Δευτέρα, Ιανουαρίου 12

Έκθεση της ICG για την ΠΓΔΜ

Η χρόνια διαφωνιών μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ δεν είναι μόνο επιζήμια για τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ένωση και την στρατηγική του ΝΑΤΟ για σταθερότητα στα δυτικά βαλκάνια αναφέρει έκθεση της διεθνούς ομάδας κρίσεων ΜΚΟ (ICG) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επίλυση της διαφοράς, η έκθεση επαναφέρει ουσιαστικά την τελευταία πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. NIMIC και προτείνει τα ακόλουθα μέτρα:

-Τα Σκόπια θα πρέπει να ανακαλέσουν την απόφασή τους να μετονομάσουν το αεροδρόμιο τους Μέγας Αλέξανδρος και να απέχουν από παρόμοιες κινήσεις που θα προκαλέσουν την Αθήνα
-Τα Σκόπια και η Αθήνα, θα πρέπει από κοινού να εξετάσουν τα κοινά στην ιστορία της περιοχής, με σκοπό να αποφευχθούν τυχόν αναφορές στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσβάλλουν τις εθνικές ευαισθησίες των άλλων?
- Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την Ενδιάμεση Συμφωνία, και μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία για το όνομα, τα Σκόπια θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο η προσωρινή μορφή "της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" σε όλες τις πολυμερείς οργανισμούς, ενώ η Αθήνα θα πρέπει να αποσύρει τις απειλές για βέτο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ
- Τα Σκόπια θα πρέπει να αναφέρουν δημοσίως την ετοιμότητά τους να αποδεχθούν την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" ως όνομα για όλους τους διεθνείς σκοπούς.
- Η Αθήνα θα πρέπει να ανταποκριθεί με την αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας του βόρειου γείτονά της, ως "μακεδονική" και την αποδοχή των Σκοπίων με διαβεβαίωση ότι η χρήση του επιθέτου δεν συνεπάγεται αποκλειστικότητα ή εδαφική αξίωση κατά την βόρειας ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. !
- Το ΝΑΤΟ και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνουν ενεργά την Αθήνα για την απεμπλοκή της Μακεδονίας και ενσωμάτωση στους δυο οργανισμούς και να ανταποκριθεί θετικά στις παραχωρήσεις των σκοπιών σχετικά με την ονομασία της χώρας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η έκθεση θεωρείται απαράδεκτη.
Ως γνωστό, η χώρα μας επιζητά λύση που θα έχει αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικό περιεχόμενο, έναντι όλων.

Ολόκληρη η έκθεση:
http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=5862&l=1


Διαβάστε στο blog παλιότερα άρθρα για το ζήτημα:
http://neoinileias.blogspot.com/2008/11/blog-post_22.html
http://neoinileias.blogspot.com/2008/10/blog-post_2783.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: