Παρασκευή, Ιουλίου 11

Ν. Sarkozy: Λύση πριν από τον Δεκέμβριο

H περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ είναι εφικτή, μόνο αν η Συνθήκη της Λισαβόνας τεθεί σε ισχύ, τόνισε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την παρουσίαση του προγράμματος της γαλλικής προεδρίας.
O κ. Sarkozy υπογράμμισε ακόμη την ευθύνη που έχουν οι ευρωπαίοι ιθύνοντες για να βγάλουν την Ένωση από την κρίση. Oι περισσότερες πολιτικές ομάδες συμφώνησαν με τις προτεραιότητές του.

"Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία θα πρέπει να δώσουμε την εικόνα μιας Ευρώπης που αρνείται να περιπέσει σε αδράνεια, μιας Ευρώπης που εργάζεται για όλους τους πολίτες" τόνισε ο Nicolas SARKOZY.

Αφού αναγνώρισε ότι η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με ένα θεσμικό πρόβλημα, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το πρώτο του ταξίδι ως προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι στην Ιρλανδία "για να αναζητήσει λύσεις".

Πρόσθεσε δε ότι τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο η προεδρία "θα προτείνει μια μεθοδολογία για την αντιμετώπιση της κρίσης". Παρότι "δεν θα πρέπει να πιέσουμε βίαια τους Ιρλανδούς,...θα πρέπει να γνωρίζουμε βάσει ποιας συνθήκης, της Λισαβόνας ή της Νίκαιας, θα οργανώσουμε τις ευρωεκλογές", ανέφερε ακόμη ο κ. SARKOZY. Πρόσθεσε δε με νόημα: "Ή Λισαβόνα ή Νίκαια, δεν θα υπάρξει νέα συνθήκη".

Αφού τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης, αναφερόμενος μόνο στους Κροάτες και Σέρβους φίλους του, ο Γάλλος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι μια νέα διεύρυνση προϋποθέτει την μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "η Λισαβόνα πάει μαζί με την διεύρυνση". Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την χαρακτήρισε ως την "τελευταία των λύσεων".

Οι βασικές προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας είναι:

Η υιοθέτηση του πακέτου μέτρων για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές. "Από μόνες τους οι χώρες της Ευρώπης δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την αλλαγή του κλίματος", δήλωσε . Πρόσθεσε μάλιστα ότι "είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να σώσει τον πλανήτη".

Η έγκριση του ευρωπαϊκού συμφώνου για την μετανάστευση. Για τον Γάλλο Πρόεδρο το έγγραφο αυτό είναι θεμελιώδες, γιατί, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει να συζητηθεί το φαινόμενο της μετανάστευσης στο ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι πια στο εθνικό, όπου "τα πολιτικά άκρα υποδαυλίζουν τους φόβους των συμπολιτών μας".

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με "τα κατάλληλα στρατιωτικά μέσα και εκείνους τους ανθρώπινους πόρους που θα επιτρέψουν οι αποφάσεις που λαμβάνουμε να γίνονται σεβαστές".

Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με τρόπο που "θα διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια". Επιπλέον, η ΕΕ "δεν θα πρέπει πλέον να εισάγει γεωργικά προϊόντα από τρίτες χώρες που δεν σέβονται τα πρότυπα που είναι υποχρεωμένοι να σέβονται οι Ευρωπαίοι γεωργοί".

Δείτε περισσότερα στο site της Γαλλικής προεδρίας
http://www.ue2008.fr/PFUE/lang/fr/accueil
Με πληροφοριες απο: e.e.

Δεν υπάρχουν σχόλια: