Κυριακή, Δεκεμβρίου 7

Περιπλάνηση χωρίς μέλλον

Χωρίς χρήματα, χωρίς μέλλον και χωρίς να έχουν που να πάνε είναι χιλιάδες μετανάστες στην Ισπανία. Η μεγάλη πτώση, λόγω της οικονομικής κρίσης, της δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών κτλ οδήγησε χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες στην ανεργία.


Έτσι χιλιάδες μετανάστες, με δωρεάν εισιτήρια που έδωσαν τα τοπικά συμβούλια των πόλεων, πήραν το δρόμο για την ισπανική επαρχία ψάχνοντας το μεροκάματο στη συλλογή του ελαιόκαρπου και εκεί όμως η πιθανότητες να εργαστούν είναι ελάχιστες. Η μειωμένη παραγωγή, αλλά και η υπερπληθώρα εργατικών χεριών για τη συλλογή του ελαιόκαρπου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες δεν προσλαμβάνουν εργατικό δυναμικό χωρίς χαρτιά, επειδή οι έλεγχοι έχουνε εντατικοποιηθεί.


Από την άλλη πλευρά και οι ιδιοκτήτες των ελαιόδεντρων προτιμούν το ντόπιο εργατικό δυναμικό, που και αυτοί είναι άνεργοι. Χιλιάδες είναι και οι Ισπανοί που έφυγαν από τις πόλεις αναζητώντας εργασία στους τόπους καταγωγής τους. Στην Ανδαλουσία εδώ και εβδομάδες υπάρχει στα ραδιόφωνα εκστρατεία ενημέρωσης που προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν στην περιοχή ελεύθερες θέσεις εργασίας στην συγκομιδή της ελιάς.

Οι μετανάστες που βρίσκονται τα τελευταία 10 χρόνια στην Ισπανία δηλώνουν ότι τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν εργαστεί πάνω από 3 εβδομάδες.

Σε αρκετές πόλεις της Ισπανίας και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα έχουν αρχίσει τα συσσίτια, κάθε μετανάστης για δύο ημέρες δικαιούται ένα λίτρο γάλακτος, ένα κομμάτι φρούτου, ένα καρβέλι ψωμί και δύο κονσέρβες τόνου ή σαρδέλας.

Η άσχημη κατάσταση έχει οδηγήσει χιλιάδες μετανάστες να κοιμούνται σε αποθήκες χωρίς νερό και κρεβάτια, σε σταθμούς λεωφορείων και όπου αλλού βρουν με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, ταλαιπωρημένοι και πεινασμένοι. Ιδιαίτερα ανυσηχητικό είναι το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι μετανάστες εξακολουθούν να φτάνουν αναζητώντας εργασία, εκ των πραγμάτων η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για την Ευρώπη. Αναλυτές στην Ισπανία εκτιμούν ότι, η κατάσταση είναι καταδικασμένη από αναγκαιότητα να οδηγηθεί, αν δεν αλλάξει κάτι, σε ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα.

elpais/

Δεν υπάρχουν σχόλια: