Δευτέρα, Δεκεμβρίου 22

Ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ισπανία



Μπορεί o αντικαπνιστικός νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους στην Ισπανία να τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2006, η πώληση τσιγάρων και προϊόντων καπνού όμως αντί να μειωθεί αυξήθηκε η έδειξε σταθεροποίηση.

Ως βασικές αιτίες της αύξησης των πωλήσεων προϊόντων καπνού εκτιμούν οι ειδικοί είναι, οι χαμηλές τιμές τους, η αύξηση του πληθυσμού, οι μετανάστες, οι ελάχιστες επιθεωρήσεις ή καταγγελίες και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια καθολική και ολοκληρωμένη θεραπεία για εκείνους που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Παράλληλα, αρκετοί επιχειρηματίες χώρων διασκέδασης δεν εφάρμοσαν το μέτρο φοβούμενοι ότι θα χάσουν πελάτες. Ιδιαίτερα χαμηλό είναι και το ποσοστό των νέων των 16 -24 ετών που την τελευταία 8ετια σταμάτησαν το κάπνισμα από 31,6% το 2001 σε 27,4% το 2006. Τα στοιχεία για την αγορά καπνού έχουν προβληματίσει αρκετά τις αντικαπνιστικές οργανώσεις που μιλούν μια μια μεγάλη αντίφαση στην εφαρμογή του κανόνα.
Στη χώρα μας η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους θα απαγορεύεται από την 1η Ιουλίου 2009, με δεδομένο όμως ότι σε άλλες χώρες με παρόμοια με τη δική μας νοοτροπία (η εμπειρία της Ισπανίας) δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη μείωση του αριθμού των καπνιστών, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του καπνίσματος θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης και η ενημέρωση, κύρια, στις μικρότερες ηλικίες όπου το κάπνισμα τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: