Τρίτη, Δεκεμβρίου 23

Υπό οικονομικό έλεγχο η Λετονία

H Λετονία στο επόμενο διάστημα θα λάβει € 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ενίσχυση της οικονομίας της , που επλήγη σοβαρά από την εν εξελίξει παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Λετονία είναι η δεύτερη χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης μετά την Ουγγαρία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης.

Τα δάνεια έρχονται σε αντάλλαγμα για ένα προσυμφωνημένο πακέτο μέτρων λιτότητας που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με τις αρχές της Λετονίας προκειμένου να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μείωση των μισθών, ιδίως στο δημόσιο τομέα έχουν εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας. Η Λετονία έχει στόχο να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε 5%του ΑΕΠ το 2009 και σε 3% το 2011.


Η Επιτροπή σε συνεργασία με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά και τακτικά ότι η όρους οικονομικής πολιτικής που συνοδεύουν τη χρηματοδοτική συνδρομή που είναι σε πλήρη εφαρμογή και μπορεί να ζητήσει πρόσθετα μέτρα όταν και εφόσον οι περιστάσεις το απαιτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: