H αγροτική οικονομία και ο αγροτικός πληθυσμός επηρεασμένοι από την αρνητική παγκόσμια συγκυρία αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή σοβαρότατα προβλήματα, προϊόντα όπως το σιτάρι το βαμβάκι, το καλαμπόκι στοιβάζονται απούλητα στις αποθήκες, ενώ άλλα όπως το λάδι, τα κηπευτικά, το κρασί κτλ έχουν χαμηλές τιμές, την ιδία στιγμή όμως εξαιτίας κύρια της μεγάλης ανόδου των τιμών στα καύσιμα το κόστος παραγωγής αυξήθηκε πάνω από 40%.
Αν σε αυτά τα προβλήματα προτεθούν και η απώλεια παραγωγής που κατά καιρούς προκαλούν οι άσχημες καιρικές συνθήκες τότε μπορούμε να πούμε ότι ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, σε αρκετές περιπτώσεις δε μπορεί να καλύψει ούτε τα έξοδα του. Τα προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να προσανατολίζονται να σταματήσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους.
Γενικότερα όμως βλέπουμε να υπάρχει έλλειψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο για την προστασία των τιμών παραγωγού ,όσο και για την ποιοτική αναβάθμιση των καλλιεργειών και την παραγωγή προϊόντων με ονομασία προέλευσης.
Από την άλλη πλευρά και από τι στιγμή που επιτρέπεται, η εισαγωγή σε μεγάλες ποσότητες αδασμολόγητων προϊόντων από τρίτες χώρες στην Ε.Ε. υπό το πρόσχημα της προστασίας των τιμών καταναλωτή (πχ η εισαγωγή ελαιόλαδου από την Τουρκία ή την Τυνησία δεν έχει μέχρι τώρα μειώσει την τιμή λιανικής του ελαιόλαδου στη χώρα μας) επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2008 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων το 9μηνο έφθασαν στα 2,6912 δισ. Ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 10,6% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2007. Το ίδιο όμως διάστημα και οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων ήταν αυξημένες κατά 9,3%,φθάνοντας στα 4,6942 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου να διαμορφωθεί στα 2,003 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου