Σάββατο, Ιανουαρίου 31

Σε τροχιά οικονομικής κρίσης

Στο όριο της φτώχειας σύμφωνα με έρευνα της Eurostat έχει αρχίσει να ζει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το 20% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα 4.800 ευρώ ή 10.080 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες, το ποσοστό αυξάνεται στο 40% αν συνυπολογίσουμε ότι σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού υπάρχει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων για το λογο ότι ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματος αφορά την εξόφληση στεγαστικών καταναλωτικών κτλ δανείων. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στις έρευνες δεν λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακές ομάδες όπως οι άστεγοι κτλ που δεν έχουν εισόδημα.
Παράλληλα, το 20% περίπου του πληθυσμού επιβιώνει με εισοδήματα που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε αυτό το ποσοστό προστίθενται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι απασχολούμενοι στα προγράμματα stage,οι ωρομίσθιοι της ελαστικής εργασίας , οι άνεργοι κτλ που το εισόδημα τους δύσκολα ξεπερνά τα 200- 300 ευρώ το μήνα.
Η οικονομική κατάσταση εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο επόμενο διάστημα αναμένεται να επιδεινωθεί, για το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα είναι αρνητικός -1,9%. Στα ιδιαίτερα αρνητικά της χώρας μας είναι και το γεγονός ότι, οι κοινωνικές σχέσεις είναι απολιθωμένες και τα προβλήματα είναι περίπλοκα από έλλειψη χρόνιου συγκεκριμένου προγραμματισμού ως αποτέλεσμα βαθύτερων διεργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: