Σάββατο, Ιουλίου 5

Προσδοκίες πληθωρισμού


Νέα άνοδος των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% την Πέμπτη, για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, εν μέσω αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Ζ.Κ.Τρισέ τόνισε πως "Η απόφαση λήφθηκε για να αποφευχθούν εκτεταμένες δευτερογενείς επιπτώσεις και να εξουδετερώσουμε τους αυξανόμενους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο" επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, εξηγώντας την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Σύμφωνα με αναλυτές η κίνηση αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω κρίση αφού, το κόστος χρήματος θα αυξηθεί σημαντικά, αυξάνοντας και το κόστος αποπληρωμής των δανείων για κατανάλωση ή αγορά κατοικίας, θα αυξήσει τις τιμές των προϊόντων, θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα, οι εξαγωγές της Ευρώπης θα γίνουν ακριβές, θα αυξήσει το κόστος εργασίας, ενώ και οι μεγάλες μεταφορές πόρων ίσως προκαλέσουν μεγάλα ελλείμματα στο δημόσιο τομέα,κ.τ.λ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ποια μικρομεσαία επιχείρηση θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ακριβό χρήμα, θα σβήσουν όλες.

Ανώνυμος είπε...

Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει έναρξη της παρακμής.
Η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή θα μειωθεί στο ελάχιστο, θα υπάρχουν προϊόντα και κανένας δεν θα αγοράζει, αυτό ίσως οδηγήσει σε κάποιες μειώσεις τιμών αλλά θα έχει διαλυθεί η κοινωνία ως τότε, αρκετοί χαμηλόμισθοι ίσως αναγκαστούν να κλέβουν φαγητό. ( μάλλον πρέπει να αρχίσουν να γίνονται σκέψεις αποποινικοποίησης της κλοπής φαγητού)

Το σύνολο των καταναλωτών θα στραφούν σε δανικό χρήμα για αγαθά και υπηρεσίες έτσι θα υποθηκεύσουν τη μισθοδοσία τους για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Όλα αυτά θα λειτουργήσουν και σε βάρος της ποιότητας, παράλληλα πουθενά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.