Σάββατο, Ιανουαρίου 24

Συνεχίζουν οι αγρότες

Στους δρόμους συνεχίζουν να βρίσκονται οι αγρότες, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ κατά μήκος των εθνικών οδών. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται από την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσουν και σε καταλήψεις δημόσιων κτηρίων σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Κατά γενική ομολογία όμως οι αγρότες έχουν δίκιο, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων την περασμένη χρονιά εκτόξευσαν το κόστος παραγωγής και διαβίωσης. Σε βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί και το γάλα, που είναι καθαρα αγροτικά προϊόντα οι τιμές λιανικής μετά την πτώση των τιμών στο πετρέλαιο δεν επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Σήμερα χιλιάδες αγρότες με μικρό κλήρο και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ αναγκάζονται να επιβιώνουν σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καθημερινά τρέφονται μόνο με ψωμί και γάλα και αυτά όμως προς το τέλος του μήνα αδυνατούν να τα αγοράσουν, έτσι αναγκάζονται να χρεώνονται στα τοπικά παντοπωλεία βασικά είδη διατροφής.

Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι, οι δήμοι και οι νομαρχίες δεν έχουν ενδιαφερθεί για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες. Για το μοναδικό που ενδιαφέρονται και έχουν πολιτική είναι οι χαλικοστρώσεις στους αγροτικούς δρόμους και αυτό όμως γίνεται πρόχειρα με καθαρά με ρουσφετολογικούς- πελατειακούς όρους, χωρίς μελέτη, αρκετές φορές μάλιστα χωρίς να υπάρχει λόγος χαλικόστρωσης.

Στη δημιουργία αρνητικής κατάστασης έχει συμβάλει και το γεγονός ότι η παραγωγική βάση της υπαίθρου μειώθηκε σημαντικά, οι νέοι, από τη στιγμή που δεν έχουν επαφή με τον πολιτισμό στην ύπαιθρο έφυγαν κύρια στα μεγάλα αστικά κέντρα προκειμένου να εργαστούν στον τομέα των υπηρεσιών, αν και η ακαλλιέργητη γη σήμερα είναι ελάχιστη. Για να συμβεί όμως αυτό συνέβαλε αποφασιστικά και το γεγονός ότι ο "Καποδιστρίας1" δεν «αστικοποίησε» σε περιφερειακό επίπεδο τις δομές και τον πληθυσμό με αποτέλεσμα ο νέος να μην έχει κίνητρο να μείνει στον τόπο καταγωγής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: