Τρίτη, Ιουλίου 22

Κινδυνεύει το δάσος του Αμαζονίου

Με ραγδαίο ρυθμό συνεχίστηκε η αποψίλωση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία τον Μάιο, με το δάσος να έχει χάσει άλλα η 1.096 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με μέλετη του εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (Inpe).

Τουλάχιστον το ήμισυ της αποψίλωσης αυτής (έκτασης 646 τ. χλμ.) καταγράφηκε στην περιοχή του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, νοτίως της Αμαζονίας, εκεί όπου οι πιέσεις εντείνονται για να μετατραπεί το δάσος σε αγροκτήματα για βοοειδή και καλλιέργειες σόγιας.

Τα στοιχεία αυτά, αν και προσωρινά, είναι σχεδόν όμοια με τα αντίστοιχα του μήνα Απριλίου όταν το Ινστιτούτο κατέγραψε αποψίλωση που εκτεινόταν σε 1.123 τ.χλμ., επιφάνεια ισοδύναμη με εκείνη της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το Inpe χρησιμοποιεί ένα δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης που εντοπίζει μόνο μεγάλες αποψιλωμένες εκτάσεις καθώς τα σύννεφα που καλύπτουν την περιοχή εμποδίζουν την ορατότητα με ακρίβεια.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Inpe δείχνουν ότι η αποψίλωση ξανάρχισε ραγδαία από τα τέλη του 2007 αφού είχε περιοριστεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια, περνώντας από 27.000 τ. χλμ. το 2004 σε σχεδόν 11.000 τ. χλμ. το 2007.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα τελευταία 20 χρόνια μια επιφάνεια αντίστοιχη με την έκταση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου καταστρέφεται κάθε 10 δευτερόλεπτα στη ζούγκλα της Αμαζονίας, που θεωρείται ο πλουσιότερος βιότοπος στη Γη και "ο πράσινος πνεύμονας του πλανήτη".
Με πληροφορίες από: hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: