Πέμπτη, Ιουλίου 10

Ευρωβαρόμετρο : Απαισιοδοξία για το μέλλον

Απαισιόδοξοι για το κόστος ζωής στο μέλλον και εξαιρετικά ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να βρεθούν άνεργοι οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, εμφανίζονται οι Έλληνες, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, που παρουσιάσθηκαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το 65% των Ελλήνων εκφράζουν ανησυχία για την αγοραστική τους δύναμη.

Την ίδια ανησυχία συμμερίζεται ένας στους δυο (52%) Ευρωπαίους. Το ίδιο ποσοστό (65%), δηλαδή δυο στους τρεις Έλληνες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς που επιβαρύνουν κάθε μήνα το νοικοκυριό τους. Αντίστοιχα, λιγότεροι από έναν στους δυο Ευρωπαίους (47%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ανάλογη δυσκολία.

Το υψηλό ποσοστό (65%) κατατάσσει τη χώρα μας στην 5η θέση μεταξύ των κρατών των οποίων οι πολίτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους μηνιαίους λογαριασμούς.
Το 92% των Ελλήνων εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα (λόγω της ανασφάλιστης εργασίας, της μερικής απασχόλησης και των άτυπων μορφών απασχόλησης).Ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 57%.
Το 91% ανησυχεί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (πέρα από την προσωπική οικονομική κατάσταση). Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 56%.
Το 91% των Ελλήνων ανησυχεί επίσης για το κόστος διαβίωσης (ευρωπαϊκός μέσος όρος 72%).Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας ανησυχούν το 87% των Ελλήνων (αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος 73%) και η επιδείνωση της ποιότητας ζωής απασχολεί το 52% των Ελλήνων (ευρωπαϊκός μέσος όρος 48%).

Πρώτη έρχεται η προς ένταξη Τουρκία (84% των πολιτών), ακολουθούν η ΠΓΔΜ (79%), η Βουλγαρία (76%), η Πορτογαλία (71%) και έπεται η Ελλάδα.

Έντονη ειναι και δυσπιστία για τα ελληνικά ΜΜΕ, παράλληλα εμπιστοσύνη δείχνουν οι Έλληνες για το Διαδίκτυο, αν και ακόμη δεν έχουν εξοικειωθεί με το μέσο
Οι Έλληνες περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο πολίτη δεν εμπιστεύονται την τηλεόραση σε ποσοστό 72%. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 43%. Το 52% δεν εμπιστεύεται το ραδιόφωνο (στο 32% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος).

Το 65% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται τον Τύπο παρουσιάζοντας το τρίτο υψηλότερο ποσοστό δυσπιστίας προς την έντυπη δημοσιογραφία (Μ .Βρετανία 78% και Τουρκία 72%).

Τούρκοι, Βούλγαροι και Έλληνες παρουσιάζουν τα μικρότερα ποσοστά χρήσης του διαδικτύου (42%).
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 25% των Ελλήνων έχουν σύνδεση στο σπίτι τους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 53%.

Mε πληροφορίες από: hri

5 σχόλια:

Katerina είπε...

Oi Ελληνες έχουμε μάθει να ελισσομαστε ανάλογα με τα προσωπικά μας συμφέροντα. Κανείς δε κοιτάει το συμφέρον της Πολιτείας αλλά πως να πάρει και να κερδίσει και φυσικά αφου το Κράτος πηγάζει απο τους πολίτες κάνει το ίδιο.
Αν ο μακαρίτης ο Σωκράτης δεν έπινε το κώνειο και σηκωνόταν με τη βοήθεια των φίλων του και έφευγε από τη φυλακή , θα έκανε όλους να δυσπιστουν για τους Νομους και τις αρχές της δημοκρατικής πολιτείας.
Σιγουρα θα πηγαίναμε ψηλότερα και σαν κράτος και σαν λαος αν λειτουργούσαμε συλλογικά.
Ο Γερμανός ειναι πρώτα από όλα Γερμανός και μετά οτιδήποτε άλλο.
Ο Ελληνας ειναι ότι συμφέρει στην τσέπη του.

neoinileias είπε...

Εχεις δίκιο, η αδυναμία των πολιτικών να υποστηρίξουν καθολικά συμφέροντα, αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της σημερινής πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Παράλληλα δεν γίνεται απο κανέναν οργανωμένη, συνετή και μεθοδική προσέγγιση των προβλημάτων.

Katerina είπε...

εδω δε μπορούν να τα βρουν στα σπιτια τους τις μικρότερες κοινωνικές ομάδες θα οργανώσουν τις μεγαλύτερες;

ilianews είπε...

Mια κοινωνία είτε είναι μικρότερη είτε είναι μεγαλύτερη όταν υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις εξελίσσεται, για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υιοθετήσει νέες συμπεριφορές που θα προσδώσουν ανύπαρκτες μέχρι πρότινος συμπεριφορές

π.χ. για να ξεφύγει η χωρa από τη λογική του πελατειακού συστήματος πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται μη πελατειακά.

Ανώνυμος είπε...

Το κόστος από τη δυσλειτουργία του κράτους είναι μεγάλο και ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ στο 6,8% του ΑΕΠ.