Τρίτη, Ιουλίου 15

Η Διαφθορά είναι εδώ, εμείς που είμαστε;

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας δεν λειτουργεί σωστά, η κακοδιοίκηση, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η ατιμωρησία και η παραγραφή είναι παντού και πάντα, με συνακόλουθο τον αναχρονιστικό τρόπο λειτουργίας της και με σοβαρές συνέπειες για τους απλούς ανθρώπους και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Παράλληλα σε αρκετές περιπτώσεις οι πρακτικές που ακολουθούνται για να συγκαλύπτεται η ανομία θυμίζουν άλλο κόσμο και άλλες εποχές που καμιά σχέση δεν έχουν με τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Η κατάσταση αυτή αφενός έχει μεγάλο κόστος για το κράτος( ανέρχεται στο 6,8 του ΑΕΠ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ) αφετέρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη του συνόλου της κοινωνίας, με συνέπεια η ποιότητα ζωής να υποβαθμίζεται.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το σύνολο της κοινωνίας στεκεται παθητικά, δεν κάνει τίποτα η ακόμη σε αρκετές περιπτώσεις το άτομο γίνεται μέρος της διαφθοράς που την ενισχύει με σκοπό να εξυπηρετήσει δικά του μικροσυμφέροντα.

Από την άλλη πλευρά το πολιτικό σύστημα της χώρας αρεσκεται μόνο σε μεγαλεπήβολες διακηρύξεις πάταξης της διαφθοράς, χωρίς όμως να ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο πάταξης της ( χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σημερινής αντιπολίτευσης ,όταν πριν λίγα χρόνια ήταν στην κυβέρνηση ήταν η διαφθορά, ενώ σήμερα εμφανίζεται διώκτης της).

Παρόλα αυτά καμιά πολιτική παρέμβαση έως σήμερα δεν έχει φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα, και αυτό επειδή το σύνολο των σημερινών πολιτικών δεν είναι μόνο μέρος του προβλήματος αλλά δημιουργούν και ενισχύουν τα ήδη μεγάλα προβλήματα(τα περισσότερα πολιτικά γραφεία έχουν γίνει κέντρα εξυπηρέτησης άνομων αιτημάτων)

Απόρροια όλων αυτών των φαινομένων είναι το κόστος ζωής να αυξάνεται συνεχώς ( λίγοι ενδιαφέρονται για το σύνολο) αλλά και ο πολιτικός λόγος φαινεται να μην έχει σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, χάθηκε η ιδεολογία. Οι περισσότεροι πολιτικοί λειτουργούν ευκαιριακά με όρους αγοράς, αυτό αποδεικνύεται καθημερινά και από τις πολιτικές πράξεις τους, σκοπός των πολιτικών είναι η εξουσία και μόνον αυτή, έκαναν την εξουσία αυτοσκοπό τους.

Αν τώρα πάμε στην τοπική αυτοδιοίκηση Α και β Βαθμού θα δούμε ότι τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα, πλημμελείς και αδιαφανείς διαδικασίες καταγγέλλονται καθημερινά, επικρατεί χαοτική κατάσταση, η γραφειοκρατική νοοτροπία και η υπερτιμολόγηση των δημοσίων έργων με σκοπό την αποκόμιση ιδίου οφέλους είναι καθημερινό φαινόμενο.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση γίνονται και τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος με πολεοδομικές αυθαιρεσίες κ.τ.λ το περιβαλλοντικό δίκαιο είναι λέξη άγνωστη στη χώρα μας

Και το ζήτημα που τίθεται από όλα αυτά είναι, μπορούν οι πολιτικοί που έχουν υποπέσει σε τόσο μεγάλα και αποδεδειγμένα λάθη να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα φέρουν την αλλαγή νοοτροπίας και την ποιοτική αναβάθμιση που χρειάζεται και έχει ανάγκη η χώρα, φτάνει η αλλαγή ταυτότητας ή χρειάζεται και μεγάλη ανανέωση προσώπων στο πολιτικό προσωπικό των κομμάτων εξουσίας;

8 σχόλια:

Jenny Oak Fae είπε...

Thank you for your comment on my blog !

/ Jenny

Sky είπε...

i wish i could read this! :)

Ανώνυμος είπε...

It's easy, the blog has google translation

Sky είπε...

thanks for telling me about the translation! i had not noticed. :)

your post sounds like it could have been written here in the US as well! that made me wonder if many people cannot identify with the same issues of mismanagement, greed, manipulation, corruption, etc. when you mention CHANGE and a new way of operating i am reminded of our current election campaigns and barrack obama's promise for those very things. even in our differences, how alike we all are! universal issues give us all common ground.

i will read more later. how nice to learn i can enjoy these blogs in other languages! thanks for opening my eyes! :)

Theodore είπε...

Η κοτα εκανε τ αυγο, η το αυγο την κοτα;(Λαικη παροιμια).
Η διαφθορα, υπηρξε εγγενης, σε ενα "κρατος", που δημιουργηθηκε απο αποσχιση ενος κομματιου της Τουρκικης αυτοκρατοριας.
Το μπαξισι, ηταν εκ των ων ουκ ανευ εκει.
Αρα, τι το ψαχνουμε; Ο χορος, καλα κρατει και δε βλεπω οτι μπορουμε να ξεφυγουμε απο τον κλοιο αυτο, γιατι οι απατεωνες κατοικοι, γουσταρουν απατεωνες πολιτικους.
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ.
Και η μεγαλη διασπορα της απατης, δεν δημιουργει και το καλυτερο κλιμα για την παταξη της.
Γιατι, εστω και λιγα να εχεις κλεψει, παλι κλεφτης εισαι, αρα, δεν μπορεις να φωναξεις κατω οι κλεφτες, σαν τον Ηλιοπουλο, στη γνωστη ταινια.
Ετσι, δημιουργειται η ΣΥΝενοχη.Και αρα η ατιμωρησια.
Αρα, μην εχετε καμμια ελπιδα.

ilianews είπε...

Είναι γεγονός ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ούτε οι αυστηρότεροι νόμοι, ούτε οι διωκτικές αρχές μπορούν από μόνοι τους να κάνουν πολλά πράγματα. Νομίζω ότι όλα είναι ζήτημα παιδείας. Χρειάζεται η συνεργασία του κράτους, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας για να αντιμετωπιστεί.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μπερδευτεί λίγο και αυτό επειδή δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε:
α) την δωροδοκία από την χορηγία

β) την τάξη από την αταξία

γ) την τήρηση του νόμου από την ανομία κ.τ.λ.

Katerina είπε...

καθαρίζουμε τις ντουλάπες
αυτό μας κάνει και αυτό οχι
υπάρχουν και προσωπικές επιλογές

Ανώνυμος είπε...

Εσείς δεν ξέρω που είσαστε αλλά κάποις είναι εδώ!

http://xortonomesdiaploki.blogspot.com/

και το πλήρες προφίλ εδώ
http://www.blogger.com/profile/01116263455811754645

Διαλέγετε κι αν τίποτα δεν σας αγγίζει έχει καλώς, η διαφθορά είναι εδώ.

Τα δε στοιχεία να παραμείνουν μυστικά!