Πέμπτη, Ιουλίου 3

Ελεύθερη η Ινγκριντ Μπετανκούρ

Απελευθερώθηκε στην Κολομβία, ύστερα από επιτυχημένη επιχείρηση του στρατού, η πρώην προεδρική υποψήφια Ινγκριντ Μπετανκούρ, μαζί με τρεις Αμερικανούς ομήρους και 11 Κολομβιανούς στρατιώτες, που κρατούνταν όμηροι για περισσότερα από έξι χρόνια από αριστερούς αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) . Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε κάλεσε τις FARC να συνάψουν ειρήνη και να απελευθερώσουν και τους υπόλοιπους ομήρους που κρατούν

Την απέραντη χαρά όλης της Γαλλίας εξέφρασε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για την απελευθέρωση της Γαλλοκολομβιανής πολιτικού. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, έχοντας γύρω του τα παιδιά της πρώην ομήρου, Μελανί και Λορέντζο Ντελόιε, και την αδελφή της, και ευχαρίστησε τον Κολομβιανό πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε για την "επιχείρηση που στέφθηκε από επιτυχία".

"Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη" δήλωσε κατά την άφιξή της στην στρατιωτική βάση Κατάμ, κοντά στην Μπογκοτά, όπου συνάντησε συγγενείς της. Η Γαλλοκολομβιανή πολιτικός αγκάλιασε πρώτα τη μητέρα της Γιολάντα Πουλέσιο, η οποία αγωνιζόταν ακατάπαυστα για την απελευθέρωσή της, και στη συνέχεια το σύζυγό της Χουάν Κάρλος Λεκόμπτ και πολλούς άλλους που την περίμεναν.

"Ευχαριστώ το στρατό της κολομβιανής μου πατρίδας" σημείωσε και πρόσθεσε: "Καλώ τους Κολομβιανούς να πιστέψουν στον στρατό μας, ότι θα μας οδηγήσει στην ειρήνη", προτού αρχίσει να διηγείται τις "σουρεαλιστικές συνθήκες" της απελευθέρωσής της.

"Σαν σε ταινία"

"Μας ανάγκασαν να μπούμε στο ελικόπτερο με δεμένα τα χέρια. Τότε ξαφνικά, αυτοί αφόπλισαν τους δύο αντάρτες που βρίσκονταν μαζί μας στο ελικόπτερο και ο επικεφαλής της επιχείρησης φώναξε: 'Είμαστε ο κολομβιανός στρατός και είσαστε ελεύθεροι'. Εκείνη τη στιγμή γελάσαμε, πετάξαμε από χαρά, πίστευα ότι ήταν ένα θαύμα. Το ελικόπτερο κόντεψε να συντριβεί επειδή όλοι αρχίσαμε να χειροκροτούμε και να ουρλιάζουμε και να χοροπηδάμε πάνω-κάτω", δήλωσε η Μπετανκούρ.

"Αισθάνομαι σα να επέστρεψα από ένα ταξίδι στο παρελθόν, κατά την προϊστορική περίοδο" σημείωσε η Μπετανκούρ. "Είναι πολύς καιρός που δεν έχω δει ηλεκτρικό φως ή δεν είχα τρεχούμενο νερό ή ζεστό νερό".
Ως "εξαιρετική είδηση" χαρακτήρισε η διεθνής κοινότητα το γεγονός της απελευθέρωσης των ομήρων, xαιρετίζoντας επίσης τις κολομβιανές αρχές και όλους αυτούς που συνέβαλαν σε αυτήν τη λύση του δράματος που αναμενόταν τόσο καιρό"
Με πληροφορίες από: afp, hri

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι κάπου στον κόσμο συνεχίζουν τον αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Ας τους μιμηθούμε κάνοντας τους πρότυπα της ζωής μας

Guerillera* είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Guerillera* είπε...

O sygkekrimenos stratos ton opoio euxaristise i Mpetankour alla kai auton pou "timoun" kai "doxazoun" to sunolo twn MME kai twn kivernisewn diethnws.. einai enas stratos pou dolofonei kathe xrono dekades sindikalistes.. einai auti poy exoun kanei epidromi me ti voitheia tis amerikanikis kivernisis stis "anexartites dimokraties" .. einai autoi poy den theloun eirini sti perioxi giati auto exipiretei ta simferonta tous... Kata ti gnwmi mou loipon otan emeis oi dimosiografoi anaferomaste se laous pou agwnizontai ana ti gi.. tha prepei na ereynoume kalitera poioi einai autoi..giati agwnizontai, enantia se poious agwnizontai me ti idanika kai ti stoxous... Oi laoi den einai tromokrates kata tin tapeini mou gnwmi..

Filika,

Ena pio analitiko arthro tou Odigiti epi tou thematos:
http://www.odigitis.gr/wp-content/pdf/949/54-55.pdf

Ανώνυμος είπε...

Το αντάρτικο στη Κολομβία έχει στοιχίσει 230χιλιαδες ζωες αθώων, επίσης δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να είναι όταν είσαι 6 χρόνια αιχμάλωτος.

Αξίζει τιμή και δόξα στην Ινγκριντ Μπετανκούρ