Παρασκευή, Οκτωβρίου 31

Η Μαθητική διαρροή στην Ηλεία

Με βάση τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύει η εφημερίδα «τα Νέα» υψηλό είναι το επίπεδο της μαθητικής διαρροής στο νομό Ηλείας.
Οι δείκτες για την «Πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου» τοποθετούν το νομό μας σε σύγκριση με τους άλλους νομούς της χώρας σε υψηλή θέση.


Συγκεκριμένα, το Γυμνάσιο Καβασίλων βρίσκεται στην 5η θέση με ποσοστό διαρροής 50%, το Γυμνάσιο Τραγανού βρίσκεται στην 16η θέση με ποσοστό 39,1%, το Γυμνάσιο Καλλιθέας στην 22η θέση με ποσοστό 35,7%, το Γυμνάσιο Εφύρας στην 29η θέση με ποσοστό 33,3%, κτλ


Βασικές αιτίες διαρροής είναι η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειας, η κοινωνική θέση της οικογένειας, η σχολική αποτυχία που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο του άμεσου κοινωνικοπολιτιστικού περιβάλλοντός του μαθητή, η χαμηλή αυτοεκτίμηση των μαθητών, καθώς επίσης και το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις διαιρούνται οι μαθητές σε καλούς και κακούς κτλ.


Όσοι χαρακτηρίζονται ως κακοί περιθωριοποιούνται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική σχολική, προσωπική και κοινωνική πορεία τους.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=1406690




Πέμπτη, Οκτωβρίου 30

Άρχισαν τα χιόνια στη Σουηδία

Mε πολύ κακές καιρικές συνθήκες τελειώνει ο Οκτώβριος στη Σουηδία, σε πολλές περιοχές της χώρας το χιόνι ακόμη και στις νότιες περιοχές έκανε νωρίς την εμφάνιση του δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι θερμοκρασίες είναι ανησυχητικά κοντά στο μηδέν και οι πιθανότητες να αρχίσει νωρίς η ψυχρή περίοδος με θερμοκρασίες κάτω από το 0 είναι πολλές λένε οι ειδικοί.
Τις προηγούμενες μέρες χιονοθύελλα σημειώθηκε σε τμήματα της Νέας Υόρκης, στην Πενσυλβανία και τη Βόρεια Καρολίνα, των Ηνωμένων Πολιτειών όπου η θερμοκρασίες έπεσαν αισθητά αρκετά νωρίς.

Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ίσως θα είναι έτοιμη μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, ωστόσο, όπως διακήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση σχετικά με τη διάθεση ψηφιακών εκδόσεων έργων από πολιτιστικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη, χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Με την ψηφιοποίηση των πολιτιστικών έργων, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υλικό από μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία του εξωτερικού χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν ή να φυλλομετρήσουν χιλιάδες σελίδες για να εντοπίσουν κάποια πληροφορία. Στις ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες και μόνο φυλάσσονται πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια βιβλία, όμως σε ψηφιακή μορφή διατίθεται μόλις το 1% του αρχειακού υλικού.

Η Επιτροπή θα διαθέσει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ το διάστημα 2009-2010 για τη βελτίωση της διαδικτυακής πρόσβασης στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να διαθέσουν στο διαδίκτυο τον πολιτιστικό τους πλούτο. Κατά την περίοδο 2009-2013 θα διατεθούν για δραστηριότητες ψηφιοποίησης και για την ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών 69 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ερευνών της ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στις παρακάτω προτεραιότητες:

Να διατεθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ψηφιοποίηση, σε συνδυασμό με προγράμματα για τον όγκο του υλικού που θα ψηφιοποιηθεί

Οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν ακόμη μεθόδους, τεχνολογίες και εμπειρία για τη διαφύλαξη ψηφιακού υλικού, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου το περιεχόμενο να παραμείνει διαθέσιμο για τις μελλοντικές γενεές.

Να εφαρμοστούν κοινά πρότυπα ώστε οι διάφορες πηγές πληροφοριών και οι βάσεις δεδομένων να καταστούν συμβατές με την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη (Europeana) και αξιοποιήσιμες από αυτήν.

Να επιλυθούν ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, κυρίως να βρεθούν νομικές λύσεις για το πρόβλημα των αποκαλούμενων ορφανών έργων δηλαδή έργων των οποίων οι κάτοχοι των δικαιωμάτων είναι αδύνατο να εντοπιστούν προκειμένου να συμφωνήσουν για την ψηφιοποίηση

Τετάρτη, Οκτωβρίου 29

Ν. ΗΛΕΙΑΣ: Δύσκολη η κατάσταση

Η δύσκολη οικονομική θέση που έχει βρεθεί το σύνολο των κατοίκων του νομού Ηλείας λόγω των επιπτώσεων από τις καταστροφές και από την οικονομική κρίση είναι ορατές παντού, κατά βάση έχουν φέρει σε δύσκολη θέση αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους, λόγω αναδουλειάς.
Ο κόσμος είναι αναστατωμένος και απογοητευμένος, όλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, επικρατεί φόβος και ανασφάλεια για το αύριο και αυτό επειδή τα μέτρα στήριξης ποτέ δεν φτάνουν σε όλους.

Καταστήματα κλείνουν ή ξεπουλάνε τα εμπορεύματα τους
κάτω του κόστους, οικογένειες δεν έχουν να φάνε ούτε ψωμί και αγοράζουν βερεσέ στα Παντοπωλεία, τα Παντοπωλεία με τη σειρά τους αγοράζουν βερεσέ από τις αποθήκες. Δύσκολη η κατάσταση, o κίνδυνος της κατάρρευσης είναι ορατός.

Από την άλλη πλευρά στα χωριά που μπορούν να καλλιεργήσουν αγροτικά προϊόντα το κόστος παραγωγής και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που όλο και περισσότερο κάνουν την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια, μειώνουν στο ελάχιστο το κέρδος, έτσι το εισόδημα συρρικνώνεται, σωστή διαχείριση καλλιεργειών δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα..

Σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετοί γονείς σκέφτονται ακόμη και να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους, επειδή, όπως λένε, δεν έχουν χρήματα να τους στείλουν. Στο άμεσο μέλλον δεν είναι λίγοι κ εκείνοι που φοβούνται επιδείνωση της κατάστασης. «Τα δύσκολα μόλις τώρα αρχίζουν», υποστηρίζουν.

Η αγορά εργασίας βρίσκεται και αυτή σε κάμψη, θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, τα χωριά ερημώνουν, οι νέοι φεύγουν ψάχνοντας στις μεγάλες πόλεις ένα καλύτερο μέλλον και εκεί όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, δεδομένη κατάσταση.

Έτσι, τα πράγματα καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την περίοδο που διανύουμε σε πολλούς τομείς. Το άσχημο όμως είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν από αρκετούς διοικούντες του νομού, κοινοβουλευτικούς κτλ, επεξεργασμένες προτάσεις και ιδέες που θα βοηθήσουν το νομό να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης.
Σ’ αυτή την επισφαλή κατάσταση και προκειμένου να αντιμετωπίσει ο νομός τις νέες προκλήσεις χρειάζεται νέα πολιτική, υποστηρίζουν χιλιάδες πολίτες και ζητούν άμεσα, μέτρα στήριξης.

Τρίτη, Οκτωβρίου 28

AΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει στην καθημερινή ζωή της Πάτρας οι χιλιάδες λαθρομετανάστες που καθημερινά συνωστίζονται στο λιμάνι και στους δρόμους ψάχνοντας μια θέση σε κάποιο φορτηγό με προορισμό την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, το φαινόμενο λέγεται και παράνομη διακίνηση ανθρώπων.
Οι λαθρομετανάστες όταν φτάνουν στον προορισμό που θέλουν τους αλιεύουν τα επιχειρηματικά λόμπι για παράνομο και φθηνό εργατικό δυναμικό, σε βάρος όμως των νόμιμων επιχειρήσεων, του ντόπιου εργατικού δυναμικού και των νόμιμων μεταναστών.
Οι λαθρομετανάστες συχνά πληρώνουν υψηλό τίμημα, σε αρκετές περιπτώσεις το τίμημα είναι η ίδια τους η ζωή.

Το ζήτημα των λαθρομεταναστών στην Πάτρα είναι γνωστό, τον τελευταίο καιρό συνεχή είναι και τα επεισόδια. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης, η αστυνομία και το λιμενικό δήλωσαν ότι αδυνατούν, σύμφωνα και με όσα άφησε να εννοηθούν σε δηλώσεις του ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας να αποτρέψουν τις άσχημες καταστάσεις που καθημερινά δημιουργούνται, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Οι πολίτες και ο επαγγελματικός κόσμος της περιοχής έχουν αναστατωθεί, ειδικά αυτή την εποχή που σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κρίσης τα προβλήματα για τον πληθυσμό αυξάνονται.

Οι λαθρομετανάστες τον τελευταίο καιρό δεν διστάζουν ακόμη και να επιτεθούν στον καθένα, η ανασφάλεια έχει κυριεύσει τους κατοίκους των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής, που πλέον φοβούνται ακόμη και να επισκεφτούν την Πάτρα.
Ως γνωστό, οι λαθρομετανάστες των Πατρών δεν ενδιαφέρονται να λάβουν θέσεις εργασίας στη χώρα μας, φτάνουν από τα παράλια της μικρας Ασίας, αποβιβάζονται στα νησιά και από την Πάτρα περνούν transit.

Οι λαθρομετανάστες όμως δεν είναι «θύματα» που μας χρειάζονται για να τους σώσουμε. Θέλουν μια καλύτερη ζωή, δεν θέλουν να κάνουν κακό στους ανθρώπους.

Οι ανησυχίες αυτές δεν αποτελούν ρατσιστικές ή άλλες παρόμοιες θέσεις, ωστόσο, το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και οδηγεί σε μια μακρά σειρά άλλων παραβιάσεων με αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις και συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά τις κοινωνίες μας. Όσο δεν λύνεται, το πρόβλημα θα μεγαλώνει.
Όπως φαίνεται, η διαχείριση του προβλήματος αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, επειδή δεν έγινε προσπάθεια να λυθεί σταδιακά, δηλαδή κομμάτι-κομμάτι. Με δεδομένο ότι η προσπάθεια για συνολική λύση του προβλήματος απέτυχε, οι στόχοι και οι πολιτικές δράσεις πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 27

Περίεργο κλίμα

Αν δούμε προσεχτικά και ρεαλιστικά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση θα διαπιστώσουμε ότι το ηθικό της κυβερνητικής παράταξης είναι αρκετά πεσμένο, τα στελέχη της Ν.Δ. είναι οργισμένα και η κοινωνία στο σύνολο της δυσαρεστημένη, στις μέρες μας τα προβλήματα έχουν κάνει τους περισσότερους πολίτες ανήμπορους ακόμη και να αντιδράσουν, η γενικότερη στάση και η συμπεριφορά των πολιτών δείχνει απουσία προσανατολισμού.

Από την άλλη πλευρά η προοπτική επανόδου στην εξουσία κάνει τα στελέχη της αντιπολίτευσης να βλέπουν την κατάσταση, καθώς το κλίμα είναι περίεργο, με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Παρασκηνιακά αυτή την εποχή είναι σίγουρο ότι πρέπει να συμβαίνουν πολλά, τα οποία στην παρούσα φάση εμείς οι απλοί πολίτες, δεν γνωρίζουμε, κυκλοφορούν όμως αρκετά «περίεργα σενάρια».

Η αβέβαιη κατάσταση σε μεγάλο βαθμό διαταράσσει και τις ισορροπίες στον κρατικό μηχανισμό, σε αρκετές περιπτώσεις οι δυσλειτουργίες και η απάθεια έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Αλλού το ένστικτο της προσωπικής επιβίωσης κάνει αρκετούς να συμπεριφέρνονται περίεργα, ορατή είναι αυτή την εποχή και η δυσχέρεια στην παραγωγή κυβερνητικού έργου. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι φυσικό η κυβέρνηση να γίνεται ευάλωτη και σε έξωθεν πιέσεις από διπλωματικούς, οικονομικούς και άλλους παράγοντες.

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, λέει ο σοφός λαός, έτσι αλλοιώνεται και η λαϊκή εντολή. Οι παραπάνω διαπιστώσεις και η αλλαγή οπτικής με συγκρουσιακό και δραματοποιημένο τρόπο που καταφέρνουν τα διάφορα κέντρα δημιουργεί την εντύπωση ότι το κοινό δεν μπορεί να επηρεάσει και να θέλει, τις πολιτικές αποφάσεις, επειδή οι θεσμοί απλά δεν ανταποκρίνονται.

Με τον τρόπο αυτό αποκτούν κύρος και επιρροή τα διάφορα εξωθεσμικά παράκεντρα που με κάθε τρόπο και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου αποβλέπουν στη διατήρηση μιας κατάστασης που ως στόχο έχει μόνο το δικό τους όφελος.
Η στρέβλωση των γεγονότων και οι απλοϊκές προσεγγίσεις είναι σίγουρο ότι δεν βοηθούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Αν λάβουμε υπόψη ότι στη γειτονική Ιταλία εξαιτίας της κρίσης 500.000 χιλιάδες κόσμος βγήκε στους δρόμους ζητώντας αλλαγή πολιτικής μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα.


Κυριακή, Οκτωβρίου 26

Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί

Χιλιάδες είναι οι εκπαιδευτικοί που για χρόνια εργάζονται ως ωρομίσθιοι στα δημόσια σχολεία της χώρας. (ειδικά στον κλάδο πε 11 (φυσική αγωγή) κάθε χρόνο από το 2002 και πέρα πραγματοποιούνται μαζικές προσλήψεις ωρομισθίων).

Το ωράριο των ωρομισθίων εκπαιδευτικών, είναι το πολύ δώδεκα ώρες την εβδομαδα, μετακινούνται σε δυο και τρία σχολεία την ίδια μέρα, ενώ πληρώνονται με το εξευτελιστικό ποσό των 7,74 ευρώ την ώρα (καθαρά) το οποίο δεν φτάνει να καλύψει ούτε τα έξοδα μετακίνησης από σχολείο σε σχολείο.
Επίσης δεν πληρώνονται στις αργίες και τις σχολικές εορτές, κάνουν εφημερίες και υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο να πληρωθούν. Είναι επίσης γνωστό ότι οι ανισότητες στην εργασία δημιουργούν και ανισότητες στην ποιότητα ζωής και στην υγεία. Το χαμηλό επίπεδο εισοδήματος κι εργασιακής τάξης δημιουργεί στρεσογόνες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

Επιπροσθέτως, η πρόσληψη των ωρομισθίων δεν δημιουργεί προϋποθέσεις να υπάρχει παραγωγή ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου, επίσης δεν υπάρχει οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη ενός μεγάλου τμήματος του ενεργού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας με αποτέλεσμα να υπάρχει στασιμότητα και υπανάπτυξη τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην κοινωνία.

Ως γνωστόν, στις προσλήψεις των ωρομισθίων( είναι παράνομες) δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, για το λογο αυτό κατατέθηκε στην Ηλεία και μήνυση κατά παντος υπευθύνου.
Διαβάστε περισσότερα για το ζήτημα
http://www.edra.gr/phpbb2/viewtopic.php?t=4907&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=


Σάββατο, Οκτωβρίου 25

Η οικονομία των αντιφάσεων

Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα. Kαθημερινά σε όλο και περισσοτέρους ανθρώπους αυξάνονται οι αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές στην οικονομία, στην πολιτική, στην καθημερινή επιβίωση.
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθήσαμε και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ειδικά τα χρηματιστήρια είναι σε ελεύθερη πτώση, το ίδιο και το πετρέλαιο. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι στο μέλλον το πετρέλαιο, παρά τη μείωση της παραγωγής, ίσως φτάσει στα επίπεδα που ήταν το 1998 (δηλαδή, να κοστίζει περίπου 10 δολάρια το βαρέλι).

Οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε παρατεταμένη ύφεση. Οι συνέπειες του φαινόμενου είναι ήδη ορατές, παντού υπάρχει μείωση των εμπορικών συναλλαγών και της παραγωγής.

Η άσχημη κατάσταση θα οδηγήσει σε έντονες μεταβολές τιμών αρκετά προϊόντα, υπηρεσίες και περιουσιακά στοιχεία. Οπως είναι φυσικό τα πράγματα θα επαναπροσδιοριστούν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η άσκηση αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής μπορεί αν όχι να εξουδετερώσει, να μειώσει τις επιπτώσεις.

Εντούτοις, η μείωση των τιμών του πετρελαίου, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης θα οδηγήσει και σε πτώση τις τιμές αρκετών προϊόντων, ειδικά των ειδών διατροφής και των ενεργειακών αγαθών, αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο βελτιώνοντας την καθημερινότητα και το εισόδημα του μέσου πολίτη σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να κάνουν την εμφάνιση τους νέοι εργασιακοί κλάδοι και οικονομικά δεδομένα με ταυτόχρονες ριζικές ανακατατάξεις, πιθανόν να αλλάξει και το μοντέλο του διεθνούς εμπορίου, το μοντέλο των στρατηγικών επενδυτών αποδείχθηκε προβληματικό.

Ο κόσμος των μετοχικών τίτλων με τις ψευδείς φήμες και των χαρτιών της πλαστής ευημερίας έχει ήδη περάσει στο παρελθόν.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι στο μέλλον ο κόσμος των πραγματικών γεγονότων θα είναι ο πρωταγωνιστής.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 24

Κολέγια και ελληνική πραγματικότητα

Έπειτα από προσφυγή ιδιωτών το Eυρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για τη διαδικασία μη αναγνώρισης των διπλωμάτων από κολέγια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν παραρτήματα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον ημερήσιο τύπο της χώρας μας η απόφαση θεωρεί ότι την ευθύνη για τον έλεγχο της ποιότητας των σπουδών έχουν αποκλειστικά οι αρχές οι οποίες χορηγούν τα διπλώματα, δεν αναφέρουν όμως ποιες είναι αυτές οι αρχές, είναι οι αρχές του κράτους προέλευσης του κολεγίου; Είναι η τοπική διοίκηση του κολεγίου σε συνεργασία με τη διοίκηση του κολεγίου στη χώρα προέλευσης;

Και εδώ γεννάται το ερώτημα, πως μπορεί το υπουργείο παιδείας του ηνωμένου βασιλείου να ελέγχει ένα κολέγιο στην Αθήνα ή εάν πάρουμε τη δεύτερη περίπτωση, ποιος έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει την ποιότητα των σπουδών και την εδώ διοίκηση του κολεγίου!

Επιπροσθέτως και σύμφωνα με το σκεπτικό της οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν την εκπαίδευση μερικής παρακολούθησης υπό τις προϋποθέσεις που θεσπίζουν οι αρμόδιες αρχές, οι αρχές αυτές μεριμνούν προκειμένου η συνολική διάρκεια, το επίπεδο και η ποιότητα της εκπαίδευσης αυτής να μην είναι χαμηλότερου επιπέδου από ότι ισχύει για την εκπαίδευση με πλήρη παρακολούθηση· Σύμφωνα με την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών της ίδιας οδηγίας τα κράτη μέλη δεν περιορίζουν την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε άλλο κράτος μέλος, για λόγους που αφορούν τα επαγγελματικά προσόντα, τα ιδιωτικά κολέγια θα πρέπει να υπόκειται στους πειθαρχικούς κανόνες του κράτους μέλους υποδοχής οι οποίοι συνδέονται άμεσα και συγκεκριμένα με τα επαγγελματικά προσόντα, Τα κράτη μέλη υποδοχής δύνανται, όταν χρειάζεται και σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, να προβλέπουν και ειδικές απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως οι βεβαιώσεις επάρκειας ή οι τίτλοι εκπαίδευσης πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχουν χορηγηθεί από αρμόδια αρχή κράτους μέλους, η οποία έχει οριστεί σύμφωνα με τις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις του εν λόγω κράτους·
β) βεβαιώνουν επίπεδο επαγγελματικών προσόντων τουλάχιστον ισοδύναμο προς το αμέσως προηγούμενο επίπεδο εκείνου που απαιτείται στο κράτος μέλος υποδοχής, όπως ορίζεται στο άρθρο 11 της οδηγίας·
γ) πιστοποιούν την προετοιμασία του αιτούντος για την άσκηση του οικείου επαγγέλματος.

Στη χώρα μας και σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, παράλληλα όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, στα κρατικά εκπαιδευτήρια.

Έτσι το σύνταγμα επιτρέπει στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, δεν επιτρέπει όμως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με βάση τα παραπάνω οι απόφοιτοι των κολεγίων (Κ.Ε.Σ.) μπορούν να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα εκπαίδευσης μερικής παρακολούθησης δεν μπορούν όμως να έχουν τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, κατόπιν τούτων η μόνη ορατή λύση που φαίνεται για να εναρμονιστούν με το ελληνικό σύστημα τα ιδρύματα αυτά είναι να εξελιχθούν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και αυτό επειδή όπως φαίνεται στο άμεσο μέλλον δεν μπορεί αλλάξει, αλλά ούτε και να αλλοιωθεί η Ελληνική Συνταγματική πραγματικότητα.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 23

Εκστρατεία κατά των φορολογικών παραδείσων

Γερμανία και Γαλλία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν τους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους.

Η εκστρατεία κατά των φορολογικών παραδείσων ήταν το αντικείμενο συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και έπειτα από πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας. Στόχος να ασκηθούν πιέσεις προς τους 50 περίπου φορολογικούς παραδείσους, που υπολογίζονται σε όλο τον κόσμο, ώστε να υιοθετήσουν τα διεθνή στάνταρ. Πρόκειται για χώρες όπως την Ελβετία και το Λίχτενσταϊν, οι οποίες όχι μόνον δεν συμμετείχαν, αλλά προσπάθησαν να μποϋκοτάρουν τη χθεσινή συνάντηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ειδησεογραφία στην Ευρώπη μονοπωλείται από τα πακέτα σωτηρίας και τις λεγόμενες ενέσεις ρευστότητες για τις τράπεζες.Την ίδια ώρα όμως δεκάδες δισεκατομμύρια εξαφανίζονται καθημερινά στους φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης. Η εκστρατεία κατά των φορολογικών παραδείσων ήταν το αντικείμενο της συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και έπειτα από σχετική πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πίερ Στάινμπρουκ ζήτησε να ασκηθούν πιο έντονες πιέσεις στους φορολογικούς παραδείσους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πολλοί άνθρωποι κάθονται σπίτι και βλέποντας να γίνονται όλα αυτά, τους υψηλούς μισθούς των μάνατζερ, τις αποζημιώσεις τους, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, σκέφτονται μήπως οι ίδιοι είναι οι χαζοί της υπόθεσης. Η πολιτική λοιπόν καλείται να καταπολεμήσει σε διεθνές επίπεδο την φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή».

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει σχετική συμφωνία σε διεθνές επίπεδο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στη Γερμανία. Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στο ζήτημα των φορολογικών παραδείσων.

Mε πληροφοριες από dw-world.


Τετάρτη, Οκτωβρίου 22

Οικονομική βοήθεια στην Ισλανδία

Η Νορβηγία και το ηνωμένο βασίλειο εξετάζουν το ενδεχόμενο δανειοδότησης ή άλλου είδους οικονομικής βοήθειας στην οικονομικά σπαρασσόμενη Ισλανδία, έγινε σήμερα γνωστό.

Η οικονομία του σκανδιναβικού αυτού έθνους των 300.000 κατοίκων έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Νορβηγική αντιπροσωπεία κατευθύνεται στην Ισλανδία για συνομιλίες με θέμα την κατάσταση και "τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως να μπορέσει να βοηθήσει η Νορβηγία", δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NRK ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, Λιβ Σίγκνε Ναβασαρσέτε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πέραν των επιπλέον δανείων, η βοήθεια ενδεχομένως να περιλαμβάνει την παροχή τεχνογνωσίας, ενώ μπορεί να επικρατήσουν άλλες προτάσεις στη διάρκεια των συνομιλιών.

Πριν από μια εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι απέσυρε 400 εκατομμύρια ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας και της Νορβηγίας, στο πλαίσιο συμφωνίας του Μαϊου την οποία είχε συνάψει με τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Ρέικιαβικ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τη χορήγηση δανείου ύψους 5.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το κεφάλαιο αυτό θα καλύψει καταθέσεις περίπου 300.000 πολιτών του ηνωμένου βασιλείου στην ισλανδική διαδικτυακή τράπεζα Icesave, θυγατρική της ισλανδικής Landsbanki, που κρατικοποιήθηκε.

Στο 3,5% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ το 2007 ενώ το δημόσιο χρέος ήταν 94,8% του ΑΕΠ το 2007, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Ξεπερνώντας το έλλειμμα του 3%, η Ελλάδα είχε βρεθεί σε καθεστώς επιτήρησης, το οποίο ήρθη βάσει στοιχείων για μείωση του ελλείμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι εάν η Eurostat επιβεβαίωνε την υψηλότερη αναθεωρημένη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, τότε θα άνοιγε εκ νέου η διαδικασία επιτήρησης για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο η Κομισιόν διευκρινίζει πως η διαδικασία μπορεί να μην έχει μεγάλη διάρκεια εφόσον οι προβλέψεις για το 2008 και το 2009 τοποθετούν το έλλειμμα κάτω από το 3%.

Στον προϋπολογισμό του 2009, προβλέπεται έλλειμμα 2,3% για φέτος και 1,8% το 2009. Εντούτοις, οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία και οι προοπτικές της οικονομίας σε συνθήκες ύφεσης ενδέχεται να αναθεωρήσουν την μέχρι σήμερα οικονομική πολιτική και να μεταβάλουν τα δεδομένα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 167 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 494 εκατ. ευρώ, λόγω της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και του περιορισμού του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 262 εκατ. ευρώ, επειδή οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 127 και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 80 εκατ. ευρώ.

Τρίτη, Οκτωβρίου 21

Στην παιδική ηλικία η ρίζα της παχυσαρκίας

Tα ελληνόπουλα να είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο


Στην παιδική και εφηβική ηλικία έχει, κατά κύριο λόγο, τις ρίζες της η νόσος της παχυσαρκίας, από την οποία σήμερα πάσχουν περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο , ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο. Η σύγχρονη αυτή μάστιγα ,που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως επιδημία του αιώνα μας , πλήττει τόσο τις αναπτυγμένες όσο και τις υπό ανάπτυξη χώρες, αλλά και την Ελλάδα, προκαλώντας τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Αυτό επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας κ. Τζάντ Μούσλεχ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας.

"Παρά την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και των φαρμακευτικών και χειρουργικών τρόπων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, όλα δείχνουν πως η μόνη λύση, η οποία μπορεί να ανακόψει και να μειώσει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των παχύσαρκων των επόμενων γενεών, είναι η πρόληψη", τονίζει ο κ Μούσλεχ.

Επίσης με τους φορείς Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας και τους συλλόγους γονέων να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στα σχολεία , αλλά και στους άλλους χώρους προσέλευσης των μαθητών, να μην διατίθενται τροφές κακής ποιότητας και πλούσιες σε λιπαρά. Ακόμη να υπάρξει ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 35,2% του γενικού πληθυσμού είναι υπέρβαρο, ενώ το 22,5% είναι παχύσαρκοι.

Ανησυχητικά είναι επίσης και τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας καθώς η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας

Πρόληψη και μεσογειακή διατροφή η μόνη λύση

Ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής με τους γρήγορους ρυθμούς, αναγκάζουν τους εργαζόμενους γονείς να αναζητούν γρήγορους και εύκολους τρόπους διατροφής της οικογένειας με προκατασκευασμένα ή γρήγορα γεύματα, ενώ τα κυλικεία των σχολείων προσφέρουν στα παιδιά διατροφικά σκευάσματα κακής ποιότητας, πλούσια σε λιπαρά.

Αυτός ο τρόπος ζωής, σύμφωνα με την κ. Μαρία Σώμαλη, μέλος τους Δ.Σ της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, είναι η βασική αιτία για την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό της παχυσαρκίας, σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και στην Ελλάδα.

Την κατάσταση αυτή σύμφωνα με τους δυο επιστήμονες επιβαρύνουν:

Το υπερβολικά βεβαρημένο πρόγραμμα των παιδιών της σχολικής ηλικίας. H διαβίωση τους στα σημερινά Ελληνικά αστικά κέντρα, όπου η μεσογειακή διατροφή ουσιαστικά έχει εκλείψει. H έλλειψη πάρκων και του οργανωμένου μαθητικού αθλητισμού έχουν εξαφανίσει από την ζωή τους το παιχνίδι, την άσκηση και γενικά την φυσική δραστηριότητα.

Το αποτέλεσμα είναι τα ελληνόπουλα να είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν σημαντικές επιπλοκές στην υγεία τους τόσο στη παιδική όσο και στην ενήλικο ζωή τους καθώς συνήθως τα παχύσαρκα παιδιά εξελίσσονται σε παχύσαρκους ενήλικες.

Οι κρίσιμες ηλικίες όπου τα παιδιά εμφανίζουν παχυσαρκία, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί τα οδηγεί σε παχύσαρκους ενήλικες, είναι τα 2 με 3 πρώτα χρόνια της ζωής τους , τα 5-7 και η εφηβεία.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν το παιδί τους ζυγίζει περισσότερα κιλά από αυτά που αναλογούν στην ηλικία του, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον παιδίατρος τους.

Ο παιδίατρος θα πρέπει να παραπέμψει τους γονείς στον ειδικό γιατρό ή τα ειδικά κέντρα ελέγχου βάρους στα νοσοκομεία της χώρας.
Ενήλικες και παχυσαρκία
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ενήλικες -γυναίκες και άνδρες- καθώς ένα μεγάλος αριθμός απ' αυτούς που πάσχουν σήμερα δεν κουβαλούν την παχυσαρκία τους από την παιδική η εφηβική ηλικία, αλλά στην απέκτησαν μετά την ενηλικίωση τους.

Οι λόγοι,(εκτός από την διαβίωση στα αστικά κέντρα, την έλλειψη γυμναστικής και την εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής), που συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας στους ενήλικες είναι:
Η εμμηνόπαυση για τις γυναίκες. Το χρόνιο στρες. Η απώλεια συγγενικού προσώπου ή εργασίας. Η διακοπή του καπνίσματος. Και η αναγωγή της διατροφής ως τρόπου διασκέδασης και απόλαυσης.

Σοβαρά νοσήματα που προκαλεί η παχυσαρκία

Δυστυχώς τα νοσήματα που προκαλούνται από την παχυσαρκία είναι χρόνια και σοβαρά. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι επιπλοκές τους είναι μη αναστρέψιμες και οδηγούν στο θάνατο.
Στα νοσήματα αυτά περιλαμβάνονται:

Η στεφανιαία νόσος Η αρτηριακή υπέρταση Τα εγκεφαλικά επεισόδια Η καρδιακή δυσλειτουργία Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 των ενηλίκων,(ο οποίος όμως τώρα έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στα παιδιά λόγω παχυσαρκίας) Η αύξηση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του ουρικού οξέως Η χολολιθίαση. Η αναπνευστική ανεπάρκεια και η άπνοια του ύπνου που αποτελεί αιτία αιφνιδίου θανάτου στον ύπνο.

Επιπλέον, πολλοί τύποι καρκίνου όπως του μαστού, του ήπατος, της χοληδόχου κύστεως και του εντέρου επίσης συνδέονται με τη παχυσαρκία. Η ουρική αρθρίτιδα καθώς και οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων αποτελούν επιπλέον συνέπειες της παχυσαρκίας. Νεότερα δεδομένα ενοχοποιούν την παχυσαρκία στις γυναίκες και τους άνδρες για:

Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Ακμή και τριχοφυΐα στις νεαρές γυναίκες. Υπογονιμότητα και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και σοβαρά προβλήματα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διαταραχές του σπέρματος. Πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Όλες αυτές οι επιπλοκές της παχυσαρκίας, έχουν και κοινωνικο-οικονομική διάσταση καθώς επιβαρύνουν τα Συστήματα Υγείας της κάθε χώρας.

Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Μετά από έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο με σκοπό να αποκλεισθούν πιθανά παθολογικά αίτια, η πιο υγιεινή αντιμετώπιση συνίσταται σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, δίαιτα και σωματική δραστηριότητα.

Ιδιαίτερα στα παιδιά η δίαιτα θα πρέπει να είναι ισορροπημένη σε θερμικές ανάγκες και θρεπτικά στοιχεία που θα επιτρέπουν την φυσιολογική ανάπτυξή τους, ενώ συγχρόνως θα χάνουν και περιττό βάρος.

Στους ενήλικες μαζί με την διαιτητική αγωγή μπορούν να χορηγηθούν και φάρμακα μόνο όμως κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του ειδικού γιατρού. Στην σοβαρού βαθμού παχυσαρκία με επιπλοκές μπορεί να απαιτηθεί και χειρουργική αντιμετώπιση. Για την αναγκαιότητα της επέμβασης αλλά και των επιπλοκών της ο παχύσαρκος ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται από τον ειδικό γιατρό πριν αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή την μέθοδο.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 20

Πρόβλημα τα πεταμένα λάστιχα

Σε αρκετά σημεία του Ν. ΗΛΕΙΑΣ αλλά και απ όσο γνωρίζουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι πεταμένοι χιλιάδες τόνοι λάστιχα αυτοκινήτων .


Πέρα από τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει η κατάσταση, προκαλούν και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, σε αρκετές περιπτώσεις είναι πεταμένα κοντά σε χείμαρρους η σε δάση.

Κυριακή, Οκτωβρίου 19

Τα Σκόπια ήθελαν « παράκαμψη»

Η εφημερίδα « Έθνος της Κυριακής» έφερε σήμερα στο φως της δημοσιότητας απόρρητο τηλεγράφημα που αποδεικνύει μυστική συνεργασία των σκοπιών για να λυθεί το ζήτημα με παράκαμψη της Ελλάδας και εξυπηρέτηση των σκοπιανών συμφερόντων.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας θα λύνονταν με εσωτερικά έγγραφα του ΟΗΕ και την παράκαμψη της Ελλάδας. Βασικός στόχος ήταν να συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδόνες και όχι βορειομακεδονες.

Το τηλεγράφημα έστειλε η πρωην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια Μιλοβάνοβιτς, αφού πρώτα είχε έρθει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση των Σκοπίων, με αποδέκτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό επιτελείο των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο Ιούλιο.

Η αποκάλυψη του δημοσιογράφου του «Εθνους» Ν. Μελέτη από τα Σκόπια αποκτά ιδιαίτερη σημασία, επειδή, αυτή την εβδομάδα αναμένεται η απάντηση των δυο πλευρών στην πρόταση ΝΙΜΙΤΣ.


Η αποκάλυψη εκθέτει αρκετούς στη χώρα μας, που, έσπευσαν να «αγκαλιάσουν» την πρόταση.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση την οποία έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση. Πρώτον, διαπραγμάτευση νοείται αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και δεύτερον, η θέση μας είναι σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=1738591


Σάββατο, Οκτωβρίου 18

Ράβε- ξήλωνε & εκπαιδευτικές προοπτικές

Είναι γνωστό ότι το εκπαιδευτικό σύστημα παράγει την κοινωνία και η κοινωνία με τη σειρά της παράγει εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, κτλ.


Οι πολιτικοί και οι εμπλεκόμενοι με την εκπαιδευτική διαδικασία με τη σειρά τους παράγουν το εκπαιδευτικό σύστημα, συνήθως όλα γίνονται μέσα από προκαθορισμένες διαδικασίες. Σε αρκετές περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν υπάρχει ασάφεια στόχων γίνεται μόνο διαχείριση.


Εάν προσπαθήσουμε να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα εκπαιδευτικά δρώμενα ( πολιτικά και οργανωτικά) στη χώρα μας θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο πλέγμα από νόμους, διατάξεις, αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της εκπαίδευσης, που, πολλές φορές είτε συγκρούονται, είτε δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται κατά το δοκούν με αποφάσεις τις στιγμής, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα να παραμένουν ως έχουν για χρόνια.


Επιπρόσθετα, κατά τη λήψη των αποφάσεων δεν λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που υπάρχουν, αρκετές φορές οι αποφάσεις εξαρτώνται από το πώς βλέπει κανείς το ζήτημα, έτσι καταλήγουμε να πούμε ότι μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν έχει υπάρξει ενιαία και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική θεωρία δράσης και διαχείρισης με απλές και σαφείς κατευθύνσεις, η λογική και η πράξη σε μεγάλο βαθμό είναι προβληματική.

Από την άλλη πλευρά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε καν σε σημείο να συμφωνήσουμε για το τι συνιστά πραγματικά καλή ποιότητα της εκπαίδευσης.


Σε αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι “καλή εκπαίδευση” σημαίνει να μπορεί το κάθε παιδί να προετοιμαστεί σωστά για να αντιμετωπίσει το μέλλον, με την ανάπτυξη μιας σειράς κρίσιμης σημασίας δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εξερεύνηση του κόσμου της εργασίας, της οικογενειακής ζωής, της κατανόησης του κόσμου και της δημιουργίας ισχυρών θεμελίων για να αντλούν όταν χρειάζεται λύσεις για τα προβλήματα του κόσμου κτλ. Είναι γεγονός ότι χωρίς ισχυρή δημόσια παιδεία που θα εγγυάται την ισότιμη πρόσβαση και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών των παιδιών, μέλλον δεν υπάρχει.



Έτσι οδηγούμαστε στο συμπέρασμανα να πούμε ότι στη χώρα μας υπάρχει, ελλιπής οργάνωση, το θεσμικό πλαίσιο και τα προβλεπόμενα από το νόμο δεν γίνονται σεβαστά, ενώ η κατάσταση παρότι είναι δραματική δεν μπορεί να εφησυχάζει.


Το σύστημα στη σημερινή του κατάσταση είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα, εκτός αυτού η έλλειψη σοβαρών προτάσεων έχει οδηγήσει και σε μειωμένη χρηματοδότηση. Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για την ουσιαστική ανάπτυξη της εκπαιδευτικής δομής. Και το ερώτημα που τίθεται είναι;


Πως θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που χρειάζεται ο τόπος μας έναντι των άλλων χωρών για να μπορέσει να επιβιώσει και να αναπτύξει μια ισχυρή βάση σε ένα ολοένα και πιο πολύπλοκο παγκόσμιο περιβάλλον; Ένα είναι σίγουρο, χωρίς κατανόηση των αρχών και των πολιτικών που διέπουν την κατάσταση, λύσεις δεν είναι εφικτές, τι στιγμή μάλιστα που σήμερα υπάρχουν περισσότερα εμπόδια παρά βοήθειες.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 17

Αβέβαιη δημοκρατία.

Το Κράτος έχει στα χέρια του την εξουσία την οποία ασκεί «επ' ονόματι του πολίτη » για την προστασία του πολίτη. Συνήθως μέχρι την κατάληψη της εξουσίας όλοι επιδεικνύουν ένα αγαθό θα λέγαμε πρόσωπο. Σε αρκετές περιπτώσεις η εξουσία εξασφαλίζει προνόμια τα οποία και δίνουν καθεστωτική δύναμη που είναι επιζήμια ως καταστροφική για όλους.


Τα κέντρα εξουσίας, ειδικά στη χώρα μας δεν λειτουργούν ανεξάρτητα, υπάρχουν και τα παράκεντρα της εξουσίας, που κατά έναν μονοπωλιακό τρόπο εκμεταλλεύονται τη δομή της εξουσίας.


Ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας του κράτους κάνει τη νομοθεσία άχρηστη και γίνεται κατάχρηση, έτσι επιβάλλεται μια ανακύκλωση παράνομων στάσεων και συμπεριφορών.


Στoν τόπο μας αποτελεί γενική διαπίστωση ότι οι νόμοι δεν τηρούνται, το άσπρο γίνεται μαύρο με απίστευτη ευκολία για να προστατευθούν τα άνομα συμφέροντα, έτσι αρκετοι, σε καθημερινή βάση παραποιούν και πλαστογραφούν την πραγματικότητα δημιουργώντας ένα νοσηρό κλίμα και μια αίσθηση γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής. Η διαδικασίες και οι πρακτικές που ακολουθούνται σε αρκετές περιπτώσεις πλήττουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και δημιουργούν αβέβαιο νομικό περιβάλλον.


Από την άλλη πλευρά τα μμε δημιουργούν σκηνική ένταση με σκοπό να δημιουργείται κοινωνική αμηχανία και συναισθηματική φόρτιση στους πολλούς, έτσι καθιστούν εύθραυστες τις ισορροπίες και τα δίκτυα των παρανόμων δραστηριοτήτων και άνομων συμφερόντων επιβάλουν πιο εύκολα την τυχοδιωκτική και παραβατική πράξη τους.



Με αυτό τον τρόπο το νοσηρό κλίμα επιτείνεται και συμπαρασύρει μαζί με «τα ξερά και τα χλωρά», τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα τους θεσμούς της πολιτικής και κοινωνικής Δημοκρατίας.


Σε αυτό το πλαίσιο τα νέα ρεύματα και οι υγιείς σκέψεις υφίστανται διωγμό, η κατάσταση δεν δημιουργεί ούτε προοπτικές, ούτε αισιοδοξία.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 16

έκρυθμη κατάσταση

Αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τη γενικότερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα και θα πούμε ότι στο επίπεδο της διανοητικής διαδικασίας και στο πράτειν οι έννοιες ταυτίζονται ως αναφορά την παραγωγή κουλτούρας.


Αν τώρα κοιτάξουμε τα πράγματα λίγο πιο διαφορετικά θα διαπιστώσουμε ότι στη σημερινή εποχή και σε μεγάλο βαθμό η ιστορία ως πράξη δεν ταυτίζεται με την κουλτούρα και αυτό επειδή, αν δεν υπάρχουν γεγονότα δεν υπάρχει ιστορία.


Στη χώρα μας ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνική δράση προσανατολίζεται και ανα- κατευθύνεται λογο της επικρατούσας πελατειακής λογικής και της επανάληψης πρακτικών που αναπαράγουν μορφές κοινωνικής οργάνωσης και συνειδησιακών σχημάτων που απομονώνουν τις κοινωνικές δυνατότητες, δημιουργεί μια κοινωνία που προσανατολίζεται σε υποπροϊόντα σκέψης και ξεφτισμένα πρότυπα συμπεριφοράς. Aποκομμένη καθώς είναι, αλλοτριώνεται διανοητικά και είναι αδύνατον να συμμετάσχει στη διαμόρφωση των συνθηκών της εποχής μας.


Έτσι και η όποια αποσπασματική αμφισβήτηση λειτουργεί σε ένα πλαίσιο που το μοναδικό που παράγει είναι θέαμα, καταργώντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό η πραγματική φύση των προβλημάτων αγνοείται.

Με βάση την παραπάνω εισαγωγική αναφορά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες που επικράτησαν την τελευταία 20 ετια οδήγησαν σε κοινωνική αποσύνθεση και σε αδυναμία ανανέωσης.
Η άρνηση αυτής της κατάστασης και η επένδυση σε δημιουργία δυσαρέσκειας ,μόνο προοπτική δεν δημιουργεί.


Έτσι, για να πούμε τα πράγματα όπως είναι, η δημιουργηθείσα κατάσταση και η τεχνητή έλλειψη δυνατοτήτων της κοινωνίας μας επιβάλουν να αναθεωρήσουμε όλο το πρόβλημα, ώστε έτσι, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια διαφορετική κατάσταση που θα στηρίζεται στην πρακτική της συνειδητής κατασκευής δεδομένων.

Ένα είναι σίγουρο, ξέρουμε τι χάνουμε μα δεν ξέρουμε τι βρίσκουμε.

Όμως, με πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος η περιπλοκή και οι προεκτάσεις της γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, οδηγούν σε αδιέξοδο το πρόβλημα και εγκαθιδρύεται ένα κλειστό κύκλωμα της κοινωνίας των λίγων χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο και συνοχή.

Νέα καθίζηση στα χρηματιστήρια

Νέα καθίζηση υπέστησαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς ο πανικός φαίνεται να έχει καταλάβει τις αγορές μετά και την μεγάλη υποχώρηση στη Γουόλ Στρητ που έκλεισε με απώλειες 7,87%.

Με πτώση 11,41%, τη δευτερη χειρότερη της ιστορίας τους, έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1.089,02 μονάδες φτάνοντας τις 8.458,45.
"Πρόκειται προφανώς για έναν πανικό που θα διαρκέσει" προέβλεψε ο οικονομικός αναλυτής Κλίφορντ Μπένετ της Sonray Capital Markets στη Μελβούρνη.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα και πάλι στην ευρωπαική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες,όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν τη διεξαγωγή μιάς παγκόσμιας διάσκεψης ως το τέλος του χρόνου με στόχο τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος,αυξάνοντας έτσι την ένταση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες . "Η διάσκεψη αυτή πρέπει να γίνει στη Νέα Υόρκη όπου όλα άρχισαν" τόνισε με νόημα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 15

Ν. ΗΛΕΙΑΣ: Υπό κατάληψη σχολεία

Αυξητική τάση σε ολόκληρη τη χώρα παρουσιάζουν τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για ένα πλήθος ζητημάτων που αφορούν την καθημερινή σχολική λειτουργία.


Στο μεταξύ, αρκετά είναι και στο νομό Ηλείας τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη.
Μεταξύ αυτών είναι και το ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ.

Εκεί οι «καταληψίες» μαθητές θεωρούν ότι το σχολείο τους είναι εγκαταλελειμμένο στην τύχη του και διεκδικούν, μεταξύ άλλων,

-Συντήρηση του σχολικού γυμναστηρίου επειδή όπως λένε έχει πάνω από 20 χρόνια να συντηρηθεί και αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής επειδή τώρα είναι ελάχιστες.
Παράλληλα δήλωσαν ότι έχουν ζητήσει να γίνει αθλητικό σχολείο στην περιοχή τους, το οποίο όμως, αρνήθηκε! όπως τους είπαν, για αδιευκρίνιστους λόγους να εγκρίνει το γραφείο φυσικής αγωγής του νομού ΗΛΕΙΑΣ.

- Τονίζουν το γεγονός της μεγάλης έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, κύρια στη φυσική αγωγή και σε άλλες ειδικότητες.

-Ζητούν να έχουν εργαστήρια τεχνολογίας και εικαστικών.

-Ζητούν οι σχολικές αίθουσες να έχουν κουρτίνες και μιλούν για ύπαρξη υπεράριθμων τμημάτων.


-Ζητούν να ενδιαφέρονται περισσότερο οι καθηγητές για τους μαθητές. Ταυτόχρονα θεωρούν ότι η πολιτεία πρέπει να ενδιαφερθεί περισσότερο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Πιστεύουν ότι οι γνώσεις αρκετών εκπαιδευτικών είναι ξεπερασμένες για την εποχή.


-Ζητούν αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Υποστηρίζουν ότι το σημερινό φροντιστηριακό σύστημα εισαγωγής εξοντώνει οικονομικά τους γονείς τους και δεν είναι δίκαιο.

-Ζητούν να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων στα κυλικεία των σχολείων, αλλά και να τηρούνται στοιχειώδης κανόνες υγιεινής, είπαν χαρακτηριστικά!: « ο ιδιοκτήτης του κυλικείου πηγαίνει στην τουαλέτα χωρίς να βγάζει τα γάντια που φορά!»

- Ζητούν να επισκευαστούν οι τουαλέτες του σχολείου τους επειδή οι πόρτες και τα καζανάκια είναι χαλασμένα.

Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις ο πρωθυπουργός κ. Κ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ αποφάσισε να ζητήσει σήμερα η Νέα Δημοκρατία τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι για την υπόθεση του Βατοπεδίου η Νέα Δημοκρατία καταθέτει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Για το ενδεχόμενο προανακριτικής την οποία ζητά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι "εφόσον έλθουν στοιχεία από τη Δικαιοσύνη τότε και αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό".

Παρέμβαση Καραμανλή

Αλυσιδωτές εξελίξεις στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, μετά την παραίτηση που υπέβαλαν, τόσο από τη διενέργεια της έρευνας, όσο και από το δικαστικό σώμα, οι δύο αντεισαγγελείς Εφετών που διενεργούν την έρευνα, Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου.

Εντολή για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με τη Μονή Βατοπαιδίου έδωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης επισήμανε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να ολοκληρώσουν την έρευνά τους κι εφ όσον κριθεί απαραίτητο να αποσταλεί στη Βουλή ο σχετικός φάκελος.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των δύο αντεισαγγελέων - Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου. Ο κ. Χατζηγάκης ζήτησε από τους εισαγγελείς να μην εμμείνουν στην παραίτηση αλλά να συνεχίσουν ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε να επιτελούν το καθήκον τους έως την τελική έκβαση της υπόθεσης. Μέχρι στιγμής πάντως οι δύο εισαγγελείς δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πράξουν.
Την ίδια ώρα, με ανοιχτή επιστολή του ο Ηγούμενος Εφραίμ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τους Έλληνες βουλευτές, χαρακτηρίζει νόμιμες όλες τις ανταλλαγές μεταξύ του κράτους και της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Όπως υποστηρίζει, όλες τις αποφάσεις εδώ και δέκα χρόνια τις υπέγραψαν δεκάδες ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί, προερχόμενοι από τα δυο μεγάλα κόμματα, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Ειδικών Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, Εισαγγελείς αλλά και απλοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Μπόνους τραπεζιτών 17 δισ. λιρών

Προβληματισμένη είναι η κοινή γνώμη στην Αγγλία μετά το σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα "Ντέϊλι Μεϊλ", σύμφωνα με το οποίο οι τραπεζίτες του Σίτι του Λονδίνου μοιράστηκαν, τον περασμένο χρόνο, το ποσό των 17 δισ. λιρών, ως "μπόνους", τη στιγμή που τα ποσά με τα οποία ενισχύθηκαν οι τράπεζες από την κυβέρνηση, για να μην καταρρεύσουν, υπολογίζονται σε 37 δισ. λίρες.

Οι «χρυσές» αμοιβές των τραπεζιτών φαίνεται πως προκάλεσαν τόσο την κοινή γνώμη στην Αγγλία, όσο τις επικρίσεις του πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος μίλησε για «απληστία» και «ανεύθυνη και αλαζονική συμπεριφορά», καθώς καταγράφονται ως μια από τις αιτίες για τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα της Αγγλίας.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία ελέγχου της λειτουργίας και των κανονισμών του οικονομικού συστήματος της Αγγλίας, η "Financial Services Authority", με επιστολή της προς στους επικεφαλής των τραπεζών, τούς προτρέπει να δείχνουν υπευθυνότητα στην περίπτωση των αμοιβών.

Τρίτη, Οκτωβρίου 14

Κρίση & κοινωνία

Η χρηματοπιστωτική κρίση και η αβεβαιότητα και αμηχανία που προκάλεσε στη διεθνή κοινή γνώμη έδειξε ότι ο κόσμος μας σε σχέση με το παρελθόν έχει αλλάξει αρκετά. Σε μεγάλο βαθμό αρκετά πράγματα που συμβαίνουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά επηρεάζουν τη ζωή και τη δράση των ανθρώπων και στο πιο απομακρυσμένο χωριό του πλανήτη.


Από την άλλη πλευρά οι Συναντήσεις- συζητήσεις που γίνονται αυτή την εποχή φαίνεται να έχουν ως σκοπό όχι μόνο τον καθορισμό του ρόλου του κράτους στην οικονομία, αλλά και τους γενικότερους κανόνες που θα συμφωνηθούν και θα αφορούν την σταθεροποίηση της οικονομίας και τον τρόπο που απo ΄δώ και πέρα θα κινηθεί ο κόσμος σε ένα φάσμα ζητημάτων που έχουν σχέση με τη γενικότερη λειτουργία της παγκόσμιας κοινωνίας, δεδομένου ότι η παγκοσμιοποίηση δεν δείχνει να αμφισβητείται. Έτσι το ερώτημα που μάλλον τίθεται είναι πως θα είναι η παγκοσμιοποίηση, ποια θα είναι η μορφή της στο μέλλον.


Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα το συλλογισμό μου θα αναφέρω μερικά πρόσφατα παραδείγματα. Μετά την αποδοχή του σχεδίου διάσωσης του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος οι χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται στο g7 συνεδρίασαν με σκοπό να πάρουν μέτρα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Στο πρώτο στάδιο των συνομιλιών δεν έφτασαν σε συμφωνία, έντονη ήταν στην αρχή και η αντίδραση της Φιλανδίας επειδή δεν προσκληθήκαν όλες οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Είναι γεγονός ότι σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά τους πολλούς δεν μπορεί οι αποφάσεις ή η ευρωπαϊκή ένωση να είναι ένωση λίγων κυριάρχων κρατών στη διαμόρφωση των γεγονότων. .


Ένα άλλο σημείο το οποίο είναι επίσης σοβαρό αλλά δεν φαίνεται να είναι αντιληπτό στους πολλούς είναι το γεγονός ότι η μεταβολή - μεταφορά κεφαλαίων σήμερα είναι τεράστια και μπορεί να κινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αυτό δείχνει ότι η διεθνής οικονομία έχει αλλάξει τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργία της με ότι αυτό συνεπάγεται.


Τελικά χθες οι ηγέτες των 15 χωρών της ευρωζώνης ( ανήκει και η χώρα μας) στην έκτακτη σύνοδό τους αποφάσισαν συγκεκριμένα μέτρα για τη ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.


Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός του ηνωμένου βασιλείου Γκόρντον Μπράουν έκανε έκκληση προς τους ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο να συνάψουν μία νέα συμφωνία τύπου «Μπρέτον Γουντς», για τον επανακαθορισμό του παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος του 21ου αιώνα.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, από την πλευρά του δήλωσε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δείχνει την ανάγκη "κοινής δράσης" με στόχο "την οικοδόμηση ενός καλύτερου συστήματος για το μέλλον".


Δημιουργία μιας «δομής» που θα επιτρέπει άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση σε περιόδους κρίσεων ζήτησε και ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Έχουμε τοποθετήσει τον πρώτο θεμέλιο λίθο μιας νέας δημοσιονομικής τάξης," είπε η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο στον τραπεζικό τομέα.


«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της αδράνειας», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η σύνοδος εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.


Απ ότι βλέπουμε με βάση τα γεγονότα στην ΕΕ οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα εξαιτίας των ειδικών περιστάσεων παραπέμπονται στο μέλλον, το γεγονός ανοίγει το δρόμο για φορολογικά κίνητρα.



Δοθέντων τούτων φαίνεται ότι οι συζητήσεις - διαπραγματεύσεις για μια βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση η οποία θα μεταβάλει την ίδια την παραγωγική διαδικασία και η οποία θα νοείται πλέον σ' ένα διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πλαίσιο που θα διέπεται από συμφωνημενους κανόνες έχει αρχίσει, ίσως, επανακαθοριστεί και ο ρόλος του κράτους. Πως όμως θα μπορούν κράτη όπως η Ισλανδία και η Ουγγαρία που χρεοκόπησαν και πέρασαν υπό διεθνή έλεγχο να έχουν λογο!


Με δεδομένο ότι υπάρχει διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση ή κεφαλαιακή αναδιάρθρωση κατά άλλους (1,7 τρισ. Ευρώ διέθεσε η ΕΕ για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να σωθούν οι τράπεζες) με άγνωστο χρονικό ορίζοντα εξόδου, για την οποία η πλειοψηφία των πολιτών δεν φέρει καμιά ευθύνη και ταυτόχρονα η πολιτική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντιμετωπίζει προβλήματα κύρια επειδή το ευρύ κοινό είχε αποκλειστεί από κάθε συζήτηση, η συζήτηση για τους κανόνες που θα συμφωνηθούν στην οικονομία θα πρέπει να συνδιαμορφωθούν με τη σύμφωνη γνώμη της πραγματικής κοινωνίας και αυτό επειδή είναι σίγουρο ότι η κρίση θα στερήσει στους πολλούς περιουσιακά στοιχεία και θα χαθούν πόροι που ήταν του συνόλου και προορίζονταν για το σύνολο και εν τέλη μπορεί η προσέγγιση να γίνεται μόνο με οικονομικούς όρους;



"Η ελληνική οικονομία αντέχει"

Η ελληνική οικονομία αντέχει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λίγο μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών της ζώνης του ευρώ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η σύνοδος.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες και τόνισε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σημείωσε δε ότι ακόμα και το αυστηρό Διεθνές Νομισματκό Ταμείο, το οποίο προβλέπει περίπου μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 2%.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρές ανισορροπίες στη διεθνή οικονομία και ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του κλίματος ηρεμίας στις αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Υπογράμμισε δε ότι το κλίμα που επικρατεί στις αγορές είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στη συνάντηση, τόνισε ο κ. Καραμαλής, καταλήξαμε ότι πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά και συντονισμένα, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν τριπλό στόχο:

-Πρώτον, ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την εγγύηση που παρέχουν σβ αυτό οι κυβερνήσεις των χωρών μας.

-Δεύτερον, δημιουργούν κλίμα ηρεμίας στις αγορές, προκειμένου να μπορέσουν εκ των έσω να ανακάμψουν.

-Τρίτον, στηρίζουν την πραγματική οικονομία, στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών.

Είναι πρωταρχικής σημασίας να αποκατασταθεί κλίμα ασφάλειας, κλίμα εμπιστοσύνης, σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα είπε ότι χωρίς βεβιασμένες κινήσεις και με ψυχραιμία η κυβέρνηση θα βαδίσει στο δρόμο που έχει χαράξει με στόχο την ενίσχυση της ασπίδας προστασίας που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 13

Μια ακαθόριστη εντύπωση

Ο κόσμος στην εποχή μας περνάει κρίση, οι οικονομικές και άλλες δυσκολίες είναι μεγάλες και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Συνήθως, κάθε κρίση κάνει τον κόσμο να απομακρύνεται από αυτά που πραγματικά πρέπει να νοιάζεται, φυσιολογική η κάμψη θα πει κάποιος, τι είναι όμως αυτό που την προκαλεί;

Αυτό πάντως που δεν βρίσκεται σε κρίση την εποχή αυτή είναι η άλλη άποψη, η εξαρτημένη από τα συμφέροντα των λίγων μονόπλευρη σχέση δοκιμάζεται. Προς το παρόν όλοι οι δείκτες τρέπονται σε άτακτη φυγή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά κάποιο τρόπο η κατάσταση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο «εκκαθάρισης»

Ως κουλτούρα, πάντως, είναι βέβαιο ότι μέσα από την αναζήτηση και τη διεκδίκηση η κοινωνία συνολικά θα οδηγηθεί σε μια νέα κατάσταση που σε μεγάλο βαθμό θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα οικονομική, πολιτική δομή, τις πολιτικές εξελίξεις και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, επακριβώς τι θα ακολουθήσει, ουδείς γνωρίζει.
Στο πλαίσιο αυτό, πολιτικά φαινόμενα, δομές, ιδέες και συμπεριφορές στη δύσκολη στιγμή θα αποδοκιμαστούν ή και θα επιδοκιμαστούν, τόσο μεμονωμένα, όσο και συνολικά. Ίσως γύρω μας να υπάρχουν και πράγματα που έρχονται και που για διάφορους λόγους ή από άγνοια αδυνατούμε να αντιληφθούμε.

Στην παρούσα φαση είναι γεγονός ότι υπάρχει μια ακαθόριστη εντύπωση, ωστόσο η απουσία αντικειμένου πάντα είναι ένα μέσο γνώσης.

Βέβαια, είναι σίγουρο ότι σε ένα κόσμο που ζει στην ανασφάλεια είναι δύσκολο να φτάσει σε πρωτοποριακές δραστηριότητες και δημιουργίες, τα πάντα επηρεάζουν τη συμπεριφορά. Επίσης είναι σίγουρο και φάνηκε και μέσα από τις αποφάσεις που οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ πήραν πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να ξεπεραστεί η γενικότερη κρίση κοιτάζοντας τα πράγματα μόνο γενικά και αόριστα, μόνο ως μια σύνθεση με στόχο τη γενική κατασκευή θα δημιουργηθεί μια ενιαία κοινωνία.

Επομένως, αυτό που θα πρέπει έντονα να απασχολήσει τον κόσμο μας είναι τα μέσα δράσης. Με γνώμονα ότι σε μεγάλο βαθμό ένα μεγάλο τμήμα της σημερινής δράσης είναι εγκλωβισμένο σε ένα τρόπο σκέψης και σε μια κουλτούρα που δεν μπορεί να προσεγγίσει ή να γίνει πιστευτεί από το κοινωνικό σύνολο, θα πρέπει να αναζητηθούν και να χρησιμοποιηθούν νέοι τρόποι δράσης.
Η λογική της καθυστέρησης που μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό διέπει τη γενικότερη λειτουργία πρέπει να ξεπεραστεί, είναι ήδη ξεπερασμένη.

Η σύγχυση που απορύθμισε και χρησιμοποίησε το σύνολο της κοινωνίας χάρη στην κατευθυνόμενη πολιτική δραστηριότητα και που κατά ένα βαθμό επιβλήθηκε ως αναγκαιότητα και ισοπέδωσε κάθε εποικοδομητική στάση, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα και τη σκέψη πρέπει να ξεπεραστεί, σε διαφορετική περίπτωση μια ακαθόριστη συναισθηματική μπάλα, που δεν θα έχει νόημα και σκοπό θα δημιουργήσει καθώς θα κατρακύλα μια ακαθόριστη δημοκρατία με ακαθόριστες σκιές…

Κ. Καραμανλής: "Η Ελλάδα επέδειξε καλύτερα αντανακλαστικά"

Στην παγκοσμιοποίηση, η κρίση λειτουργεί ως τσουνάμι που επηρεάζει τους πάντες, δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Καταλήξαμε, σημείωσε, ότι πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά και συντονισμένα. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό συστήματος, δημιουργούν κλίμα ηρεμίας στις αγορές, στηρίζουν την πραγματική οικονομία στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών, είπε ο Πρωθυπουργός.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που λάβαμε εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ρευστότητα και τα αναγκαία κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα, και διευρύνουν τους λογιστικούς κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, δήλωσε.

Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των αγορών είναι μια επίπονη υπόθεση, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επέδειξε πολύ καλύτερα ανακλαστικά στην κρίση, ενώ η κυβέρνηση εγγυήθηκε τις καταθέσεις από την πρώτη στιγμή.

Ο Πρωθυπουργός, τέλος, μίλησε για σχέδιο εγγυοδοσίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τόνισε ότι η οικονομία μας αντέχει στους κραδασμούς του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

"Οι παρεμβάσεις μας, στην ιδιαίτερα δύσκολη αυτή περίοδο, έχουν στόχο να ενισχύσουν την ασπίδα προστασίας που χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι λοιπόν:
Συνεχίζουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα, που το ιδιαίτερα αυστηρό στις εκτιμήσεις του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τις χώρες της Ευρωζώνης, ειδικά για την Ελλάδα, προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης στο 2%. Συνεχίζουμε τις πολιτικές απασχόλησης για να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας και να μειώσουμε, ακόμη περισσότερο, την ανεργία. Συνεχίζουμε με το βλέμμα στραμμένο στην πραγματική οικονομία. Αυτήν που εγγυάται το εισόδημα του κάθε Έλληνα εργαζόμενου. Που ενισχύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας των έξι σημείων προβλέπει:

Διασφάλιση ρευστότητας, δανεισμός με κρατικές εγγυήσεις, επανακεφαλαιοποίηση εξυγίανση διοίκησης και λειτουργίας εκσυγχρονισμός των λογιστικών προτύπων "φρένο" στον αθέμιτο ανταγωνισμό

Κυριακή, Οκτωβρίου 12

Οι έφηβοι στη Βουλή

Με τους 350 έφηβους βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό να καταθέτουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τις σκέψεις, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 13ης συνόδου.

Με τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων αύριο στις 10 το πρωί ολοκληρώνονται οι εργασίες του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο οποίο συμμετέχουν 300 έφηβοι βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απανταχού ελληνισμό.

Οι νεαροί βουλευτές θα μιλήσουν ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, παρουσία των αρχηγών των κομμάτων και μελών της κυβέρνησης.

Προτάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα

Κατά τις τοποθετήσεις τους στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι έφηβοι βουλευτές παρουσίασαν προτάσεις για ανανέωση του εκπαιδευτικού συστήματος, έκαναν λόγο για την ενίσχυση και προβολή του πλούτου της ελληνικής γλώσσας, ζήτησαν την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των σχολείων τους και τη διαμόρφωση χώρων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη αναμόρφωσης του αθλητισμού στο επίπεδο που, όπως είπαν, του αρμόζει, έκαναν εκτενείς αναφορές σε θέματα που πλήττουν τους νέους και την κοινωνία δίνοντας έμφαση στην προβολή από τα ΜΜΕ προτύπων δυσπρόσιτων για το κοινό, κάτι που οδηγεί σε αύξηση φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.

Οι μαθητές μίλησαν ακόμη για τις ευκαιρίες που αξίζει να δοθούν στους νέους, ζήτησαν διαρκή αξιολόγηση των καθηγητών τους και "απαίτησαν" τη δέσμευση των βουλευτών ώστε να υλοποιηθούν όσες από τις προτάσεις τους αξιολογηθούν ως εφαρμόσιμες.

Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών συμμετείχε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος συνεχάρη τους νέους για τους προβληματισμούς τους, τις φρέσκες ιδέες τους, τον κριτικό και ανατρεπτικό τους λόγο, την πληρότητα ανάπτυξης των σκέψεών τους και την καλή χρήση της γλώσσας.

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας υποδέχθηκε τους έφηβους βουλευτές στην εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, όπου και τους απηύθυνε παραινέσεις:

Να μιλάτε ασυμβίβαστα, ελεύθερα όπως νιώθετε, χωρίς αναστολές, εκφράζοντας τις φρέσκες ιδέες σας, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες σας και να έχετε πάντοτε υπόψιν σας τρία πράγματα από τη σοφία αυτού του λαού: το "γνώθι σ αυτόν", το "παν μέτρον άριστον" και το "μηδέν άγαν".

Ιστορική σύναξη Ορθοδόξων

"Ιστορική" χαρακτήρισαν στην Κωνσταντινούπολη τη Σύναξη των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που συνεκλήθη στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι εργασίες της Συνάξεως ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, με τη συμμετοχή και του πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου

Για "ιστορική συνάντηση" μίλησε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. "Ήταν μία συγκινητική και ουσιαστική συνάντηση των προκαθημένων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών με τις αντιπροσωπείες τους", είπε ο κ. Ιερώνυμος και ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο "για την πρωτοβουλία αυτή, σε μία εποχή δύσκολη από πολλές πλευρές". "Ασχοληθήκαμε με θέματα ενδιαφέροντα όχι μόνο για τους ορθοδόξους αλλά για όλον τον κόσμο", πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Νομίζω ότι ήταν ιστορική συνάντηση", είπε ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας. "Είχαμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε την κοινή αντίληψη για πολλά από τα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια εκκλησία", είπε και πρόσθεσε: "Οι αποφάσεις της συνάντησης θα έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις για τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες, αλλά και γενικότερα, τον κόσμο.

Προβλήματα στη Μελβούρνη

Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό χιλιάδες ομογενείς που απευθύνονται στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μελβούρνη αρκετοί ομογενείς που προσπαθούν να πάρουν τηλέφωνο στο προξενείο μπορεί να αναμένουν ακόμη και ώρες για να μιλήσουν με κάποιον υπεύθυνο του προξενείου, αρκετές φορές η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει και τις 2 ώρες. Για διεκπεραίωση μιας απλής υπόθεσης μπορεί να περάσουν και 4-5 μήνες.

Η Καθυστέρηση συμβαίνει επειδή το προσωπικό των υπηρετούντων εκεί υπαλλήλων δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της ομογένειας.

Είναι γνωστό ότι στη Μελβούρνη είναι εγκατεστημένοι περισσότεροι από 190.000 ομογενείς.

Σάββατο, Οκτωβρίου 11

Σύνοδος κορυφής για την οικονομική κρίση

Σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα διεξαχθεί αύριο στο Παρίσι για να "καθοριστεί το κοινό σχέδιο δράσης της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης", ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε το Σάββατο ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν "ακριβώς την ίδια άποψη" σχετικά με την οικονομική κρίση, σε μια συνέντευξη τύπου με την Καγκελάριο κ. Angela Merkel, μετά από συνάντηση που είχαν στο παρισι.
Μία εβδομάδα νωρίτερα οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης είχαν διχαστεί η ανάγκη όμως για μια κοινή ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων για την προστασία του τραπεζικού τομέα από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πιστωτικής στενότητας άλλαξαν τα δεδομενα. "Όλες οι αποφάσεις, όλες οι προετοιμασίες και όλες οι αναλύσεις, μας κάνουν να είμαστε μαζί, είπε ο κ. Σαρκοζί μία ημέρα πριν να συναντηθεί με τους 13 ομολόγους τους, μέλη της ευρωζώνης για την κρίση.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε, συμφωνήσαμε για την εφαρμογή μιας συντονισμένης και συνεκτικής αντίδρασης στην ευρωζώνη, σημείωσε όμως ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για κάθε κράτος μέλος.

Εν τω μεταξύ η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων κρατών εξέδωσε τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην Ουάσινγκτον ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης, στο οποίο τα μέλη της δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν την πτώχευση μεγάλων τραπεζών, κάτι που θα επέφερε επιπτώσεις στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η G7 δεσμεύτηκε να διοχετεύσει χρήματα στις τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτοδύναμα.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 10

Πρόταση, «παγίδα»

Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σύντομη ανάλυση της νέας πρότασης για την επίλυση του Σκοπιανού δεν θα αποτελεί υπερβολή αν πούμε ότι επιτέλους έγινε κατανοητό ότι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε. Από εκεί και πέρα η σπουδαιότητα του ζητήματος πρέπει να μας κάνει να δούμε ξεκάθαρα τα πράγματα και να προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε.


Στα θετικά σημεία της πρότασης είναι το όνομα που είναι γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια Μακεδονία»


Από εκεί και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Σύμφωνα με την πρόταση η εθνικότητα θα είναι η μακεδονική. Το γεγονός αυτό σημαίνει αυτόματα ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Μακεδονίας παραχωρούνται στα Σκόπια και αυτό επειδή κάθε πολίτης σε ολόκληρο τον κόσμο που θα έλκει την καταγωγή του από το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας στην εθνικότητα θα είναι σκοπιανός, ακόμη και οι Έλληνες Μακεδόνες θα είναι (εάν υιοθετηθεί η πρόταση) σκοπιανοί στην εθνικότητα. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά ανατρέπει την ιστορία, με λίγα λόγια τα Σκόπια οικειοποιούνται την ελληνική ιστορία και θα μονοπωλήσουν τη μακεδονική ταυτότητα.


Τα ίδια ισχύουν και με τη γλώσσα, η μακεδονική γλώσσα (εάν υιοθετηθεί η πρόταση) θα έχει σλαβικές ρίζες, άσχετα αν το κυριλλικό - σλαβικό αλφάβητο δημιουργήθηκε με βάση τα κεφαλαία ελληνικά γράμματα από τον Κύριλλο και το Μεθόδιο.


Στη συνέχεια η παραμονή ως συνταγματικού του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» του κράτους της ΠΓΔΜ με πλήρη νομική ισχύ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δημιουργεί αδιέξοδα. .

Από τη στιγμή που θα παραμείνει ως Συνταγματικό όνομα το «Republika Makedonija» τα τρίτα κράτη δεν θα έχουν σύμφωνα και με τη συμφωνία απόλυτη υποχρέωση να αλλάξουν για τις διμερής σχέσεις την ονομασία που θα χρησιμοποιούν, εκτός αυτού, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται παράλληλα και τα δυο ονόματα σε όλες τις επίσημες εξωτερικές σχέσεις και ντοκουμέντα με πλήρη νομική ισχύ, έτσι είναι σίγουρο ότι, στο μέλλον θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.
Υπό τον όρο, ότι, το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα αναγράφεται και στα διαβατήρια, αντί να ξεκαθαρίσει, θα μπερδέψει χειρότερα τα πράγματα.


Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι από τη στιγμή που «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» και φαίνεται ότι απ όλες τις πλευρές υπάρχει ομοφωνία για το όνομα του διπλανού κράτους «Republic of North Μacedonia» είναι ευκαιρία τώρα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στα επιμέρους βασικά ζητήματα για τη διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δυο χωρών.



Η θέση της χώρας μας « έναντι όλων» η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί και με συνταγματική τροποποίηση από τη διπλανή χώρα, είναι σίγουρο, ότι, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα οδηγήσει σε λύση το σοβαρό αυτό διεθνές άλυτο ζήτημα.