Πέμπτη, Ιανουαρίου 29

Η αξιολόγηση της ΕΕ για την Ελλάδα

Eπιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και επίσπευση στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού ζητά η Κομισιόν στην αξιολόγησή της για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα «αγκάθια» της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής.
Αναλυτικά, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την αξιολόγησή της, για τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων των «27» της ΕΕ σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κομισιόν ζητά συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απευθύνοντας μεταξυ αλλων τέσσερις βασικές συστάσεις:
- Tη συνέχιση των προσπαθειών δημοσιονομικής σταθεροποίησης μεσοπρόθεσμα με βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών δαπανών, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση και σε διαδικασίες που αφορούν τον προϋπολογισμό, τη μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, και την επίσπευση της εφαρμογής για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος
- Τη λήψη μέτρων για την αύξηση του ανταγωνισμού στις επαγγελματικές υπηρεσίες, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία και την πιο αποτελεσματική χρήση των διαρθρωτικών ταμείων για την επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων που αφορούν την ανάπτυξη.
- Την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση με αποτελεσματικούς, κανονιστικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς με έμφαση στην απλούστευση του κανονιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις μειώνοντας τη γραφειοκρατία.
- Τον εκσυγχρονισμό, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης για την ευελιξία και την ασφάλεια (flexicurity), της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας στους χαμηλόμισθους, την ενίσχυση των πολιτικών στην αγορά εργασίας, τη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε νόμιμη απασχόληση, την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και την αύξηση της συμμετοχής στη μακροχρόνια κατάρτιση με διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία κυρίως για τους νέους.
Παράλληλα, καλεί την Ελλάδα να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία και να επιταχύνει τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης και να ευθυγραμμίσει τα προγράμματα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
[www.philenew.aspx]

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αφου η δημοσια δικοικηση ειναι αχρηστη,πως να γινει εργο; Ποιος να το κανει;
Ολοι, δεν φροντιζουν να μπουν εκει μεσα,ο,τι πιο αχρηστο και αγραμματο υπαρχει στην Ελλαδα;
Γιατι μετα,διαμαρτυρομεθα;