Τετάρτη, Ιανουαρίου 14

Σε τροχιά εκλογών


Μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές το 2010 με την ευκαιρία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας η χώρα εισέρχεται αυτόματα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το καλοκαίρι υπάρχουν σίγουρα οι ευρωεκλογές η χώρα από δω και πέρα θα κινείται με ρυθμούς εκλογών.
Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τα σενάρια που θέλουν πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2009, τότε τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που γίνουν εκλογές την άνοιξη και δεν υπάρξει αυτοδυναμία τότε θα υπάρχει η δυνατότητα για επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου και σε αυτή την περίπτωση όμως είναι σίγουρο ότι το 2010 θα προκηρυχθούν ξανά εκλογές επειδή θα τις προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ αν δεν γίνουν το 2009, είτε η ΝΔ μαζί με τα μικρότερα κόμματα αν δεν κερδίσει τις εκλογές που εικάζεται ότι θα
διεξαχθούν τους αμέσως επόμενους μήνες (όμως το 2010 και αν γίνουν την άνοιξη πρόωρες εκλογές, η αντιπολίτευση δεν θα μπορεί με 80 - 90 βουλευτές που θα έχει να προκαλέσει εκλογές) .
Παράλληλα, το γεγονός ότι το υπουργείο απασχόλησης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα προβλέπει πρόσληψη περίπου 60.000 ανέργων στο Δημόσιο, με την επιδότηση θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ θεωρείται από πολλούς όχι μόνο μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας που προκαλεί η παγκόσμια κρίση, αλλά και ως ένα φιλολαϊκό μέτρο που στοχεύει στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, όπως οι ελλείψεις προσωπικού, με στόχο τις εκλογές.
Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η νέα ηγεσία του υπουργείου οικονομικών που μετά την αλλαγή φρουράς φαίνεται ότι παίρνει μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρομεσαίοι όμως εδώ θεωρούν ότι τα μέτρα πρέπει να αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο όσες δεν έχουν προβλήματα. Εκτός των παραπάνω μέτρων η κυβέρνηση αυτή την εποχή φαίνεται να προσπαθεί να βρει λύσεις σε ένα πλήθος σωρευμένων προβλημάτων που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών και των διαχειριστικών πράξεων τις τελευταίας δεκαετίας.
Κατ’ αυτό τον τρόπο τα κυβερνητικά στελέχη και σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να ανατρέψει το κυβερνών κόμμα τα τωρινά αρνητικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Δοθέντων τούτων και με δεδομένο ότι σε παγκόσμια κλίμακα κυριαρχεί η παγκόσμια οικονομική κρίση που εκτιμάται ότι το 2009 θα δημιουργήσει γενικότερες οικονομικές δυσκολίες, αλλά και επειδή το επόμενο διάστημα αναμένεται, σύμφωνα και με τις ενδείξεις, το σκοπιανό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναδειχθούν σε ζητήματα αιχμής, η πολιτική κατάσταση γίνεται παρτίδα σκάκι για δυνατούς και ψύχραιμους παίκτες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο,τι το εποικοδομητικότερο επιλέγει πάντα το ΠΑΣΟΚ για την Ελλάδα και τους έλληνες. Γι αυτό δεν το νοιάζει να το προαναγγείλει νωρίς-νωρίς. Τα κρατικά κουραδοκάναλα το απέκρυψαν παρουσιάζοντας την είδηση κάτω από πυκνό στρώμα αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας. Λες και πρόκειται για την "τελική λύση" που συντελείται στη Γάζα.

Ανώνυμος είπε...

εποικοδομητική καταστροφολογία