Σημαντικές αλλαγές στην κατασκευή και τη χωροθέτηση νέων τουριστικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων επιφέρουν τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, που έλαβαν χθες το πράσινο φως από την Κυβερνητική Επιτροπή.
Όλες οι βιομηχανίες που προκαλούν όχληση απομακρύνονται από τις πόλεις, ενώ δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για τις αλλαγές ανοίγει ο δρόμος με την ολοκλήρωση μέχρι τέλους του έτους των ειδικών χωροταξικών σχεδίων και όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών.
Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό προβλέπει τουριστικές κατοικίες μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες. Για νέες εγκαταστάσεις θα χρειάζονται 8 στρέμματα στις αναπτυσσόμενες και 15 στις αναπτυγμένες περιοχές της χώρας. Σε όλες τις παράκτιες περιοχές τα κτίσματα θα απέχουν από 50 έως 100 μέτρα από τη ζώνη του αιγιαλού.
Επιπλέον, όλες οι οχλούσες βιομηχανίες απομακρύνονται από τις πόλεις. Στις εντός σχεδίου πόλεως περιοχές προβλέπονται κτίρια τουλάχιστον 3000 τμ για μη οχλούσες δραστηριότητες , ενώ για τις εκτός σχεδίου βιομηχανικές ζώνες θα χρειάζονται από 50 έως 250 στρέμματα.
Έμφαση δίδεται και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι μεγάλες ανεμογεννήτριες θα εγκαθίστανται σε εκτάσεις από 1000 έως 1600 στρέμματα και άνω των 2000 στη νησιωτική χώρα.
Με υπουργική απόφαση που ήδη ισχύει δεν χρειάζεται οικοδομική άδεια για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κτήρια.
Στόχος είναι μέσα στα επόμενα 4 χρόνια οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας
Με πληροφορίες από: hri
1 σχόλιο:
οι ανεμογενήτριες επιβάλλονται
Δημοσίευση σχολίου