Τετάρτη, Ιανουαρίου 7

Χωρίς φυσικό αέριο η Ευρώπη

Προβλήματα έχει δημιουργήσει η διακοπή της παροχής φυσικού αεριού από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα της διακοπής εξαιτίας των Ρώσοουκρανικών προβλημάτων έχει διακοπεί και η παροχή φυσικού αεριού προς την Ευρώπη επειδή το 80% του φυσικού αεριού που φθάνει στην Ευρώπη διέρχεται από την Ουκρανία.

Στον κατάλογο των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι η Ρουμανία, Σερβία, Τσεχία, Σλοβακία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, η ΠΓΔΜ η Σλοβενία ενώ η Ιταλία η Αυστρία δηλώσαν ότι έχουν παραλάβει μόνο το 10 % των αναμενόμενων ποσοτήτων, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία έχουν προβλήματα, ενώ η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι έχει φυσικό αέριο μόνο για τις επόμενες δύο ημέρες. Ο Βούλγαρος πρόεδρος Georgi Parvanov δήλωσε ότι σκέφτεται να θέσει σε λειτουργία τον ένα από τους δυο παροπλισμένους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, σύμφωνα με το άρθρο 36 της συνθήκης προσχώρησης της χώρας σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια. Στην Βάρνα της Βουλγαρίας δώδεκα χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς κεντρική θέρμανση. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Mirek Topolanek ως προεδρεύων της ΕΕ δήλωσε ότι θα ζητήσει συμπληρωματικό πρόγραμμα ΕΕ-Ρωσίας-Ουκρανίας ως ένα ακραίο μέτρο, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί σύντομα.

Από την πλευρά της η ρωσική εταιρία Gazprom αναφέρει ότι η Ουκρανία έχει κλείσει και τους τέσσερις αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και κατηγορεί την Ουκρανία ότι προκαλεί με τη στάση της ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: