Όπως ανακοινώθηκε, το οριστικό πρωτόκολλο για τη διέλευση του ρωσικού αερίου από την Ουκρανία, χωρίς προσθήκες και αλλαγές από ουκρανικής πλευράς, έχει πλέον υπογραφεί από εκπροσώπους Ρωσίας και Ουκρανίας στο Κίεβο, ενώ υπεγράφη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
O Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Gazprom θα επαναφέρει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας τη στιγμή που θα ήταν βέβαιος ότι οι διεθνείς παρατηρητές θα έχουν πλήρη επίβλεψη της διαδικασίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Alexander Medvedev είπε επίσης ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποστείλουν εμπειρογνώμονες, κάθε πλευρά από 25 για την παρακολούθηση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, η ανακοίνωση έρχεται τη στιγμή που η Gazprom και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν πρωτόκολλο για τη σύσταση επιτροπής για την παρακολούθηση της ροής του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η ροη του φυσικού αεριού προς την Ευρώπη θα αρχίσει σήμερα.
Τι πραγματικά όμως επιδιώκει η Ρωσία στην Ουκρανία με τη σύγκρουση του φυσικού αερίου μέσα στο κρύο που ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια σε ολόκληρη την Ευρώπη να κλείσουν;
Κατά πολλούς η τωρινή κρίση προχώρησε περισσότερο από όσο αναμενόταν. Οι δυο πλευρές δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσουν σχετικά με την τιμή που θα πρέπει να πληρώσει το Κίεβο στη Μόσχα για το φυσικό αέριο και για τα τέλη διέλευσης που πρέπει η Ρωσία να καταβάλει στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ευρωπαίους αναλυτές η Ρωσία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα επιθυμεί κύρια η Ουκρανία να χάσει κάθε πιθανότητα να ενταχθεί στην ΕΕ ή και το ΝΑΤΟ.
Η διακοπή του φυσικού αερίου εκτιμούν οι αναλυτές ήταν μια μορφή προειδοποίησης προς την Ουκρανία να μη φύγει από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσει η Ουκρανία επειδή η χώρα έχει χωριστεί σε φιλοδυτικούς του Προέδρου Γιουσένκο και σε φιλορώσους της πρωθυπουργού Yuliya Tymoshenko που θεωρούν τη Ρωσία σχεδόν ίδια τους χώρα.
Οι εσωτερικές διαμάχες δημιούργησαν προβλήματα στη χώρα και συμφωνα με αναλυτές κατέστρεψαν την ικανότητα να κάνουν σχέδια ή τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να θέσουν υποψηφιότητα ένταξής τους στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, μετά και τα τελευταία γεγονότα το χάσμα διευρύνεται. Σήμερα στην Ουκρανία αρκετοί μιλούν ακόμη και για ένωση με τη Ρωσία και από ότι φαίνεται η Ευρώπη δεν θέλει να «ενοχλεί» τη Ρωσία στα σύνορα της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου