Δευτέρα, Νοεμβρίου 3

Ντροπή για την εκπαίδευση

Χιλιάδες είναι και τη φετινή σχολική χρονιά οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία της χώρας. Οι ωρομίσθιοι εργάζονται κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας για να εξασφαλίσουν την προϋπηρεσία που θα τους επιτρέψει να εργαστούν και την επόμενη χρονιά ως αναπληρωτές ή ακόμη και να διοριστούν ως μόνιμοι.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει για τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, καθώς κάθε χρόνο οι συνάδελφοι τους που προσλαμβάνονται από το ΥΠΕΠΘ, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, ως αναπληρωτές στα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ τους προσπερνούν στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, ( ένας αναπληρωτής παίρνει 9 μόρια προϋπηρεσίας το χρόνο και ένας ωρομίσθιος 2,7-3).Έτσι, χιλιάδες εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής βρίσκονται εγκλωβισμένοι να εργάζονται για ολόκληρη τη ζωή τους ως ωρομίσθιοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η αμοιβή των ωρομισθίων εκπαιδευτικών δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ το μήνα, εκτός αυτού οι περισσότεροι δεν συμπληρώνουν καν τα 100 ένσημα που απαιτούνται για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας του ΙΚΑ. Επίσης δεν πληρώνονται ποτέ στην ώρα τους, αλλά, έπειτα από μήνες, μετακινούνται με δικά τους έξοδα σε τουλάχιστον 2-3 σχολεία την ημέρα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το ένα σχολείο από το άλλο μπορεί να απέχει ακόμη και 70-100 km που πρέπει να διανύσουν το αργότερο σε μισή ώρα με κίνδυνο της ζωής τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις βασικές θέσεις- δεσμεύσεις της Ν.Δ. πριν τις εκλογές του 2004 ήταν η κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, (είχε εισαχθεί στηv δημόσια εκπαίδευση από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ), με ποιοτική βελτίωση της παιδείας και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
Διαβάστε περισσότερα για το ζήτημα: http://www.edra.gr/phpbb2/viewtopic.php?t=4645&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παράνομες είναι και οι προσλήψεις των ωρομισθίων, δεν καλύπτονται από κάποιο νομικό πλαίσιο.

Ανώνυμος είπε...

Kι εσυ, δικηο εχεις, ελεγε ο Ναστραντιν Χοντζας.
Ολα αυτα, ειναι μπαλωματα, για να διοριζονται μερικοι και να παιρνουν καποιο χαρτζηλικι, για να μη φωναζουν.Τι ψαχνετε τωρα;
Το ζητημα ειναι, οτι οσοι πανε σε Σχολες διαφορες,πρεπει να κανουν τα κουμαντα τους, πριν πανε εκει, και να μαθουν τις πιθανοτητες που υπαρχουν να βρουν μετα, δουλειά.
Αν δεν το κανουν ,πως φωναζουν μετα;Υποχρεωμενος, δεν ειναι κανεις, να τους βρει δουλεια. Μονοι τους πρεπει να το φροντισουν.
Αλλοιως, ας μη φωναζουν.
Αυτη ειναι η πραγματικοτητα στην οποια ζουμε.
Καποτε, ΔΕΝ τελειωνανε ολοι τα Λυκεια, και ετσι πηγαινανε και κανανε διαφορες αλλες δουλεις, που σημερα, τις θεωρουν οι γονεις τους, παρακατιανες, και δεν τις κανουν, βαζοντας τους "καφρους", να το κανουν,ειτε αυτοι λεγονται Αλβανοι, ειτε Ινδοι, η Πακιστανοι.
Λες και αυτους, δεν τους εκανε μανουλα.
Για να δω τωρα, που θα πεσει Η πεινα, τι θα κανουν τα καλομαθημενα παιδακια με τα κινητα τηλεφωνα αβερτα και τους φραπεδες με τα 4 Ευρω καθημερινα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι όπως τα λες τα πράγματα, υπάρχει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και η πολιτεία έχει υποχρέωση να δώσει λύση. Οι πολιτικοί εκλέγονται για να δίνουν αυτοί λύσεις στα προβλήματα και όχι για να μεταβιβάζουν την ευθύνη και τις ενοχές στον λαό.

Από την άλλη πλευρά η επαγγελματική αγωγή δεν γίνεται σωστά. Το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι άναρχο. Το σύστημα των προσλήψεων και των διορισμών έχει καταστρατηγηθεί, δεν τηρούνται οι νόμοι, γίνονται αλχημείες και ο καθένας κάνει ότι θέλει, επίσης, ως σύστημα δεν είναι δίκαιο και αντικειμενικό
( ΑΣΕΠ κτλ).

Ο θεσμός των ωρομισθίων είναι απαράδεκτος και δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στην δημόσια εκπαίδευση εκπαιδευτικοί δυο ταχυτήτων.
Στη φυσική αγωγή έχουν αθετηθεί υποσχέσεις της πολιτείας απέναντι στον κλάδο κτλ Εκτός αυτού όποιος δεν έχει διάθεση να αναμετρηθεί με τα δύσκολα, είναι απλώς φυγόπονος, σε όλα πρέπει να υπάρχουν όρια και κανόνες.

Ανώνυμος είπε...

και μεις ειμαστε πτυχιουχοι Φ Α απο το 1992, δεν με πηραν ποτε αναπληρωτρια και μονο μια χρονια δουλεψα ωρομισθια..θυμωσα νευριασα αλλα εχει και αλλου πορτοκαλιες ..ψαχτειτε και αλλου...ολοι φωναζουν και οταν διοριστουν εξαφανιζονται.Μονο για τον εαυτουλη τους...ελεος πια

Ανώνυμος είπε...

δεν έχεις άδικο σ αυτό, όλοι κοιτάζουν την πάρτη τους γ αυτό έχει φτάσει σ αυτό το σημείο η κατάσταση.

ανίκανοι διοικούν

Theodore είπε...

Τι λυση να δωσει η πολιτεια αγαπητε;
Η μονη λυση, ειναι να μειωσει τις εγγραφες στις Σχολες, στο μισο.Τουλαχιστον.Αλλα εσυ το δεχεσαι αυτο;
Ο διορισμος κι αλλων, ειναι αδυνατος, γιατι πως θα τους πληρωνει; Με δανεικα; Οπως εκαναν ολοι, τα τελευταια 35 χρονια;
Και το λογαριασμο, θα τον στελνουν στα παιδια και στα εγγονια σας;Τα ρωτησατε αν το θελουν;

Ανώνυμος είπε...

Όταν υπάρχουν μπαρουφολόγοι στη διοίκηση και στο πολιτικό προσωπικό ένεκα της αβεβαιότητας ως προς τον εαυτό τους και τα πιο εύκολα γίνονται δύσκολα. Πιστεύεις ότι μπορούν να διαμορφώσουν τις νέες και επιθυμητές πραγματικότητες όλοι όσοι σκέφτονται έτσι όπως λες ότι σκέφτονται στο ΥΠΕΠΘ.

Είναι δυνατόν να παραμένει το σύστημα όμηρος ψιθυριστών και μιας παρατεταμένης απαξίας;