Κυριακή, Φεβρουαρίου 10

Έκτακτη Σύσκεψη στην Washington για τη fyrom


Σε γόνιμο και εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη η έκτακτη συνάντηση Ελληνο- Αμερικανών ηγετών και εκπροσώπων Αμερικανών πολιτικών στην Ελληνική Πρεσβεία στην Washington, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008, με σκοπό τον συντονισμό για την άμεση ενεργοποίηση της Ομογένειας στην προώθηση των ελληνικών θέσεων στο θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. εν όψει της εξελισσόμενης διαδικασίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Στη σύσκεψη η οποία εκλήθη με πρωτοβουλία του Συντονιστή Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. κ. Θ. Σπυρόπουλου συμμετείχαν η πρόεδρος της «Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής» κ. Νίνα Γκατζούλη, ο πρόεδρος του «Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου» κ. Μ. Βεληβασάκης, ο εκτελεστικός δ/ντης της «AHEPA» κ. Β. Μωσαίδης, ο εκτελεστικός δ/ντης του «American Hellenic Institute» κ. Ν. Λαρυγγάκης, ο πρόεδρος της εταιρείας «Manatos & Manatos», Ανδρέας Μανάτος, ο πρόεδρος του «American Hellenic Congress» δρ. Δ. Πάλλας και εκπρόσωποι του Δημοκρατικών βουλευτών Ζακ Σπέις (Zack Space), Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney) και Νίκη Τσόγκα και του Αλμπιο Σίρες (Albio Sires).O Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς ενημέρωσε τους παρισταμένους για τις ελληνικές θέσεις και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στις προσεχείς διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ.
Εξήγησε ότι προϋπόθεση για την ένταξη της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ είναι η εφαρμογή της πολιτικής καλής γειτονίας και εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Ο Πρέσβης τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει και αναμένει τη συμβολή της ομογένειας στην προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων.Ο κ. Μαλλιάς αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στις Η.Π.Α. στις 13,14 και 15 Φεβρουαρίου 2008. Η κ . Μπακογιάννη θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις (Condoleezza Rice) και τον αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών κ. Τζων Νεγρεπόντε προκειμένου να τους ενημερώσει, μεταξύ άλλων για τη στάση της Αθήνας στο θέμα της ένταξης της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ. Η Ελληνίδα υπουργός των Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τα μέλη του Congressional Hellenic Caucus.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η συντονισμένη προσπάθεια για την ενημέρωση της ομογένειας σʼ ολόκληρη την Αμερική για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εν όψει της αναμενόμενης συζήτησης για την ένταξη της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ αλλά και της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Επίσης, αποφασίστηκε η προβολή των ελληνικών θέσεων στον Αμερικανικό Τύπο.«Ηταν μία γόνιμη συνάντηση και αποφασίσθηκε συντονισμός στις ενέργειές μας», επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Σκοπός μας είναι η άμεση κινητοποίηση των ομογενών, ως Αμερικανοί πολίτες, να ενθαρρύνουν βουλευτές και γερουσιαστές να συνκηδεμονεύσουν τα δύο ψηφίσματα SR300 και το HR356.
Πάνω από 100 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και τρεις γερουσιαστές, ο Barack Obama, η Olympia Snowe και ο Robert Menendez, έχουν ήδη προσυπογράψει την ανάλογη νομοθεσία. Ως αμερικανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής, διαθέτουμε μεγάλη δύναμη και μπορούμε να ζητήσουμε από τους πολιτικούς εκπροσώπους μας να ασκήσουν πίεση στην π.Γ.Δ.Μ. να κάμψει την αδιαλλαξία της και να συμβάλει σε μία κοινά αποδεκτή λύση για την ονομασία του κρατιδίου τους πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.»
«Είναι πολύ σημαντικό όλη η ομογένεια να προωθήσει το Ψήφισμα του Κογκρέσου 356, το οποίο εισήχθη από τους Βουλευτές Carolyn Maloney, Gus Bilirakis, και το Ψήφισμα της Γερουσίας SR 300 το οποίο εισήχθη από τον Γερουσιαστή κ. Robert Menendez. Τα ψηφίσματα αναφέρονται σε προσφάτως τυπωθέντα βιβλία που περιλαμβάνουν χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας που απλώνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία και υπογραμμίζουν ότι η προπαγάνδα αυτή, αντίθετα από όσα προβλέπει η Ενδιάμεση Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργεί συνθήκες εχθρότητας και λογικής αλυτρωτισμού σε κατοίκους της π.Γ.Δ.Μ. κατά της Ελλάδος και της ιστορίας της.
Επίσης, καλούν τη π.Γ.Δ.Μ να τηρήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία που έχει συναφθεί με τα Ηνωμένα ΄Εθνη, να λάβει εγκαίρως κατάλληλα μέτρα που θα απαγορεύουν εχθρικές ενέργειες από κρατικές υπηρεσίες, να αποθαρρύνει ενέργειες ιδιωτικών φορέων που ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν βία, μίσος, ή εχθρότητα, και να προχωρήσει στην αναθεώρηση του περιεχομένου σχολικών βιβλίων, χαρτών και άλλων σχολικών βοηθημάτων προκειμένου αυτά να περιέχουν ακριβείς πληροφορίες. Τέλος, καλούν τη π.Γ.Δ.Μ να συνεργαστεί με την Ελλάδα εντός του πλαισίου της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να πραγματοποιηθούν οι από μακρού τεθέντες πολιτικοί στόχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να επιτευχθεί κοινά αποδεκτή λύση για το επίσημο όνομα της π.Γ.Δ.Μ» επισημαίνει η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής κ. Νίνα Γκατζούλη. «Πάντοτε υπήρχε συνεργασία μεταξύ της Παμμακεδονικής Ενώσεως, του Σ.Α.Ε., του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, του ΑΗΙ και άλλων οργανισμών», δηλώνει η κ. Γκατζούλη.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένη που μας δόθηκε η ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί, σε ένα χώρο και να συζητήσουμε το μείζον αυτό θέμα, το οποίο δεν είναι μόνον θέμα της Παμμακεδονικής, αλλά και θέμα των απανταχού Ελλήνων».Ικανοποίηση εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Μανώλης Βελληβασάκης: «Το Ε.Σ.Ε. υποστηρίζει πάντοτε την Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής και τις θέσεις της για το Μακεδονικό. Ηρθε η ώρα όμως για συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς της Ομογένειας. Το Ε.Σ.Ε. θα συνεργασθεί και με την AHEPA στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σε μέλη της Αμερικανικής κυβέρνησης τον προσεχή Μάρτιο. Υπήρξε μία πολύ θετική συνάντηση και ελπίζω να επαναληφθεί.»---
ΠΗΓΗ:http://www.hellenicnews.com/gr/readnews.html?newsid=8058&lang=GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: