Τρίτη, Ιουλίου 8

Νέα κυβέρνηση στη Σερβία

Μετά από μία μακρά συζήτηση, οι 127 εκ των 164 παρόντων βουλευτών έδωσαν χθες βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μίρκο Cvetkovic, 27 βουλευτές τάχθηκαν κατά ενώ δέκα βουλευτές δεν ψήφισαν.

Ο Μ. Cvetkovic ήταν Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του προκατόχου του V. Κostunica ενώ έχει εργαστεί ως οικονομολόγος για την Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ινδία και το Πακιστάν.
Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός είναι μια «απίθανη» ένωση μεταξύ του κόμματος του προέδρου Β. tadic και των σοσιαλιστών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς , κόμμα στο οποίο ηγείται σήμερα ο Ivica Dačić. Αναλυτές στη Σερβία πιστεύουν ότι ο συμβιβασμός των διαφορών θα είναι δύσκολος και αυτό επειδή την εποχή που κυβερνούσε τη Σερβία ο s. molosevic η διαμάχη μεταξύ των σημερινών εταίρων ήταν έντονη.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς όρισε τον οικονομολόγο Μ. Cvetkovic νέο πρωθυπουργό. Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης «τελειώνει» το 5αμηνο πολιτικό αδιέξοδο που προκλήθηκε μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπέδιου από τη Σερβία.

Ο νέος πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε ότι θα «αφιερωθεί στη διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου εντός της Σερβίας λαμβάνοντας όλα τα νομικά και διπλωματικά μέτρα» παράλληλα ανέφερε ότι η «πλήρη ένταξη στην ΕΕ είναι το βασικό συμφέρον της Δημοκρατίας της Σερβίας και των πολιτών της»

Η αντιπολίτευση επέκρινε το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι πάρα πολλά υπουργεία δεν έχουν σαφείς στόχους.
Με πληροφορίες από: b92, france 24

3 σχόλια:

Adamantia είπε...

Το Κοσοβο ειναι χαμενο για τη Σερβια οριστικα, ουτε η ΕΕ, ουτε οι Αμερικανοι θα τους το ξαναδωσουν ακομα κι αν βγαλουν πρωθυπουργο της Σερβιας την Χιλαρυ.

aliatas είπε...

Ποιος θα φανταζόταν πριν οκτώ χρόνια μία τέτοια πολιτική «συνεργασία» ανάμεσα σ' αυτούς τους «ορκισμένους» πολιτικούς αντιπάλους; Ποιος θα μπορούσε να μαντέψει και να δικαιολογήσει την κυβερνητική συγκατοίκηση ανάμεσα στους «Σοσιαλιστές» και αυτούς που παρέδωσαν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο στημένο Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία;

Κωνσταντινος Αγγελόπουλος είπε...

Σέρβοι πληρώνουν και θα πληρώνουν για πολύ το τίμημα της υπεροψίας των έναντι των υπολοίπων εθνικοτήτων της περιοχής, Για το Κόσοβο ισχύει απόλυτα η παροιμία που λέει ότι το πρόβατο που φεύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος και ο λύκος στην περίπτωση αυτή είναι πολύ μεγάλος και αχόρταγος. Τουλάχιστον να σκάσει κάποια στιγμή μπας και γλυτώσουν τα υπόλοιπα