Κυριακή, Ιανουαρίου 11

Ελλείψεις στο ΙΚΑ…

…λόγω υποστελέχωσης οι διοικητικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. στο Ν. Ηλείας υπολειτουργούν.

Σοβαρά καθημερινά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο νομό Ηλείας. Χιλιάδες πολίτες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα βασικά λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα τοπικά υποκαταστήματα των διοικητικών υπηρεσιών της περιοχής.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για το υποκατάστημα ικα του Δήμου Σκιλλούντος πολίτες της περιοχής δήλωσαν ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, μάλιστα αρκετοί αναγκάστηκαν για να εξυπηρετηθούν να περιμένουν ως και 2 μέρες στην ουρά επειδή το τοπικό υποκατάστημα λειτουργεί μόνο με 2 υπαλλήλους και το διευθυντή και εξυπηρετεί μια περιοχή 24.000 κατοίκων. Στελέχη του E. Κέντρου της περιοχής δηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 3.000 ανέλεγκτες ανοιχτές υποθέσεις. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα υποκαταστήματα της περιοχής, πάνω από 4.000 είναι οι ανέλεγκτες υποθέσεις στον Πύργο,1200 στην Ζαχάρω, 750, στην Ολυμπία κτλ με αποτέλεσμα το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής να είναι εκτός ελέγχου.
Σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία 1 στους 5 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και η «μαύρη εργασία» αυξάνεται. Αρκετές επιχειρήσεις είναι ανυπόγραφες, δηλαδή δεν έχουν καμιά σχέση με το ταμείο, την ίδια στιγμή που οι ελεγκτές δεν μπορούν να επισκεφτούν εξαιτίας του φόρτου εργασίας στο εσωτερικό, εξωτερικές υποθέσεις. Είναι όμως γεγονός ότι η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος έλυσε προβλήματα, όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υπάλληλοι να χειριστούν τους υπολογιστές.
Αν τώρα, παρατηρήσουμε γενικότερα στοιχεία βλέπουμε ότι, η εισφοροδιαφυγή σε πανελλαδικό επίπεδο κοστίζει στο ασφαλιστικό σύστημα περίπου 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και οι απώλειες από τη μαύρη εργασία ξεπερνούν τα 3,2 δις ευρώ. Κατά συνέπεια και προκειμένου να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή και να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα οι πολίτες στις καθημερινές τους συναλλαγές, χιλιάδες πολίτες θεωρούν ότι απαιτούνται διορθωτικές παρεμβάσεις και πρόσληψη προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: