Δευτέρα, Ιανουαρίου 5

H επίθεση με καλάσνικοφ


H επίθεση με Καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία για τη φύλαξη του υπουργείου Πολιτισμού
στα Εξάρχεια δείχνει ότι έχουμε μπροστά μας μια νέα κατάσταση που έτυχε ευρύτερης εφαρμογής με διαφορετικούς ή παρόμοιους στόχους στο παρελθόν, έτσι σήμερα εκ των πραγμάτων ο προβληματισμός έχει να κάνει με τους πραγματικούς προσανατολισμούς της επίθεσης και την έκταση του φαινομένου.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, την εποχή που οι επαναστατικές οργανώσεις έδρασαν, δηλαδή αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας έγινε κατά κύριο λογο επειδή επιδίωκαν να επηρεάσουν τις εσωτερικές εξελίξεις για το λογο, όπως έλεγαν στις προκηρύξεις , ότι ορισμένοι από την πολιτική διοίκηση δεν δρούσαν ανεξάρτητα από εξωτερικές παρεμβάσεις. Οι επαναστατικές οργανώσεις θεωρούσαν ότι οι αποφάσεις επηρεάζονταν άμεσα από «ξένα κέντρα» και ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού δεν είχαν το μονοπώλιο των αποφάσεων.

Αν τώρα κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν θα δούμε ότι οι στόχοι κατά κύριο λογο είχαν ιδεολογική κατεύθυνση, επίσης στις προκηρύξεις φαίνονταν ότι ζητήματα όπως το κυπριακό απετέλεσαν πολλές φορές αντικείμενο πολιτικής χρήσης ως δικαιολογία για τις επιθέσεις. Οι στόχοι ήταν, πολιτικά πρόσωπα, διπλωματικοί υπάλληλοι, επιχειρηματίες και επιθέσεις με ρουκέτες σε επιλεγμένους στόχους ξένων αποστολών, πολυεθνικές εταιρίες, κτλ μάχη μεταξύ ενόπλων και αστυνομίας αν εξετάσουμε τις επιθέσεις βλέπουμε ότι έγινε όταν έτυχε να συναντηθούν οι αστυνομικοί με τους ενόπλους, εξαίρεση αποτελεί όταν σε αντίποινα για τη δολοφονία του Καλτεζά η 17 Ν επιτέθηκε με βόμβα σε κλούβα των ΜΑΤ κοντά στο Χίλτον, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν δεκατέσσερις.

Για την σημερινή επίθεση και σύμφωνα με την αστυνομία οι τέσσερις κάλυκες των εννέα χιλιοστών, που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης, προέρχονται από το ίδιο όπλο που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας, στις 30 Απριλίου 2007, την ευθύνη της οποίας είχε τότε αναλάβει ο «Επαναστατικός Αγώνας». Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλης Τσιατούρας, επιβεβαίωσε ότι, το καλάσνικοφ της επίθεσης στα Εξάρχεια, είχε χρησιμοποιηθεί και στην πρόσφατη επίθεση κατά λεωφορείου των ΜΑΤ, στις 23 Δεκεμβρίου στο Γουδί.

Σε ερώτηση αν κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας οι δράστες είναι μέλη νέας ομάδας ή κάποιας απ' αυτές που δρουν ήδη τα τελευταία χρόνια, ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι πρόκειται για άτομα που έχουν χάσει τη λογική τους και τα οποία θέλουν νεκρούς ανάμεσα σε εργαζόμενους αστυνομικούς, χαρακτηρίζοντας άνανδρη και εγκληματική την επίθεση. Στη συνέχεια ανέφερε ότι "λόγω εμπειρίας η προσωπική του άποψη, χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να το επιβεβαιώνει, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν βγήκαν ξαφνικά. Κάτι είχαν στο μυαλό τους και βρήκαν αφορμή το τραγικό περιστατικό της ανθρωποκτονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, για να εκδηλώσουν αυτό που είχαν σκοπό".
Μετά το συμβάν η αστυνομία προχώρησε σε 72 προσαγωγές υπόπτων στην περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν ο αστυνομικός διέφυγε τον κίνδυνο η κατάσταση της υγείας του όμως κρίνεται «ιδιαιτέρως σοβαρή».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας δήλωσε ότι: «Η σημερινή απόπειρα δολοφονίας κατά τον τριών αστυνομικών αποσκοπεί στο να πληγεί η δημοκρατική σταθερότητα της χώρας μας».
Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος μετέβη στον Ερυθρό Σταυρό, όπου νοσηλεύεται ο τραυματίας αστυνομικός δήλωσε: «Οι αστυνομικοί είναι σκληρά εργαζόμενοι συμπολίτες μας. Είναι δημόσιοι λειτουργοί ταγμένοι στην υπηρεσία όλων μας. Οι σφαίρες εναντίον τους πλήττουν κυρίως τη Δημοκρατία και την κοινωνία στο σύνολό της».

Η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» σε παλιότερη πολυσέλιδη προκήρυξη που απεστάλη για παλιότερη ενέργεια στην εφημερίδα «Ποντίκι» και αποσπάσματα δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες της τότε εποχής, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Στις 30 Απριλίου ο Επαναστατικός Αγώνας πραγματοποίησε ένοπλη επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος Περισσού. Με την ενέργειά μας αυτή απαντάμε στην εντεινόμενη καταστολή που χρησιμοποιεί το ελληνικό κράτος ενάντια σε όσους στρέφονται δυναμικά κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του. Επίσης, με αφορμή την ενέργειά μας αυτή, προειδοποιούμε πως αν στο μέλλον οξυνθεί αυτό το κλίμα της αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας, θα εντείνουμε αναλόγως τη δράση μας.

Οι παλιότερες ενέργειες του "Επαναστατικού Αγώνα"
- Στις 5/9/2003 2 βόμβες εκρήγνυνται στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού.
- Στις 14/3/2004 στόχος βομβιστικής επίθεσης γίνεται η Citybank, στο Ψυχικό.
- Στις 5/5/ 2004 πραγματοποιείται τριπλή βομβιστική επίθεση στο ΑΤ Καλλιθέας.-
Στις 29/10/ 2004 βόμβα πυροδοτήθηκε από απόσταση σε λεωφορείο των ΜΑΤ.
- Στις 2/6/2005 σημειώνεται έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, στο υπουργείο Απασχόλησης.- Στις 12/12/ 2005 εκρήγνυται βόμβα στην πλατεία Συντάγματος, με στόχο το υπουργείο Οικονομικών.
-Στις 30/5/ 2006 βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο εναντίον της οικείας του Γ. Βουλγαράκη, στο Λυκαβηττό.
- Στις 12/01/2007 η επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας είναι τελικά ενέργεια του "Επαναστατικού Αγώνα",όπως προκύπτει (και) από την προκήρυξη που στάλθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2007, στην εφημερίδα "Το Ποντίκι", με την οποία η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη της ενέργειας αυτής.
- Στις 30/04/2007 επίθεση με πολυβόλο και χειροβομβίδα κατά του αστυνομικού τμήματος στη Νέα Ιωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια: