Τετάρτη, Δεκεμβρίου 24

Πληθαίνουν οι άστεγοι

Εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι πολύ δύσκολο ο κόσμος μας να αποστασιοποιηθεί από τις εικόνες της εποχής, μια από αυτές τις εικόνες είναι και οι άστεγοι που όλο και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα στις μεγαλουπόλεις του κόσμου.
Τα μεγάλα και δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα κάνουν χιλιάδες ανθρώπους που βγαίνουν στο δρόμο να βυθιστούν σε σύγχυση μη μπορώντας να αλλάξουν την όψη της καθημερινής ζωής τους. Σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία ξεπερνούν το 1 εκ στην Ευρώπη, πάνω από 1,8 εκ είναι στις υ.s.a, περίπου 80.000 είναι στη χώρα μας.
Το ποσοστό αύξησης των αστέγων το τελευταίο διάστημα σε αρκετές περιπτώσεις έχει φθάσει στο 60 %.

Οι άστεγοι ζουν σε σκηνές, κάτω από γέφυρες ή σε άλλα πρόχειρα καταλύματα, αρκετές φορές, για περισσότερο από ένα χρόνο. Εδώ και καιρό όμως οι άστεγοι έχουν αρχίσει να οργανώνονται σε κοινότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν συλλογικά το πρόβλημα τους, δηλαδή, το δικαίωμα στην κατοικία. Παράλληλα και επειδή η ζωή στη σκληρή πραγματικότητα του δρόμου δεν είναι εύκολη, η οργάνωση σε κοινότητες τους παρέχει κάποια ασφάλεια, είναι όμως ιδιαίτερα ευάλωτοι σε επιδημιολογικές ασθένειες.

Η κατάσταση σε αρκετές μεγαλουπόλεις δείχνει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τα κέντρα υποδοχής αστέγων δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τoν ξαφνικό και τεράστιο αριθμό των αστέγων, οι ειδικοί προειδοποιούν πως πολλές πόλεις δεν έχουν προετοιμασθεί για τις εξελίξεις αυτές. Στα ήδη αρκετά τα προβλήματά τους προστίθεται το χιόνι και το δριμύ κρύο. Μεταξύ των άλλων προβλημάτων οι άστεγοι αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα σίτισης, καθώς ελάχιστοι είναι όσοι κατορθώνουν να σιτίζονται στα δημόσια κέντρα σίτισης.
Πολλοί από τους άστεγους είναι νέα ζευγάρια, φοιτητές, και άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα που λόγω της οικονομικής κρίσης έμειναν άνεργοι. Παρόλα αυτά, οι χιλιάδες άστεγοι συνάνθρωποι μας εξακολουθούν να είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει λύση, το μόνο που χρειάζονται είναι περισσότερη με επείγοντα χαρακτήρα φροντίδα και εργασία από την πολιτεία που θα δώσει περισσότερες ελπίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: