Σάββατο, Ιουλίου 26

Επιστολών συνέχεια.


Νέα επιστολή Gruevski στον Ο.Η.Ε.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην απαντητική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επισημαίνει ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με ζητήματα όπως οι ταυτότητες μειονοτήτων, τα δικαιώματά τους, η απόδοση ιθαγένειας και η ανάκτηση περιουσιών στην επικράτεια των κρατών – μελών, αυτό τονίζει η επιστολή της Ε.Ε. είναι αρμοδιότητα των κρατών - μελών, όπως επιτάσσουν οι συνταγματικές τους παραδόσεις και οι διεθνείς τους υποχρεώσεις.

Επισης καλει την ΠΓΔΜ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ώστε έτσι η ΠΓΔΜ να μπορέσει να προσεγγίσει την Ε.Ε.

Παράλληλα με την απάντηση της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Nikola Gruevski έστειλε νέα επιστολή, αυτή τη φορά στο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε Μπαν Κι-Μουν.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων κάνει λογο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων,τα Δικαιώματα των Ατόμων, πολιτικά και ατομικά, αλλά και για τη « μακεδονική μειονότητα» η οποία όπως λέει δεν είναι αναγνωρισμένη από την Ελλάδα.

Η επιστολή επίσης μιλάει για απαγόρευση εκ μέρους της χώρας μας βασικών δικαιωμάτων της μειονότητας όπως η γλώσσα, η πολιτιστική έκφραση, κ,τ,λ.

Τέλος, ζητάει από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να ζητήσει από την Ελλάδα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λυθούν όπως λέει αυτά τα προβλήματα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εφημερίδα dnevnik σε σημερινό της άρθρο κάνει λογο για την "αιγαιικη καταγωγή" του Ν. Gruevski που όπως γράφει είναι ίδια με του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Γράφει χαρακτηριστικά « δυο χωριά, δυο πρωθυπουργοί, αρκετή τύχη, το μοναδικό που τους χωρίζει είναι ένα κομμάτι γης»

Με πληροφορίες από :dnevnik, vecer.

Δεν υπάρχουν σχόλια: