Κυριακή, Ιανουαρίου 11

Ένταση στην Τουρκία

Οι αρχές συνέλαβαν την παρασκευή περισσότερους από 30 υπόπτους για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν

O Επικεφαλής του στρατού της Τουρκίας συναντήθηκε αιφνιδίως με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη που πέρασε για να συζητήσουν την σύλληψη – κράτηση υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού για διερεύνηση υποψιών πραξικοπήματος. Στην Τουρκία υπάρχουν έντονοι φόβοι για εκδήλωση πραξικοπήματος εξαιτίας της ισχύς που έχει το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας αυτής.

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας ζήτησε συνάντηση και σύμφωνα με το Γραφείο του Πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν κράτησε περισσότερο από από μία ώρα και η συζήτηση αφορούσε τη σύλληψη των 4 ανώτατων στρατιωτικών αναφέρει σε δήλωση του το Γενικό Επιτελείο στρατού.
Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν χρεωθεί κατηγορίες, αλλά η κράτηση φαίνεται να έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στην Τουρκία που για γενιές το στρατιωτικό κατεστημένο ήταν το απρόσβλητο μέρος της ιεραρχίας της τουρκικής εξουσίας.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ένα δίκτυο από πρώην αξιωματικούς, δικηγόρους, πρυτάνεις πανεπιστημίων και δημοσιογράφων είχαν συνωμοτήσει για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Αναφορές έγιναν και για την οργάνωση Ergenekon, δεδομένου ότι Ογδόντα έξι άτομα δικάζονται για την υπόθεση.

Σήμερα τουρκικά κανάλια ανακοίνωσαν ότι ο πρώην επικεφαλής του συμβουλίου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κεμάλ Guruz, ο οποίος είχε συλληφθεί στο τελευταίο κύμα αφέθηκε ελεύθερος μαζί με άλλα 9 άτομα έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, στα εννεα ατομα ηταν και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK), Tuncer Kilinc, που κρατούταν από την Παρασκευή

Δεν υπάρχουν σχόλια: