Τρίτη, Ιουλίου 1

Ακατάλληλο το νερό που πίνουμε

Σοβαρά προβλήματα τόσο με την ποιότητα όσο και με την ποσότητα του ποσίμου νερού αντιμετωπίζουν αρκετοί Δήμοι του Νομού Ηλείας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνεται η κατανάλωση η κατάσταση είναι ανυπόφορη, σε ορισμένα χωριά μπορεί να κάνει και μέρες να φτάσει νερό στα σπίτια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ημερών όπου σε χωριά του Δήμου Σκιλλούντος στα σπίτια δεν φτάνει νερό αλλά λάσπη, αρκετοί κάτοικοι καταγγέλλουν την εκεί δημοτική αρχή για αδιαφορία.

Παράλληλα έρευνες που κατά καιρούς έχουν γίνει δείχνουν ότι το νερό της περιοχής σε αρκετές περιπτώσεις είναι μολυσμένο.

Μεγαλο μεριδιο στη μολυνση του νερου εχουν τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα που μπορούν να απορροφηθούν από το έδαφος και να μολύνουν το υπόγειο νερό.

Παράλληλα έπειτα από αναλύσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης που έγιναν πριν μερικούς μήνες ανιχνεύθηκαν πενήντα φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων στην τέφρα των καμένων περιοχών της Πελοποννήσου
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα προβλήματα από τη συγκέντρωση των βαρέων μετάλλων θα εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου.

Στις αναλύσεις ολικής συγκέντρωσης τέφρας, που πραγματοποίησε το Πολυτεχνείο Κρήτης, εντοπίστηκαν χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος, κάδμιο, νικέλιο, χρώμιο και αρσενικό, τα οποία αν εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες συνδέονται με διαταραχές και βλάβες του νευρικού συστήματος, ακόμη και αλλοιώσεις του DΝΑ.

Όλα αυτά έχουν κάνει τους κατοίκους να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό, τόσο για να πίνουν όσο και για να μαγειρεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: