Τρίτη, Ιουλίου 29

Αστεροειδής στο δρόμο μας

Οι Αστρονόμοι τον τελευταίο καιρό μάχονται να επεξεργαστούν την τροχιά ενός αστεροειδούς που μπορεί να προκαλέσει όπως λένε καταστροφή σε περίπτωση που πλήξει τη Γη το 2036. Ο αστεροειδής ονομάζεται Apophis.

Ο γίγαντας μετεωρίτης τρέχει αυτή τη στιγμή στο διάστημα με 10 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ καταστροφικές σε περίπτωση που έρθει σε σύγκρουση με τη γη.

Σύμφωνα με Ρώσους επιστήμονες που προσπαθούν να καταλάβουν το μέγεθος και την εσωτερική δομή του, ο εντοπισμός της διαδρομής του αστεροειδούς θα είναι εφικτός σε περίπου μια δεκαετία.

Ο Αστρονόμος Sergey Barabanov εξηγώντας το φαινόμενο είπε: "Η κρίσιμη στιγμή θα το 2029, όταν ο Apophis θα περνάει τόσο κοντά στη Γη που θα είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Αν ο Apophis περάσει από ένα σημείο του χώρου που ονομάζεται «κλειδαρότρυπα για τη βαρύτητα της Γης» μπορεί να αλλάξει την πορεία της, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει καταστροφικές ζημιές παγκόσμια τόνισε ο επιστήμονας.

Για την αντιμετώπιση του κινδύνου υπάρχουν αρκετές ιδέες, όπως εκτροπή της πορείας του, ανατίναξη, ακόμη συζητείται και η αποστολή αποστολή διαστημικού οχήματος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να αναπτυχθεί «ένα σύστημα προστασίας του πλανήτη» αλλά και να αναπτυχθούν καλύτερες τεχνικές παρατήρησης.

Ανέφεραν μάλιστα την περίπτωση του ποταμού Tunguska, που είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα και είχε προκαλέσει με την έκρηξη που έγινε στις 30 Ιουνίου 1908 την καταστροφή 80 εκατομμύριων δέντρων στη Σιβηρία.

Μέχρι σήμερα, δεν είναι σαφές κατά πόσον η μεγάλη έκρηξη οφειλόταν σε κομήτη ή σε αστεροειδή ή κάτι άλλο. Ακόμη ψάχνουν για την απάντηση.

Με πληροφορίες από: www.russiatoday.ru/


Διαβάστε περισσότερα για το ζήτημα.
_tunguska.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια: