Σάββατο, Ιανουαρίου 3

H Κούβα 50 χρόνια μετά την επανάσταση

H Κούβα 50 χρόνια μετά την επανάσταση δεν φαίνεται μετά και την μερική απόσυρση του Fidel Castro από την εξουσία να μπορεί να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς. O Fidel Castro παρέδωσε στο αδελφό του Ραούλ την προεδρία, όμως διατηρεί επιρροή στις αποφάσεις και στις προτεραιότητες. Σήμερα οι περισσότεροι αναλυτές σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση στην Κούβα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη χώρα της καραϊβικής.

Τα προβλήματα της Κούβας φάνηκαν και στους τελευταίους ολυμπιακούς αγώνες, τα 2 μόνο Χρυσά μετάλλια για μια χώρα που είχε συνηθίσει να κερδίζει πάνω από 10 αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη εικόνα της Κουβανικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε φάση μετάβασης.

Στην παρούσα φάση η Κούβα έχει συζητήσει για το 2009 σχέδια συνεργασίας για τη βιομηχανική ανάπτυξη, τη γεωργία, την εκπαίδευση, την υγεία, τον αθλητισμό και τις τηλεπικοινωνίες με την Βενεζουέλα. Ωστόσο, οι Κουβανοί παρατηρώντας τις τρέχουσες οικονομικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, τα οικονομικά προβλήματα και οι καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατοι 3 κυκλώνες επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη ροή των μεταναστών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από τρία εκατομμύρια Κουβανοί βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, αρκετοί από αυτούς είναι αντίθετοι με τη διακυβέρνηση που ασκείται στην Κούβα, βλέπουν έλλειμμα δημοκρατίας, δεν είναι όμως και λίγοι όσοι καταλογίζουν ευθύνες για την κατάσταση στο πολυετές εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο νησί οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη πλευρά , ο Λευκός Οίκος, με αφορμή την επέτειο, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ζητούν την απελευθέρωση του κουβανικού λαού. Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα και ενώ η «ιστορική γενιά" σιγά σιγά περνά στην ιστορία στη νέα γενιά πολιτικών είναι κατανοητή η ανάγκη για αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: