Δευτέρα, Ιουλίου 21

Δύσκολοι καιροί.

Αρκετές φορές οι οπτικές γωνίες που βλέπεις τα γεγονότα μπορεί να διαφέρουν, δεν μπορεί όμως ποτέ να παραγνωρίζεται η πραγματικότητα που την παρούσα στιγμή δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι είναι ευνοϊκή προς τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας.

Στο λεγόμενο «σκοπιανό ζήτημα» συνεχίζει να προκαλεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η επιστολή που έστειλε, αν και δημιούργησε την ευκαιρία να «ξεκαθαριστούν» με την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ορισμένα βασικά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των 2 κρατών, δεν αποτελεί απόδειξη συμβιβαστικής διάθεσης για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Οι εξελίξεις αλλά και ο χρόνος αποστολής της έδειξαν
ότι εστάλη με μοναδικό στόχο να δώσει αφορμή για πολιτική εκμετάλλευση.

Στο ζήτημα της Κύπρου, η «κυπριακή λύση» φαίνεται να είναι μακρινή πραγματικότητα. Η τούρκικη αντίληψη, αλλά και ο τρόπος έκφρασης της το περασμένο σαββατοκύριακο με τις εκδηλώσεις μίσους που έγιναν στα κατεχόμενα δείχνουν ότι δεν υπάρχει από την εξ Ανατολής γείτονα χώρα διάθεση για λύση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε στα κατεχόμενα για λύση με δύο ισότιμους λαούς και με δύο συνιστώντα κράτη, που θα είναι ίσα και θα δημιουργήσουν έναν κοινό, ισότιμο νέο συνεταιρισμό μεταξύ του, με λίγα λόγια η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η κοινή βάση συζήτησης είναι τα «συνιστώντα κράτη» του σχεδίου Aνάν που κάνει πράξη τον γεωγραφικό, διοικητικό και πληθυσμιακό διαχωρισμό της Kύπρου με ότι αυτό συνεπάγεται ( θα έχουμε έτσι, διχοτόμηση και νομιμοποίηση της εισβολής με απεμπόληση δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας αλλά και του κυπριακού λαού σε ζητήματα περουσίων κ,τ.λ.)

Βεβαία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι και εδώ έγινε πολιτική εκμετάλλευση το ζητήματος λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του ο Τούρκος πρωθυπουργός ( υπόθεση Εργκενεκόν κ.τ.λ.).
Τι μπορεί όμως να συμβεί; Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο οι υφιστάμενες συνθήκες και διαδικασίες ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη τα τωρινά δεδομένα φαίνεται ότι στόχος των γειτόνων μας δεν είναι η προσέγγιση της Ευρώπης.
t.v.

1 σχόλιο:

Mirella είπε...

hi^^ what a pity, I can't read this language, but I love so much Greech^_^