Τετάρτη, Δεκεμβρίου 31

Τα προβλήματα του φυσικού αερίου


Η ρωσική εταιρεία gazprom σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι θα διακόψει την προμήθεια φυσικού αεριού στην Ουκρανία εάν η τελευταία δεν εξοφλήσει τις εκκρεμείς οφειλές και δεν συνάψει νέα σύμβαση για το επόμενο έτος.

Από την άλλη πλευρά η ουκρανική εταιρία Naftogaz αναφέρει ότι έχει καταβάλει ποσό δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι του συνολικού της χρέους , ο εκπρόσωπος όμως της gazprom δήλωσε ότι το ποσό έως τώρα δεν καταβλήθηκε και η Ουκρανία έχει μεγαλύτερο χρέος.

Σύμφωνα με διεθνή μμε η Ουκρανία αντιμετωπίζει δυσκολίες πληρωμής λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα και προκάλεσε δραματική πτώση του εθνικού νομίσματος. Η ρωσική εταιρία δήλωσε ότι κατανοεί το πρόβλημα και πρότεινε φιλικό διακανονισμό παράλληλα όμως και αν η Ουκρανία δεν εξοφλήσει το χρέος της για κάθε μελλοντική σύμβαση με το Κίεβο ενδέχεται να υπάρξει επιβάρυνση της τιμής της αγοράς του φυσικού αερίου στα 418 δολάρια ανά 1.000 m3 έναντι $ 179,5 που είναι τώρα. Οι ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν στενά αυτό το ζήτημα επειδή το 80% των προμηθειών του φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι από τη Ρωσία και οι αγωγοί που το μεταφέρουν διέρχονται από την Ουκρανία.

Όταν το 2006 υπήρχε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το ίδιο πρόβλημα η ροή του φυσικού αεριού προς την Ευρώπη είχε μειωθεί σημαντικά, η ρωσική εταιρία δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και πρότεινε να προκαταβάλει στην Ουκρανία τα τέλη διέλευσης. Η Ουκρανία σύμφωνα με αναλυτές περιμένει για καλύτερη τιμή του φυσικού αερίου εντός του έτους ως φυσικό επακόλουθο μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, έτσι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει λύση τις τελευταίας στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: