Τετάρτη, Ιανουαρίου 14

Hillary Clinton: προτεραιότητα η "έξυπνη διπλωματία"


Καταθέτοντας τη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, στα πλαίσια ακροάσεων για την επικύρωση του διορισμού της στο αξίωμα της Υπουργού Εξωτερικών, η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον, είπε χαρακτηριστικά, « Θέλουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με περισσότερους εταίρους παρά εχθρούς. Η Διπλωματία θα είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας, αλλά γνωρίζουμε ότι και η χρήση βίας είναι συχνά απαραίτητη» και επεσήμανε ότι, ο ειλικρινής διάλογος καθορίζει τα πάντα, σκιαγραφώντας την εικόνα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι USA σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Για τα ζήτημα της μέσης ανατολής τόνισε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ειρήνη» Η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι θα εφαρμόσει την «έξυπνη διπλωματική ισχύ» για να εξετάσει θέματα ασφάλειας του Ισραήλ, αλλά και τα πολιτικά και οικονομικά οράματα των Παλαιστινίων.

Η κ. Κλίντον είπε λίγα πράγματα σε σχέση με την προσέγγιση για το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σε θέματα όπως η ανοικοδόμηση του Ιράκ, ο έλεγχος των όπλων και της πυρηνικής ανάπτυξης , η κ. Κλίντον είπε ότι θα είναι ισότιμος εταίρος με το Πεντάγωνο και θα ζητήσει το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει επιπλέον πόρους ώστε η διπλωματία να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο.

Η κ. Κλίντον είπε
με Πρόεδρο τον εκλεγέντα Barack Obama θα υπάρξει αλλαγή της πολιτικής έναντι της Κούβας και επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν την απαγόρευση ταξιδιών στην Κούβα.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για το «δράμα των γυναικών και των νέων κοριτσιών που κακοποιούνται» ο πολιτισμός και η παράδοση είπε χαρακτηριστικά απαιτούν τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.
Από την γερουσία έγιναν ερωτήσεις και για άλλα ζητήματα σχετικά με θέματα που αφορούν, τη συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας, με τη Ρωσία, για την αγορά του φυσικού αερίου, για τη Σερβία, για την κρίση της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, τον έλεγχο των πυρηνικών κτλ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: