Κυριακή, Ιουλίου 13

Ροδάκινα: Παραγωγοί δύο ταχυτήτων στη Μακεδονία

Τιμές, τουλάχιστον δύο ταχυτήτων, ισχύουν και φέτος για τους παραγωγούς συμπύρηνων ροδάκινων στην Κεντρική Μακεδονία. Κι αυτό γιατί, όσοι ροδακινοπαραγωγοί είναι μέλη μεγάλων συνεταιριστικών βιομηχανιών, όπως στην περίπτωση της Venus και της ΑΛΜΜΕ, θα εισπράξουν 30 λεπτά/κιλό για το συμπύρηνο, ενώ οι υπόλοιποι θα πουλήσουν σε τιμές που κυμαίνονται στα 25-27 λεπτά/κιλό.

Στην Ημαθία, οι συνεταιριστικές βιομηχανίες Venus και ΑΛΜΜΕ με στόχο να στηρίξουν τους ροδακινοπαραγωγούς και να τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν την παραγωγή και τα επόμενα χρόνια, αποφάσισαν να αγοράσουν από τα μέλη τους στην τιμή των 30 λεπτών/κιλό έναντι 23 λεπτών/κιλό πέρυσι.
Οι υπόλοιποι παραγωγοί, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάουσας, Δημήτρης Μίχος, θα πουλήσουν στην τιμή των 25-27 λεπτών/κιλό, την οποία και χαρακτήρισε «εξευτελιστική».

Με αυτή την τιμή, όπως τόνισε ο κ. Μίχος, οι παραγωγοί όχι μόνο δεν «βλέπουν» κέρδη, αλλά δεν καταφέρνουν ούτε καν να καλύψουν τα έξοδά τους. Επισημαίνεται ότι η ετήσια παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου στην Ημαθίας ανέρχεται σε 260.000 τόνους.

Η καλλιεργήσιμη έκταση συμπύρηνων ροδάκινων ανέρχεται στο Νομό σε 150.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή διαμορφώνεται σε 400.000 τόνους, εκ των οποίων οι 280.000 τόνοι αξιοποιούνται για κομπόστα, οι 70.000 τόνοι οδηγούνται στην κατάψυξη ενώ το υπόλοιπο γίνεται χυμός.

Βασικός εξαγωγικός προσανατολισμός των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου είναι οι Ανατολικές χώρες, αφού, όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηαντωνίου, η Ισπανία, λόγω χαμηλότερων τιμών, αλλά και όντας κοντύτερα στις χώρες της ΕΕ \"μας έβγαλε από την αγορά της Γηραιάς Ηπείρου\".
Mε πληροφορίες από ape

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πουλάνε 25 λεπτά στο χωράφι και φτάνει 1,30 ευρώ στον καταναλωτή.

ΑΙΣΧΡΟΚΈΡΔΕΙΑ