Σάββατο, Ιανουαρίου 17

Tα επιτόκια των τραπεζών


Χθες η ευρωπαϊκή τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 2%.
Την ιδία στιγμή στη χώρα μας οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι στην ελληνική αγορά τα επιτόκια δεν είναι υψηλά. Την παραπάνω δήλωση έκανε χθες ο γ.γ. της ΕΕΤ, στο ρ/σ Alpha 98,9 επίσης τόνισε ότι, οι συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική Οικονομία περιλαμβανομένου και του τραπεζικού συστήματος, δεν επιτρέπουν να δίνονται τα δάνεια με την ευκολία που δίνονταν ένα χρόνο πριν.
Σύμφωνα όμως με οικονομικούς αναλυτές τα επιτόκια δανεισμού στη χώρα μας κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τα ισχύοντα στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η οποία αποτελεί ένα ενοποιημένο σύστημα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ε.Ε.
Οι τραπεζίτες παλιότερα για το ζήτημα ισχυρίζονταν ότι οι διαφορές των επιτοκίων οφείλονται στο μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, στο υψηλό κόστος λειτουργίας των τραπεζών!, από το διατραπεζικό επιτόκιο euribor συν ένα ποσοστό που αφορά το υψηλότερο κόστος πιστωτικού κινδύνου, τον υψηλότερο πληθωρισμό, τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων, αλλά και τον μικρό βαθμό ωρίμανσης της εγχώριας τραπεζικής αγοράς κτλ.

Από την άλλη πλευρά οι καταθέσεις που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση είναι εγγυημένες από το κράτος, ενώ μετά τα τελευταία μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο( μείωση του κόστους διατραπεζικού δανεισμού, κτλ) η άντληση κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για τις δραστηριότητές τους. Παράλληλα εδώ και αρκετά χρόνια οι χορηγήσεις δανείων υπερδιπλασιάστηκαν και οδήγησαν σε έκρηξη δανειοδότησης. Σήμερα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αποπληρώνει τα δάνεια του με τα πιο υψηλά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ, τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και τα καταναλωτικά είναι ιδιαίτερα ακριβά. (πχ στα στεγαστικά και σύμφωνα με δανειολήπτες η επιπλέον επιβάρυνση ξεπερνά το 18%, έτσι η ετήσια επιβάρυνση για 20ετούς διάρκειας στεγαστικό δάνειο με μηνιαία δόση 600 ευρώ η αύξηση σε σχέση με 1- 2 χρόνια πριν φθάνει τα 1.200 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 100 ευρώ το μήνα).
Παράλληλα βλέπουμε ότι, πριν λίγες μέρες η δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου κρίθηκε επιτυχημένη και το δημόσιο άντλησε με βραχυπρόθεσμο δάνειο δύο δισεκατομμύρια 550 εκατομμύρια Ευρώ, με κόστος δανεισμού στο 2,48%. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος Standard & Poor΄s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος εκτοξεύοντας το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού κατά 10 μονάδες βάσης .
Περίεργα πράγματα θα πει κάποιος και θα έχει δίκιο! Τα υψηλά επιτόκια είναι μία από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και τις αρνητικές εξελίξεις με τα σοβαρά προβλήματα αποπληρωμής των δανείων στη βαλκανική αγορά που έχουν επενδύσει οι ελληνικές τράπεζες; Υπάρχουν διαφορετικές οικονομικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις σχετικά ή οι τράπεζες ελέγχουν και διαμορφώνουν με τους δικούς τους όρους την αγορά; έχει η ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά πρόβλημα και πιο είναι το πρόβλημα; Δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να τα απαντήσουν οι σχετικοί με την πολιτική οικονομία...
Την ίδια στιγμή στην Αγγλία οι μετοχές της Barclays και Royal Bank of Scotland, είχαν χθες τεράστιες απώλειες, έχασαν σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας τους, το γεγονός πυροδότησε φόβους για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου. Πολλοί από τους επενδυτές έχουν δει την αξία των μετοχών τους να βυθίζεται κατά 90% από τη τιμή που είχαν στις αρχές του 2007. Σύμφωνα με αναλυτές αρκετές τράπεζες αναμένουν περαιτέρω απώλειες εξαιτίας των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των τοξικών επενδύσεων. Οι ειδικοί ελεγκτές έχουν ήδη ανακοινώσει πως η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να υπογράψει τους λογαριασμούς των τραπεζών και πολλών άλλων εταιριών λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: