Πέμπτη, Ιουλίου 3

Παιδιά στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Tην απάνθρωπη διάσταση της χρησιμοποίησης παιδιών στις πολεμικές συγκρούσεις, στο Αφγανιστάν κατήγγειλε η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις Ραντίκα Κουμαρασουάμι, που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην ασιατική χώρα.

Ο θάνατος παιδιών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, η χρησιμοποίησή τους από ένοπλες οργανώσεις, είτε είναι ανταρτικές ομάδες, είτe τμήματα του κρατικού μηχανισμού. H εμφάνιση του φαινομένου ανηλίκων βομβιστών καμικάζι, βρέθηκαν στο στόχαστρο της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Κουμαρασουάμι: "Ήρθα για να εγκαθιδρύσω ένα σύστημα συλλογής και ελέγχου πληροφοριών για την κατάσταση των παιδιών στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο μιας συνολικής έκθεσης που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα παιδιά είναι τα ξεχασμένα θύματα της σύγκρουσης.

Δεν πιστεύω πως σε κάποια άλλη χώρα του κόσμου τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο απ ό,τι στο Αφγανιστάν, όχι μόνο λόγω των τρομερών βιαιοτήτων του πολέμου, αλλά επίσης λόγω της τρομερής φτώχειας και των εργασιών που υποχρεώνονται να κάνουν".

Εκφράζοντας την ανησυχία της για τις επιθέσεις με στόχο τα σχολεία (228 το 2007 με 75 νεκρούς και 83 ως τώρα το 2008) η κ. Κουμαρασουάμι συμπλήρωσε: "Συναντήσαμε παιδιά θύματα επιθέσεων των Ταλιμπάν και άλλα ακρωτηριασμένα από τους βομβαρδισμούς και τις νυκτερινές επιδρομές των ξένων δυνάμεων.

Ζητήσαμε από τις διεθνείς δυνάμεις να επανεξετάσουν τις διαδικασίες τους για να ελαχιστοποιήσουν τις παράπλευρες απώλειες. Ζητούμε απ όλα τα μέρη, και ιδιαίτερα από τα αντικυβερνητικά στοιχεία, να πάρουν μέτρα για να μη χρησιμοποιούνται παιδιά στο πεδίο της μάχης", συνέχισε η αντιπρόσωπος.
Με πληροφορίες από : hri

1 σχόλιο:

Ντόρα Γιαννάκη-Dora Giannaki είπε...

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα χρησιμοποίησης παιδιών σε πολεμικές συγκρούσεις (εθνοτικές, φυλετικές, κτλ.) παγκοσμίως...