Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11

Δυσκολεύει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που δοθηκαν προσφατα στη δημοσιότητα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ χαρακτηρίζονται αρνητικά σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η εφημερίδα «Μιλιέτ», κάνει λογο για «σκληρή στάση» της ευρωπαϊκής ένωσης έναντι της Τουρκίας, κύρια εξαιτίας του ζητήματος της Κύπρου κτλ.

Η εφημερίδα τονίζει ότι με την επιμονή της Γαλλίας, δεν γίνεται λόγος για «πλήρη ένταξη», αλλά επαναλαμβάνεται ο όρος «συμμετοχή», όπως άλλωστε περιέχεται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου 2006.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η παράγραφος 34 της έκθεσης για την ενταξιακή της πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αναφέρει τα παρακάτω:
1) Η λύση του Κυπριακού θα εξευρεθεί στο πλαίσιο των Ην. Εθνών και θα στηρίζεται στις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ.

2) Η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και θα αποδεχθεί σε οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί μεταξύ των δυο χωρών υπό τον όρο ότι αυτή θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα και ότι θα είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, όπως αναφερόταν προ διετίας στην έκθεση Έρλιγκς, καθώς και επί των τεσσάρων αρχών της ΕΕ, όπως είναι π.χ. η ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και το δικαίωμα της περιουσίας.

3) Η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει κατάλληλο κλίμα στις εν εξελίξει συνομιλίες αποσύροντας τις δυνάμεις της από την Κύπρο και αφήνοντας τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου τους.

Αναφορά υπάρχει και για την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας που περιλαμβάνει και τον τερματισμό του εμπάργκο, που η Άγκυρα επιβάλλει επί των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: