Παρασκευή, Δεκεμβρίου 19

Η απόφαση του Ε.Κ. για την οργάνωση του χρόνου εργασίας


H απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει την περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας και την επέκταση των ωρών εργασίας σε 65 έχει τοσο συμβολική οσο και πρακτική αξία. Στην οδηγία, που είχε εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, προβλεπόταν η ατομική ρήτρα αυτοεξαίρεσης (opt-out), σύμφωνα με την οποία εργοδότης και εργαζόμενος θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ατομική σύμβαση, με σκοπό την παράταση της εργάσιμης εβδομάδας έως και τις 60-65 ώρες, η απόφαση δεν αποδέχεται την έννοια του ανενεργού χρόνου εργασίας και απαιτεί οποιαδήποτε παρέκκλιση να γίνεται μέσω συλλογικών συμβάσεων κτλ.

Με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία δεν αποδέχεται την κοινή θέση του Συμβουλίου, απαιτούνται από τα κράτη μέλη οι παρακάτω σημαντικές αλλαγές
α) Η μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας στην ΕΕ θα πρέπει να ανέρχεται σε 48 ώρες (κατά μέσο όρο ετησίως) και όλες οι παρεκκλίσεις από αυτόν τον κανόνα θα καταργηθούν.
β)Προτείνεται η κατάργηση του «opt-out» σε μια περίοδο τριών ετών και για το μεταβατικό διάστημα ορίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις.
γ) Το σύνολο του χρόνου εφημερίας θεωρείται χρόνος εργασίας.
δ) Άρθρο 2α. Για τον υπολογισμό του συνολικού χρόνου εργασίας, στην περίπτωση εργαζομένων με περισσότερες από μία συμβάσεις εργασίας, ο χρόνος εργασίας του εργαζόμενου είναι το σύνολο των περιόδων του χρόνου εργασίας που αναφέρεται σε κάθε μία από τις συμβάσεις, κτλ. Κατά συνέπεια οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις θέσεις τους
Η απόφαση: [www.europarl.europa.eu]

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σου και για τώρα και για πιο παλιά.

Κυκλοφόρησαν οι πιο κάτω φωτογραφίες για σένα που δείχνουν πόσο σωστός ήσουν.
1) http://www.wikiupload.com/download_page.php?id=88832
2) http://www.wikiupload.com/download_page.php?id=88835

Επίσης βρήκα στο www.alfavita.gr τις πιο κάτω προτασεις σου από το 2006, που δείχνουν και πάλι πόσο προηγήθηκες των γεγονότων:

"Με βασικό αίτημα την αναβάθμιση του κλάδου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση - συνάντηση στο ΥΠΕΠΘ. ... Στη συζήτηση αναφέρθηκε το γεγονός ότι λόγω κακών χειρισμών του Υπουργείου 2500 Κ.Φ.Α βρέθηκαν φέτος εκτός σχολείων , με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Συζητήθηκαν και ζητήθηκαν επίσης τα παρακάτω:

• Την θεσμοθέτηση και υλοποίηση της Φυσικής Αγωγής στην προσχολική Αγωγή από Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

• Την θεσμοθέτηση τρίτης ώρας Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• Την επαναφορά και διδασκαλία του μαθήματος της Ολυμπιακής Παιδείας σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι την τρέχουσα σχολική χρονιά δεν διδάσκεται το εν λόγω μάθημα στην Δευτεροβάθμια, και διδάσκεται εν μέρη στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

• Την τοποθέτηση Καθηγητών Φυσικής Αγωγής στα μικρά δημοτικά σχολεία (2θεσια , 3θεσια , 4θεσια ) μέχρι να εφαρμοστεί το πολυδύναμο σχολείο στην περιφέρεια . Για να πάψουν να υπάρχουν στη χώρα μας μαθητές 2 ταχυτήτων."

Μπράβο σου και πάλι.

Είμαι ένας Γυμναστής που τώρα διαπιστώνει την αληθινή σου αγάπη για το κλάδο μας.