Τρίτη, Ιανουαρίου 6

Η καταπολέμηση της παγκόσμιας ύφεσης

Η ύφεση μπορεί να διαρκέσει για χρονικό διάστημα περισσότερο από δύο χρόνια εάν δεν αναλάβουμε επείγουσα δράση για την τόνωση της παγκόσμια οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Γκόρντον Μπράουν, ταυτόχρονα όμως αναγνώρισε ότι ενδέχεται το νέο έτος να υπάρξει μεγάλη αύξηση των απολύσεων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων σχέδια για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ξαναρχίσει από τις τράπεζες η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις.

Στη Γερμανία σύμφωνα με το περιοδικό spiegel τα πολιτικά κόμματα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού έχουν αρχίσει συνομιλίες για να τεθεί σε λειτουργία ένα δεύτερο πακέτο οικονομικών κινήτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που μπορεί να φτάσει μέχρι € 50 δισ. ευρώ. Όμως, οι διαπραγματεύσεις σκοντάφτουν , επειδή οι Σοσιαλδημοκράτες διαφωνούν στα σχέδια των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελάριου A. Merkel να περιληφθούν στο πρόγραμμα περικοπές φόρων.

Τα δύο πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να αυξήσουν το φορολογικό όριο του εισοδήματος σε € 8.000 από € 7.664 Ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι από τη μείωση της φορολογίας θα επωφεληθούν κυρίως τα μεσαία και υψηλού εισοδήματος στρώματα του πληθυσμού.
Γενικότερα όμως συμφωνούν, για αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής, για το εκπαιδευτικό σύστημα (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κτλ), για αυξήσεις των οικογενειακών επιδομάτων και για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ιδρύματος οικονομικών ερευνών Hans-Werner Sinn, δήλωσε ότι η Γερμανία είναι στα πρόθυρα της χειρότερης οικονομικής ύφεσης από το 1945.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να μειώσουν προσωρινά τα ασφάλιστρα υγείας για να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων. Το μέτρο έχει ως στόχο να ωφελήσει μόνο τους εργαζομένους, επειδή το ασφαλιστικό μερίδιο που πληρώνει ο εργοδότης θα παραμείνει αμετάβλητο.

Στη Βόρεια Ιρλανδία ένας στους τέσσερις εργοδότες αναμένει ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα το τρέχον έτος. Οι Βασικές διαπιστώσεις έρευνας της εφημερίδας Belfast Telegraph αναφέρουν ότι το 59% του πληθυσμού εκφράζει ανησυχία για την τοπική οικονομία το 2009, παράλληλα θεωρούν ότι θα υπάρχει σημαντική πτώση των πωλήσεων. Οι αναλυτές επίσης εκτιμούν ότι η διεθνής κρίση θα επηρεάσει τους εξαγωγείς της Βόρειας Ιρλανδίας που αναμένουν απότομη πτώση των εξαγωγών το 2009. Αυτό με τη σειρά του εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας.
Τα μέτρα στη χώρα αυτή θα προσανατολιστούν σε παροχή οικονομικής στήριξης από την άποψη της χρηματοδότησης για την έρευνα, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις κεφαλαίου που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να λάβουν στρατηγικά μέτρα ανάπτυξης. Επίσης σχεδιάζουν να απελευθερώσουν τη νομοθεσία ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, οι οποίες τώρα αφιερώνουν πολύ χρόνο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το σχέδιο προβλέπει και την απελευθέρωση χρηματοδοτήσεων για την κοινωνική αναβάθμιση των υποδομών, την κατασκευή και αναβάθμιση των υποδομών του δημόσιου ( σχολεία νοσοκομεία κτλ) την διεύρυνση της οικιστικής ανάπτυξης κτλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: