Παρασκευή, Ιανουαρίου 16

Σε «κρίση» οι μεταφορές πετρελαίου

Την ώρα που ο Καναδάς και ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης απειλούνται με εξάντληση των αποθεμάτων τους φυσικού αερίου λόγω των διαφορών του Κρεμλίνου και της Ουκρανίας, περίπου 35 μεγάλα δεξαμενόπλοια και άλλα μικρότερα με περισσότερα από 80 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είναι στα αγκυροβόλια στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο του Μεξικού αρνούμενα να ξεφορτώσουν ή να μεταφέρουν αργό πετρέλαιο.
H ιταλική εφημερίδα corriere della sera αναφέρει ότι βρίσκονται σε αυτή τη στάση αναμονής επειδή η πτώση της τιμής του πετρελαίου από τα $ 140 στα $ 35 το βαρέλι, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα κέρδη από ναύλα. Επίσης, ο κίνδυνος των Σομαλων πειρατών κάνει τους καπετάνιους δισταχτικούς που φοβόνται για τη ζωή των πληρωμάτων, αλλά και την τύχη των φορτιών που μεταφέρουν.

Παράλληλα, η παγκόσμια κρίση έχει δημιουργήσει αναταραχή και πτώση της κατανάλωσης με αποτέλεσμα πάνω από 327 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου να βρίσκονται αχρησιμοποίητα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, θα κοστίσει περίπου $ 10 το βαρέλι το χρόνο, ενώ αν η τιμή του βαρελιού αρχίσει να αυξάνεται από τα 40 σε 60 δολάρια αναμένονται τεραστία κέρδη. Ειδικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν για το ζήτημα ότι η κερδοσκοπία και ο τρόπος που εξελίσσεται απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, δλδη, τα εργοστάσια, τις μεταφορές, το κοινό ή ακόμη να καθυστερήσει για πολλά χρόνια την παγκόσμια ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: