Τρίτη, Ιουλίου 1

ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΓΑΛΛΙΑ.



Tην προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο ανέλαβε η Γαλλία.
Σε συνέντευξη του με την ευκαιρία ανάληψης της προεδρίας ο πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί επισήμανε ότι υπήρξαν σφάλματα στον τρόπο που η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί και κάλεσε για μια βαθιά αλλαγή

"Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο οικοδόμησης της Ευρώπης",δήλωσε χαρακτηριστικά,

Είπε ακόμη ότι, το ευρωπαϊκό σχέδιο είχε γίνει πηγή ανησυχίας για τους πολίτες "που αναρωτιούνται αν, στο τέλος, αυτοί θα προστατεύονται καλύτερα από τις ευρωπαϊκές αρχές

Παράλληλα έβαλε ως όριο για λύση της κρίσης του ιρλανδικού «όχι» τον Ιούνιο του 2009.

Ο κ. Σαρκοζί αναμένεται να ταξιδέψει στην Ιρλανδία στις 11 Ιουλίου ώστε να ακούσει από πρώτο χέρι τις ανησυχίες των ψηφοφόρων, αλλά και να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.

Οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας είναι:

Ενέργεια και κλίμα

H Γαλλία στη διάρκεια της προεδρίας θέλει να καταφέρνει να συνάψει μια συμφωνία για πάνω από 20% μείωση στην ΕΕ των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2020. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να εχει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια διαπραγμάτευση κατά τη «μετα-Κιότο» συμφωνία που θα γίνει στην Κοπεγχάγη στο τέλος του 2009.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να παράγουν τουλάχιστον το 20% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φιλόδοξος στόχος αν και ορισμένες κυβερνήσεις ανησυχούν για την αντιλαϊκή αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτει και εξαιτίας αυτών των εξελίξεων στη χώρα μας οι ανατιμήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ άγγιξαν το 8%.


Μετανάστευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 8 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο στόχος της Γαλλικής προεδρίας είναι η προώθηση ενός ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της ένταξης των νομίμων μεταναστών.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν νομική δράση κατά των εργοδοτών που προσλαμβάνουν παράνομους μετανάστες, όπως επίσης και να είναι δυνατόν να κρατούν τους λαθρομετανάστες για 18 μήνες πριν από την αποστολή τους πίσω στις πατρίδες τους.

Κοινή αγροτική Πολιτική

Η Γαλλία προτίθεται να προωθήσει σχέδιο για περιορισμένη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής εντός του ίδιου προϋπολογισμού.
Στο σημερινό πλαίσιο χαμηλής προσφοράς τροφίμων και της ανόδου των τιμών σε ολόκληρο τον κόσμο, η κοινή αγροτική πολιτική θα πρέπει να βοηθήσει τους ευρωπαίους γεωργούς να προσαρμόσουν την παραγωγή τους καλύτερα στις διακυμάνσεις της αγοράς

Μεσογειακή ένωση


Μετά τη διαφωνία της Γερμανίας και την παρέμβαση της Ε. Επιτροπής το σχέδιο πήγε πίσω.
Σαράντα τέσσερις αρχηγοί κρατών έχουν κληθεί να συζητήσουν τη δομή της Μεσογείου και το μέλλον της Ένωσης στο Παρίσι στις 13 Ιουλίου.
Με πληροφορίες από: france 24

Δεν υπάρχουν σχόλια: