Πέμπτη, Ιανουαρίου 1

Στην εποχή της μετάβασης


Παρατηρώντας τις εξελίξεις του τελευταίου χρόνου βλέπουμε ότι η τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση δεν ήρθε από το πουθενά, για αρκετά χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο η κοινωνία βίωσε μια αρκετά περίεργη κατάσταση που ως βασικό χαρακτηριστικό είχε τις μεγάλες αντιθέσεις και τα προβλήματα, οι εξελίξεις σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν τα όρια των κοινωνικών δυνατοτήτων και παρήγαγαν υψηλό βαθμό ανησυχίας.
Από την άλλη πλευρά η ανάγκη για αντιστάθμιση των αρνητικών συνεπειών που προκάλεσαν οι συνθήκες που εμφανιστήκαν οδήγησαν σε γενικευμένη κριτική του παρελθόντος και σε θεαματικές πολεμικές και αστικές συγκρούσεις που ορισμένες φορές ξεπέρασαν τα φυσιολογικά όρια. Ως λογική συνέχεια των συγκρούσεων βλέπουμε να υπάρχει μεταβολή των κοινωνικών και οικονομικών δομών αλλά και του πολιτικού και γεωγραφικού χάρτη.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες του χρόνου που πέρασε έφεραν την τραπεζική κρίση και μαζί της αναδείχθηκε και η χρόνια κοινωνική κρίση που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δείχνουν ότι το 2009 η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται και η ανεργία αυξάνεται ραγδαία. Οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες αλλάζουν πλαίσιο και στρατηγική δράσης, τα κράτη προσπαθούν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν το αίσθημα πανικού και τις δυσκολίες που δημιουργούνται, αλλά και να αναπτύξουν συνθήκες γενικότερης ανάπτυξης στη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ανάλογα με το τι επιδιώκει ο καθένας βλέπουμε να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, άλλοι έχουν ως στόχο την εξέλιξη της πολιτικής μας παράδοσης μέσα από την ανανέωση και τον προβληματισμό για το μέλλον της κοινωνίας μας και άλλοι σύμφωνα και με αυτά που δηλώνουν έχουν ως εναλλακτική λύση τη χωρίς μεταβολές συντήρηση μιας κοσμοπολίτικης πολιτικής ελίτ. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εμπόδια σταδιακά δημιουργείται ένας νέος κόσμος που δύσκολα ο μηχανισμός «διατήρησης των κεκτημένων» μμε κτλ θα τον περιορίσει ή θα αναπαράγει τα ίδια πολιτικά πρότυπα.

Στο πλαίσιο αυτό,
ο τρόπος ζωής, οι σχέσεις των θεσμών με τις κοινωνικές ομάδες, ο χαρακτήρας της ανθρώπινης εργασίας, οι τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας ως φυσικό επακόλουθο των νέων αναγκών θα αλλάξουν ραγδαία τον ρου της ιστορίας. Παράλληλα εξαιτίας των επιδράσεων στις συνθήκες διαβίωσης θα περάσουμε στην μετάαστική εποχή, ένα νέο σταθερό σημείο πρότυπο πολιτικής οργάνωσης που ίσως οδηγήσει σε μια πιο λειτουργική δημοκρατία θα γεννηθεί. Έτσι και με βάση τα γενικότερα φαινόμενα που κάνουν την εμφάνιση τους είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στην εποχή της μετάβασης, το ζητούμενο πλέον είναι να αλλάξουν τα πράγματα σύμφωνα με τους όρους και τις ανάγκες της κοινωνίας, η χρονική περίοδος είναι σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: