Παρασκευή, Οκτωβρίου 17

Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε νέες περιπέτειες.


Τις τελευταίες 52 εβδομάδες η ισοτιμία ευρώ -δολαρίου κυμάνθηκε μεταξύ 1.25 -1.39 με την Ευρωπαϊκή οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση και την Αμερικανική σε φάση ανάκαμψης.
Η αντίφαση αποδεικνύει ότι η τιμη του ευρω δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της Ευρωπαϊκής οικονομίας σε επίπεδο βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων παραγόντων.
Έτσι το ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί της υψηλής τιμής του Ευρώ?Εκ του αποτελέσματος φαίνεται οτι το ευρώ έχει ταυτιστεί με την Γερμανική οικονομία και μόνο.
Σε αυτο συνέβαλαν, η οικονομική αβεβαιότητα στον νότο της Ευρώπης ,η γεωπολιτική αστάθεια, τελευταία οι αμφιβολίες για την οικονομία της Γαλλίας και, το στραπάτσο της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές, παράγοντες οι οποίοι έχουν κάνει τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στα λεγόμενα σίγουρα χαρτιά του ευρω , δλδη στην Γερμανία.Ο λόγος αυτός κάνει την Γερμανία να αντιδρά στις φωνες που θέλουν να συγκετρωποιήσουν το σύστημα. Έρχεται αντιμέτωπο με τα εθνικά οικονομικά τους συμφέροντα.
Για αυτο άλλωστε και η σφοδρή αντίδραση της Γερμανίας στο ευρωομολόγο και σε κάθε συζήτηση για αναθεώρηση στην δομή του συμφώνου σταθερότητας.
Καπως ετσι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο,το σύστημα άρχισε να φτιάχνεται για να εξυπηρετεί την Γερμανική οικονομία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη. Σήμερα, με την κατάσταση στις κοινωνίες της Ευρώπης να βρίσκεται σε φάση εκτροχιασμού δεν πιστεύω οτι αυτό θα μπορέσει να κρατήσει για πολύ ακόμη. Δεν συμφέρει Γαλλία, Ιταλία. Αναβιώνει παλιά μίση. Καταδικάζει τους μικρούς του Ευρώ σε χρόνια στασιμότητα, μάλλον οπισθοδρόμηση ταιριάζει εδω αν δούμε καθαρά το παράδειγμα της Ελλάδας.
Πάντως, στην παρούσα φάση η αναστάτωση που έχει προκληθεί συμφέρει την Γερμανία και εν μέρει Γαλλία και Ιταλία που μάλλον θα πάρουν παράταση της περιόδου προσαρμογής, δεδομένου οτι πρόσφατα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είχαν φτάσει σε σημείο να μιλούν για απόρριψη των προϋπολογισμών έτους 2015 που κατέθεσαν οι εν λόγω χώρες. Ο χαμενος της υπόθεσης εξαιτίας των μικροπολιτικής σκοπιμότητας χειρισμών της διακομματικής κυβέρνησης είναι η Ελλάδα που εκ του αποτελέσματος φαίνεται οτι μας οδηγει σε νέο μνημόνιο. Και όλα αυτά σε μια στιγμή που πέφτει η διεθνής τιμή του πετρελαίου, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει προωθητικά για την οικονομία. Ενα επίσης ερώτημα που τίθεται με βάση την εξέλιξη των γεγονότων ειναι για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Μήπως τελικά δεν ήταν στόχος τους η έξοδος απο το μνημόνιο και ηταν σκόπιμη πολιτική πράξη η καλλιέργεια πλαστού θετικού κλίματος προκειμένου, μεσω της απόρριψης απο τις αγορές, να εξυπηρετηθούν για ακόμη μια φορά άλλων οικονομικά συμφέροντα.?
Όπως και να έχει, θα φανεί μέσα απο τις εξελίξεις που θα προκύψουν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: