Πέμπτη, Ιανουαρίου 22

Έλεγχος συνταγματικότητας για τη συνθήκη της Λισαβόνας

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ετοιμάζεται για μια ασυνήθιστα μακρά διαδικασία ακρόασης σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας της ΕΕ, σύμφωνα με αναλυτές ο έλεγχος της συνταγματικότητας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη της συνθήκης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.Οι δικαστές θα συζητήσουν το κατά πόσον η συμφωνία παραβιάζει το σύνταγμα της Γερμανίας.
Στις χώρες που υπάρχει Σύνταγμα ( έχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου, εκτός από ελάχιστα δικτατορικά ή ιδίου τύπου καθεστώτα) είναι ιεραρχικά ανώτερο από τους νόμους και δεσμεύει τη νομοθετική εξουσία, βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο, η νομοθετική εξουσία να θεσπίσει νόμους που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα, για αυτό το λογο έχει θεσμοθετηθεί έλεγχος συνταγματικότητας των νομων.Το δικαστήριο θα εξετάσει καταγγελία που άσκησε ο συντηρητικός βουλευτής Peter Gauweiler, ο οποίος υποστήριξε ότι η Συνθήκη παραβιάζει τα δικαιώματα των Γερμανών πολιτών. Αξίζει να αναφερθεί ότι και το κοινοβούλιο της Γερμανίας έχει επικυρώσει τη συνθήκη, ο πρόεδρος της χώρας όμως δεν έχει υπογράψει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έτσι η διαδικασία θα παραμείνει στάσιμη έως ότου το δικαστήριο αποφασίσει.

Γενικότερα, ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων αναφέρεται στη δυνατότητα των δικαστηρίων να κρίνουν κατά πόσον οι νόμοι συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Συντάγματος. Αντίστροφα τίθεται το ερώτημα κατά πόσον ο δικαστής οφείλει να εφαρμόζει όλους τους νόμους που ψηφίζει το Κοινοβούλιο, ακόμη κι αν θεωρεί ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα, το οποίο είναι ιεραρχικά ανώτερο από τους νόμους και δεσμέυει και τη νομοθετική εξουσία. Αντίστοιχα για τους πολίτες τίθεται το πρόβλημα με ποιον τρόπο θα προστατευτούν απέναντι σε τυχόν αυθαιρεσίες της νομοθετικής ή της δικαστικής εξουσίας που παραβιάζουν το Σύνταγμα δεδομενου ότι οι δικαστές είναι εξ ορισμού ισόβιοι σε μια δημοκρατία, δηλαδή, δεν ελέγχονται από τον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: