Πέμπτη, Ιανουαρίου 15

Μείωσε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή τράπεζα



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε σήμερα τα επιτόκια μισή μονάδα στο 2% σε μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ύφεσης, έτσι το κόστος του χρήματος είναι αυτή τι στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του θεσμού.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Φεβρουάριο τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 2%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ισπανικά μμε ( el pais) ασκήθηκαν πιέσεις να γίνει μεγαλύτερη περικοπή, ωστόσο η ευρωπαϊκή τράπεζα φαίνεται να προτιμά να αφήσει περιθώρια για μεγαλύτερους ελιγμούς κατά τους προσεχείς μήνες.
Επίσης, είναι γνωστό ότι από τις αρχές του Οκτωβρίου του περασμένου έτους η Ευρωπαϊκή τράπεζα εχει μειώσει την τιμή του χρήματος κατά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η απότομη οικονομική ύφεση.
Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο πληθωρισμός εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, που μειώνει και τις τιμές, σε αρκετά αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά και στις πρώτες ύλες, έτσι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος που διευρύνει το οικονομικό πεδίο δράσης τους.
Παρόλα αυτά μέχρι και ως σήμερα στη χώρα μας οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, παράλληλα και οι τιμές των καυσίμων είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα σε σχέση πάντα με τις τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένα μονεταριστικό όνειρο που τελειώνει σαν εφιάλτης. Θέλουν να "θερμάνουν" την οικονομία ενισχύοντας την παραγωγή, την ώρα που έχει συρρικνωθεί η κατανάλωση παγκοσμίως κι επικρατεί ανασφάλεια και "πνεύμα οικονομίας". Αντε "να πάνε" μιά ώρα αρχύτερα. Ο πόλυς ο κόσμος δεν έχει να χάσει κάτι περισσότερο από τις αλυσίδες του...

Ανώνυμος είπε...

Είναι γεγονός ότι τα μέτρα έως τώρα είναι ένα μείγμα αποφάσεων που έχουν ως στόχο την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, ( παραγωγή- κατανάλωση- ενίσχυση εισοδήματος) δεν καταπολεμούν όμως το πρόβλημα στη ρίζα του, βέβαια θέλει χρόνο να ωριμάσουν οι συνθήκες κτλ

Οφείλουμε όμως να πούμε ότι αρκετές χώρες ανακοίνωσαν μέτρα όπως πχ δημιουργία θέσεων εργασίας, 100.000 το ηνωμένο βασίλειο, 60.000 η χώρα μας, οι εξαγγελίες κατά της φοροδιαφυγής και την πάταξη της κερδοσκοπίας με την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού κτλ. Η Γερμανία έχει ανακοινώσει δεύτερο πακέτο με σημαντικές προτάσεις κτλ


Το πνεύμα οικονομίας είναι γεγονός, χθες πρώτη μέρα των εκπτώσεων ελάχιστοι πήγαν στα καταστήματα, άλλα χρόνια γίνονταν πανικός.