Κυριακή, Ιουλίου 27

Γιουσένκο: "Μέγας σταθμός στην ιστορία της Ουκρανίας"



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο προεξήρχαν χθες σε εντυπωσιακή τελετή στο κέντρο του Κιέβου για τον εορτασμό της 1020ής επετείου του εκχριστιανισμού των Ρώσων.

Στρατιωτικά αγήματα, γιγαντοοθόνες και εκατοντάδες γιγαντοαφίσες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Ουκρανό πρόεδρο διακοσμούσαν το κέντρο του Κιέβου όπου χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στον εορτασμό και παρακολούθησαν τις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Ουκρανού προέδρου, ενώ όλη η τελετή μεταδιδόταν απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ουκρανίας.

Από ειδική εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία οι προκαθήμενοι και εκπρόσωποι των ορθόδοξων εκκλησιών και χριστιανικών δογμάτων συμμετείχαν στους εορτασμούς.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ. Αναστάσιος καθώς και ο μητροπολίτης Κιέβου κ. Βλαδίμηρος επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία προεξήρχαν μεταξύ των συμμετεχόντων.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στα ελληνικά λέγοντας του ότι τον υποδέχεται στο σπίτι του και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της αποδοχής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη της πρόσκλησης να προεξάρχει στον εορτασμό.

Παράλληλα με την εκκλησιαστική σημασία η επέτειος που εορτάζεται είναι μεγάλος σταθμός στην ιστορία του ουκρανικού έθνους, είπε ο πρόεδρος Γιουσένκο και τόνισε ότι η Εκκλησία και το κράτος είναι θεσμοί που πρέπει να συνεργάζονται για τη σταθερότητα του Έθνους.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέλαβε, απευθυνόμενος ελληνικά στο πλήθος ότι η παρουσία του στο Κίεβο είναι άγγελμα ειρήνης και κίνηση ενίσχυσης των προσπαθειών για τη λύση του εκκλησιαστικού ζητήματος των ορθοδόξων της Ουκρανίας. "Η μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έχει πάντα ευθύνη για την τύχη των θυγατέρων της εκκλησιών", είπε ο πατριάρχης στην ομιλία του.
Με πληροφορίες από : hri

2 σχόλια:

Aristotelis είπε...

Megali timi gia ton iokoumeniko patriarxi.
Mipos kseroun kati i oukrani pou then kseroume emis.

Άθεος είπε...

Καλά κατάλαβες ότι κάτι τρέχει, ότι κάτι ξέρουν αυτοί και όχι εσύ.
Εσύ, εμείς όσα και να μάθουμε λίγα θα είναι… για τον κορβανά ο λόγος, γιατί μούτρωσε λες ο Μόσχας… Αλισβερίσι μπροστά στα μάτια μας!