Πέμπτη, Ιανουαρίου 8

Μειώθηκε ο πληθωρισμός στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ (Eurostat) ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε τον Δεκέμβριο στο 1,6%, από 2,1% που ήταν το Νοέμβριο.

Αναλυτές δήλωσαν ότι η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θεαματική πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Παρόλα αυτά όμως η μείωση των ωρών εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών, η μείωση της παραγωγής που συρρικνώθηκε απότομα, των εξαγωγών κτλ ενδέχεται να οδηγήσουν σε χιλιάδες απολύσεις. Στην ΕΕ η επιχειρηματική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων και η ύφεση ολοένα και βαθαίνει, ταυτόχρονα η μείωση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεγάλη και στο άμεσο μέλλον αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, ήδη μεγάλες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων έχουν ανακοινώσει ότι θα προβούν σε περικοπές θέσεων εργασίας.
Η εφημερίδα financial times αναφέρει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού στις USA ενδέχεται να είναι το μεγαλύτερο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι πιθανό να φτάσει σχεδόν τα $ 1200bn. Είναι επίσης γνωστό ότι το Δεκέμβριο που πέρασε χάθηκαν στις USΑ 693.000 θέσεις εργασίας. Η πρόγνωση τους Εμπορικού Επιμελητηρίου ΗΠΑ κάνει λογο για ποσοστά ανεργίας που θα ξεπεράσουν το 9%

Στην Αυστραλία το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα $8,5 δις, 400.000 εργαζόμενοι αναμένεται ότι θα χάσουν την δουλειά τους, πάνω από 50.000 συνταξιούχοι θα αναγκαστούν να αρχίσουν πάλι να εργάζονται. Oι κατά γενική ομολογία αρνητικές εξελίξεις εξαιτίας τις οικονομικής κρίσης αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τις οικογένειες τους, 2,3 εκατ. συνταξιούχους και τους άνεργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: