Παρασκευή, Ιανουαρίου 2

Η Τσεχία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ

Με τον ερχομό του νέου έτους η πρώην Τσεχοσλοβακία μονοπώλησε το ενδιαφέρον σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης. Η Σλοβακία μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας έγινε το 16ο μέλος της ζώνης του ευρώ και η Τσεχία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επόμενους 6 μήνες. Μετά τη Σλοβενία η Τσεχική Δημοκρατία είναι το δεύτερο από τα νέα μέλη που εισήχθησαν στην ΕΕ το 2004 που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο νέος ρόλος είναι μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία με το σύνθημα μια «Ευρώπη χωρίς σύνορα» σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο. Η Τσεχία θα έχει να αντιμετώπιση τα προβλήματα, της οικονομικής κρίσης, την ολοκλήρωση της επικύρωσης της συνθήκης της Λισαβόνας, την έγκριση όλων των σχετικών νομοθετικών μέτρων, πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα θέματα χάραξης ενεργειακής πολιτικής, τις σχέσεις με τη Ρωσία, τις σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Barack Obama, του οποίου το ταξίδι στην Ευρώπη προγραμματίζεται την ερχόμενη άνοιξη. Παράλληλα, υπάρχουν και τα έκτακτα προβλήματα του πολέμου στη μέση Ανατολή.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τους τελευταίους μήνες, ο Ευρωπαϊκός Τύπος έχει επικρίνει τον Προέδρο της Τσεχίας Vaclav Klaus για την αρνητική στάση του απέναντι στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: