Πέμπτη, Ιανουαρίου 29

H κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση της ανεργίας και την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
Στην Ισπανία η οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από το 1960 και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται κύρια εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στη χώρα. Η συζήτηση επικεντρώνεται εάν η οικονομική αδράνεια και η επιβράδυνση της ισπανικής οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2010.
Στο Ηνωμένο βασίλειο η μέση τιμή ενός σπιτιού είναι σε σχέση με την περασμένο έτος 16,6 % χαμηλότερη με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών να βρίσκονται σε αρνητικά ίδια κεφάλαια, κάτω από το επίπεδο του ενυπόθηκου χρέους. Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα συμβάλει τους ιδιοκτήτες που χάνουν τη εργασία τους με την καταβολή τόκων υποθήκης μέχρι £ 200.000 από την 13η εβδομάδα μετά την απόλυση.
Στη Ρουμανία πέραν των 403.441 ανέργων τον τελευταίο μήνα προστεθήκαν ακόμη 57.760, στη χώρα αυτή αναλυτές εκτιμούν ότι οι άνεργοι το 2009 θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο
Στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι στα τρένα απεργούν ζητώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας,η ανησυχία των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση είναι για την απώλεια της θέσης εργασίας 22,3% τη δραματική μείωση του εισοδήματος 21,9% την αδυναμία αποπληρωμής του δανειου 23,4% την απώλεια περιουσιακών στοιχείων 20,0% και άλλοι λόγοι 12,5%
Στην Ιταλία, βοήθεια από την κυβέρνηση ζητά η Fiat, για να μη βρεθούν στο δρόμο 60.000 εργαζόμενοι.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, δήλωσε σήμερα ότι τον Μάρτη θα γίνει περεταίρω μείωση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, που σήμερα βρίσκεται στο 2%, η μείωση των επιτοκίων θα έχει ως αποτέλεσμα το Euribor να πέσει ακόμη πιο χαμηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: