Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22

Συρματοπλέγματα στο Κόσσοβο



Οι αντιδράσεις για τα επεισόδια

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα καταδίκασε σήμερα τα βίαια επεισόδια, λέγοντας ότι πλήττουν τις προσπάθειες της Σερβίας να αντιταχθεί στην ανεξαρτησία του Κοσόβου και απεύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν στο μέλλον το παραμικρό επεισόδιο για το συμφέρον της Σερβίας".

H Μόσχα εξέφρασε τη λύπη της για τα βίαια επεισόδια στο Βελιγράδι, επιρρίπτοντας παράλληλα την ευθύνη στη Δύση και στις χώρες που αναγνώρισαν "μονομερώς" την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

ΟΙ HΠΑ κατηγόρησαν τη Σερβία για τα επεισόδια αλλά και τη Ρωσία.


Ο Ρώσος αντιπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά ότι η χώρα του υποκινεί τις ταραχές στη Σερβία και εξέφρασε την ανησυχία του για την προσέγγιση των υποδομών του ΝΑΤΟ και των στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στο ρωσικό έδαφος.
Απέκλεισε, δε, ότι είναι πιθανή η είσοδος Γεωργίας και Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σε σύντομο χρόνο.

H Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε σήμερα τις σερβικές αρχές να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για να προστατεύσουν τις ξένες πρεσβείες και προειδοποίησε ότι οι εκρήξεις βίας , εάν συνεχισθούν , θα βλάψουν τις προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων του Βελιγραδίου με την ΕΕ. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλι Ρεν, έκανε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στη Σερβία και στην ευρύτερη περιοχή. Τα χθεσινά βίαια επεισόδια στο Βελιγράδι καταδίκασαν η Γαλλία η Ισπανία και η Γερμανία.



Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αναγνώρισης του κοσσοβου έγραψε σήμερα η εφημερίδα the Washington times, η εφημερίδα αναφέρει ότι παρόλο που τη τρέχουσα χρονιά θα δαπανηθούν πάνω από 1 δις ευρώ για την αναβάθμιση της ασφάλειας των κτηρίων και του προσωπικού των ΗΠΑ στο εξωτερικό δεν κατέστη δυνατόν να προστατευτεί η πρεσβεία στο Βελιγράδι από την επίθεση των νεαρών.
Το κτήριο της πρεσβείας στόχος της οργής ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι δυσμενή εξέλιξη για τους δεσμούς ΝΑΤΟ-Ρωσίας δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος της Ρωσίας στη συμμαχία

O Sergei Lavrov δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα: "Οι συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να ξαναρχίσουν και προειδοποίησε οτι η μονομερής αναγνώριση θα μπορούσε να έχει συνέπειες που "θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ειπε.."
To Κοσσυφοπέδιο δεν έχει καμιά πιθανότητα να αποκτήσει πλήρη ανεξαρτησία είπε ο Κονσταντιν Kosachyov, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της κρατικής Δουμας.
O υπουργός εξωτερικών της Σερβίας κ. Jeremic, είπε οτι η χώρα του θα εμποδίσει την εισαγωγή του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ, και θα λάβουν πολιτική και οικονομική δραση εναντίον κρατών που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.
Ανέφερε επίσης οτι οι σχέσεις της Σερβίας με τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο.
Εν τω μεταξύ σήμερα σε αρκετά σημεία των συνόρων Σερβίας κοσσοβου οι δυνάμεις της KFOR ενίσχυσαν την ασφάλεια βάζοντας συρματοπλέγματα σε αρκετά σημεία, αλλά και απέτρεψαν την είσοδο στο Κόσσοβο σε οργανωμένες ομάδες Σέρβων.
Πηγη: ert, the Washington times, ria







Δεν υπάρχουν σχόλια: